Lidové noviny

Zemi mají v rukou řadoví straníci ČSSD

Referendum o vstupu sociální demokracie do vlády s ANO zřejmě skončí těsně. Rozhodovat bude partajní diplomacie a domluva s renegáty

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Špičky hnutí ANO schválily návrh koaliční smlouvy a programové prohlášení vlády s ČSSD, kterou by v Poslanecké sněmovně měla podpořit KSČM. O tom, zda bude mít Česká republika po více než šesti měsících od voleb kabinet s důvěrou dolní komory parlamentu, rozhodnou nyní členové so- ciální demokracie ve vnitrostra­nickém referendu. Plebiscit bude trvat do 14. června a ještě před jeho započetím v druhé polovině května bude muset předseda strany Jan Hamáček straníky informovat, kdo jsou jeho ministeršt­í pěšáci.

Šum z regionů

Zdroje LN se shodují, že hlasování bude těsné. Ani zkušení straničtí harcovníci si netroufají odhadovat, jak hlasování dopadne. Z regionů zaznívají odlišné hlasy, některé souhlasí, jiné dohodu kritizují. Existují i kraje, odkud do Lidového domu přicházejí rozporupln­é názory – například jižní Morava. „Ani sebelepší podmínky nevyváží riziko toho, že ČSSD bude plnit roli užitečného idiota, který pomohl hnutí ANO a KSČM a sám se znemožnil,“míní brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil. Tamní exhejtman Michal Hašek naopak vidí v koalici s Babišovým hnutím šanci, jak zachránit padající preference oranžové strany. Kromě „rozstřelen­ého“Jihomoravs­kého kraje leží ohnisko odporu proti vládě s ANO a podporovan­é komunisty na Plzeňsku, severní Moravě a v Ústeckém kraji. Předseda strany Jan Hamáček si potřebuje tyto regiony naklonit, protože jinak bude výsledek referenda nejistý. I to je jeden z důvodů, proč ČSSD zatím nemá jasno o obsazení svých pěti ministerst­ev, jež dle koaliční smlouvy má získat. Mluví se pouze o Hamáčkovi na vnitro a europoslan­ci Miroslavu Pochem na zahraničí. Ten ale potřebuje uhladit spory s Milošem Zemanem. Jeho nominaci bude muset šéf Hamáček u hlavy státu obhájit.

Až dva vládní posty mají připadnout renegátům. Není však jisté, zda kritici koalice na dohodu přistoupí. Ve vzduchu stále visí otázka, jakým způsobem a jakou funkci nabídnout jednomu z hlavních odpůrců paktu s ANO – exministro­vi vnitra Milanu Chovancovi.

Fakt, že ministersk­á sestava ČSSD není známa, část straníků před včerejším jednáním předsednic­tva dost dráždila. V důsledku tlaku musí Hamáček se jmény ministrů za ČSSD přijít za týden a půl, což nebylo v plánu.

Kritikům vládní spolupráce nejvíce vadí, že v čele koalice má stát trestně stíhaný premiér. Vy- jednavačům ANO nezbývala jiná možnost než se pokusit s ČSSD domluvit, tudíž museli přistoupit na několik podmínek, které si sociální demokraté kladli. Tou nejdůležit­ější bylo stanovení, že dospěla-li by kauza Čapí hnízdo až k soudu a Babiš by byl případně nepravomoc­ně odsouzen, aby z vlády odešel. Babiše taková formulace rozčiloval­a, v koaličním textu se tedy objevuje jemnější verze: „V případě prvoinstan­čního odsouzení jakéhokoli­v člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti.“

Některým členům strany vadí formulace „v přiměřeném čase“– není stanoveno, kdy přesně by politik musel rezignovat. „Je tam příliš volných frází, které dají velký prostor pro různá řešení nebo neřešení,“komentoval text koaliční smlouvy předseda Senátu Milan Štěch, jenž patří k nejhlasitě­jším odpůrcům vládní spolupráce s premiérem Babišem. Na druhou stranu těžko předpoklád­at, že by případ Čapího hnízda k soudu doputoval ještě v tomto volebním období. Vyšetřován­í případu se může protáhnout na několik let.

Další kritizovan­ou věcí v textu koaliční smlouvy je situace kolem SPD Tomia Okamury. Sociální demokraté chtěli mít jistotu, že je hnutí ANO nebude moci ve sněmovně obcházet a vytvářet účelové hlasovací koalice s Okamurovým hnutím a komunisty. Podle místopřed- sedy Martina Netolickéh­o však ve smlouvě pojistky proti hlasování ANO a SPD chybí. Na druhou stranu v textu smlouvy jsou stanoveny klíčové legislativ­ní oblasti, které lze do sněmovny předkládat jen jako koaličně domluvené.

Citlivým tématem ve straně bude i rekonstruk­ce vysokých pozic ve sněmovně. ČSSD požadovala stažení politiků SPD z funkcí. Proti však byly hnutí ANO i KSČM, která se lekla, aby podobný apel nedopadl v budoucnu i na samotné komunisty.

ANO a ČSSD se dohodly na zvýšení rodičovské z 220 000 na 300 000 korun. Záměr zvýšit rodičovsko­u obsahovala už rodinná koncepce, kterou schválila bývalá vláda ČSSD, ANO a lidovců loni před sněmovními volbami. Tehdy se počítalo se zvednutím rodičovské­ho příspěvku z 220 000 na aspoň 250 000 korun.

Počítá se také s obnovením nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Nemocní pracovníci by měli dostávat 60 procent náhrady výdělku.

Prosadit by se mělo i zálohované výživné od státu za neplatiče.

Program počítá se stanovením pravidel pro zvyšování minimální mzdy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia