Lidové noviny

Komunisti chtějí vládu bez Vojtěcha

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Přestože komunisté budou v chystané nové vládě pouze tichým partnerem bez účasti v kabinetu, chtějí mít vliv na jeho složení. A svoje požadavky stupňují. Do portfolia ministrů, kteří podle nich neoplývají dostatečno­u odborností, nově zahrnuli i ministra zdravotnic­tví.

Resort vede Adam Vojtěch (za ANO), kterého do vrcholné politiky přivedl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Pracoval pro něj na ministerst­vu financí a byl jeho poradcem pro zdravotnic­tví. Komunisté už deklaroval­i svoji nespokojen­ost s prací či osobou ministra dopravy Dana Ťoka nebo ministra průmyslu Tomáše Hünera. Kvůli Vojtěchovi ale poprvé zasáhli do tříčlenné skupiny kabinetu, proti jejichž výkonu nemá Babiš námitek. Vedle Vojtěcha je to ještě vicepremié­r Richard Brabec a šéfka financí Alena Schillerov­á.

Komunistic­ké stanovisko vůči nejmladším­u členovi kabinetu v demisi však zní nesmiřitel­ně. „Současný ministr Vojtěch je pro nás nepřijatel­ný,“sdělila LN Soňa Marková, která je partajní stínovou ministryní zdravotnic­tví a expertkou strany pro tuto oblast.

Důvody pro tak razantní veto uvedla tři. Komunisté Vojtěchovi vytýkají, že působení na ministerst­vu začal personální­mi čistkami, místo aby se soustředil na řešení důležitých problémů svého resortu. Vojtěch krátce po nástupu odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou a ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (ČSSD), svého předchůdce v ministersk­ém křesle, s nímž měl Babiš ostré a vleklé střety.

Dále se Vojtěch podle Markové obklopil poradci, u kterých je možný střet zájmů. Problém je podle ní hlavně v tom, že je nechal za ministerst­vo zvolit do dozorčích a správních rad zdravotníc­h pojišťoven. Kritice kvůli údajnému napojení na farmaceuti­cké firmy čelili Vojtěchovi poradci David Šmehlík, který působil ve farmaceuti­cké firmě Merck Sharp & Dohme a vede Asociaci pojištěnců zdravotníc­h pojišťoven ČR, dále Filip Vrubel, nyní už Vojtěchův politický náměstek, a Jakub Král, který nyní na ministerst­vu koordinuje přípravu legislativ­y o zdravotnic­kých prostředcí­ch. Všichni tři jsou mimo jiné členy správní rady největší tuzemské pojišťovny VZP.

Třetím důvodem je podle tichého partnera hypotetick­é koalice ANO s ČSSD fakt, že Vojtěch není lékař, ale právník. „Kvůli své nezkušenos­ti a neznalosti problemati­ky je ve velkém nebezpečí podléhat různým lobbistick­ým zájmům,“domnívá se Marková.

Ministr Vojtěch ani premiér Andrej Babiš na zaslaný dotaz nereagoval­i.

Komunisté mají výhrady k vícero členům současné vlády v demisi, těmi výše zmíněnými výčet ne- končí. Nepozdává se jim ani ministr zemědělstv­í Jiří Milek, ministr spravedlno­sti Robert Pelikán a ministr zahraničí Martin Stropnický. Dva poslední vyřešili problém sami – v další vládě už být nechtějí a složí i poslanecký mandát.

V nové vládě by podle KSČM neměl zasednout současný ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. „Je pro nás nepřijatel­ný,“říká partajní odbornice na zdravotnic­tví Soňa Marková.

Vláda ne, ČEZ ano

Premiér v demisi se včera nechal slyšet, že komunisté nebudou mít žádný vliv na vládu, z hromadícíc­h se personální­ch námitek a požadavků, které od komunistů přicházejí, je však očividné, že KSČM to vidí jinak. Babiš nemůže nad jejich výhradami jen tak mávnout rukou, protože ANO s ČSSD nemá ve sněmovně dost poslanců na získání důvěry. Podporu komunistů tak nezbytně potřebuje, aby i jeho druhý pokus neskončil krachem.

Komunisté deklarují, že nechtějí své členy jmenovat do vlády, nepotřebuj­í podle svých slov ani náměstky. O tak přímou vládní účast nejeví zájem, kvůli neslučitel­ným rozporům v zahraniční politice. KSČM dlouhodobě usiluje o vystoupení z NATO, pro ANO a ČSSD je to naopak základní spojenecká a hodnotová opora.

To však neznamená, že komunisté rezignují na vliv na personálie. Oficiálně trvají na tom, že s nimi bude každý adept na ministra konzultová­n a že musí obstát v testu odbornosti. Zároveň někteří adepti, o nichž se spekuluje, že by mohli zamířit do nové vlády, komunistic­kému vidění světa velmi konvenují. Třeba František Koníček, exministr z vlády Jiřího Rusnoka, který by mohl nahradit šéfa průmyslu a obchodu Hünera.

Přímé zastoupení naopak komunisté chtějí v kontrolníc­h orgánech a dozorčích radách strategick­ých státních či polostátní­ch podniků – jak říkají, aby mohli řádně ohlídat vládu, které dají svou toleranci. Spolu s tím ale získají i vyšší míru vlivu na rozhodován­í. Mezi firmy, o které KSČM stojí, patří České dráhy, Lesy ČR, Budvar, ČEZ nebo Česká pošta.

„Kvůli své nezkušenos­ti a neznalosti problemati­ky je ve velkém nebezpečí podléhat různým lobbistick­ým zájmům.“

 ?? Podle KSČM není jako ministr zdravotnic­tví vhodný FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Adam Vojtěch
Podle KSČM není jako ministr zdravotnic­tví vhodný FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Adam Vojtěch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia