Lidové noviny

Pasta přijel, zahrál, zvítězil

V NHL nebyl tuto sezonu produktivn­ější český hráč. Pastrňák potvrdil své kvality i na MS

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA V tom hubeném a nesmělém hošíkovi s plachým úsměvem byste na fotce staré zhruba deset let jen stěží hledali budoucí hokejovou superstar. Jenže když dnes jednadvace­tiletému

obujete brusle, navléknete dres a pustíte ho na led mezi mantinely, mění se v nemilosrdn­é zvíře.

Do hokejové arény jej poprvé vzal otec Milan (zemřel před čtyřmi lety na rakovinu), který sám hokej dříve hrával a poté se stal trenérem. Pastrňák si tento sport zamiloval a věnoval se mu i poté, co táta jeho maminku Marcelu a mladšího bratra Jakuba opustil.

Aby mohl dál prohánět černou gumu, musela mít Marcela Ziembová tři pracovní úvazky a ještě jednu brigádu.

Od roku 2000 začal rodině pomáhat agent Aleš Volek, který s mladíkem z Havířova podepsal smlouvu. Skromnost ale „Pastovi“zůstala. Důkaz? Není třeba chodit daleko do minulosti.

Když loni na konci léta podepsal v NHL s Bostonem Bruins lukrativní šestiletou smlouvu na 40 milionů dolarů a konečně se s radostnou novinkou dovolal mamince, zmohl se jen na pozdrav. Najednou ztratil řeč. „Bylo to trochu divné, protože jsem vůbec nevěděl, co říct. Ale věřím, že je ráda a pyšná,“líčil v září MF DNES.

Už coby milionář se poté stal v zámoří terčem posměchu kvůli tomu, jak má páskou omotanou čepel své hole. Většina hokejistů si na tento rituál, který pomáhá k lepší kontrole puku, potrpí, ne tak český talent.

„Čím více pásky tam mám, tím hůře se mi kotouč ovládá. Jsem na

Pastrňákov­i Davidu

to zvyklý. Když jsem byl malý, v Česku si je platil každý sám. Musel jsem si ji šetřit,“svěřil se bezelstně zámořským novinářům.

Že to se svou hokejkou umí, prokázal nejen tuto sezonu ve slavné NHL, kde si připsal v součtu základní části a play off v 94 duelech celkem sto bodů (včetně 41 branek), ale také na probíhajíc­ím mistrovstv­í světa v Dánsku.

S týmovým parťákem z Bostonu Davidem Krejčím přicestova­li do Kodaně ve čtvrtek dopoledne. Sklouzli se po ledě, na dvě hodiny si zdřímli a večer společně s Dmitrijem Jaškinem vyřídili našlapanou sbornou.

Ruská mašina, která v prvních třech duelech získala plný počet bodů při skóre 20:0, působila ve srovnání s první českou lajnou jako stará, zrezivělá volha.

„Strhli i zbytek týmu. Bez nich bychom Rusy nezdolali,“měl jasno expert LN Pavel Richter.

Jen pro pořádek: Pastrňák měl při výhře 4:3 v prodloužen­í bilanci 2+1 (včetně vítězné trefy), Krejčí 1+3 a Jaškin 1+1.

„Podle mne to bylo nejlepší utkání českého národního týmu od čtvrtfinál­ové výhry 5:3 na šampionátu v Praze před třemi lety,“ pokračoval Richter ve chvále – nyní již celého týmu.

Naprosto příznačně. Z Pastrňáka se totiž stal během uplynulé sezony v zámoří týmový hráč.

Respektive ofenzivní mašina, která hraje tak, aby byla prospěšná svému celku. Pokračován­í čtěte na straně 16

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia