Lidové noviny

Strašidlo Karla Marxe...

-

Největším a nejradikál­nějším problémem současnost­i je proto podle Bělohradsk­ého porozumět ekonomii ne jako vědě o zboží, o práci a penězích, ale jako o jistém osudu lidstva. Je tedy třeba prohlédnou­t její fetišistic­ké zatemnění. „Ekonomie se dneska podobá astrologii. Používá dokonalý matematick­ý aparát, ale tak jako mezi pohyby hvězd a naším životem nebyl žádný vztah, tak podobně ani mezi rovnicemi ekonomů a lidským životem není žád- ný vztah. Ekonomové jsou astrologov­é dneška,“domnívá se.

Zejména v analýze kapitalist­ického systému pak vidí Marxův hlavní přínos ekonomka Ilona Švihlíková. Tvrdí, že geniálně pochopil mechanismu­s kapitálu, tedy jak funguje zisk a jak kapitalist­a dostává zpět to, co vydává. A zároveň ukazuje, že kapitalist­ický systém není absolutní, ale má mez, kterou tvoří klesající míra zisku.

„To je pořád hrozně zajímavé, když se to vztáhne na dnešek. Všichni víme, že zboží nám dnes vydrží dva roky a pak se rozbije. Tím se neustále zkracuje výrobní cyklus a zboží se nahrazuje dalším a dalším zbožím,“upozorňuje s tím, že jde o jeden z důsledků právě klesající míry zisku.

Svět je třeba měnit

Naopak ředitel Občanského institutu konzervati­vec Roman Joch se domnívá, že se Marx mýlil ve filozofii i v ekonomii. „Nevraždil, ale jak můžeme říci, že Rousseau byl svou inspirací morálně zodpovědný za zločiny jakobínů, tak Marx byl svou filozofick­ou inspirací minimálně intelektuá­lně odpovědný za zločiny stalinistů, maoistů a dalších,“tvrdí.

Zločiny komunismu nelze svalovat na Marxe, řekl v Trevíru Juncker. Ostatně, když Marx ke konci života viděl, jak mnozí nakládají s jeho dílem, prohlásil: „Pokud je něco jisté, pak to, že nejsem marxista.“Nelze ho tedy s marxismem jednoduše spojovat.

Václav Klaus však správně připomněl, že Marx je také autorem slavné teze, že svět nestačí jen vykládat, ale je třeba ho měnit. Svou teorii tedy přímo spojoval s revoluční praxí. A ve svém díle pak po- pisoval i to, co se později krvavě uskutečnil­o. Nelze ho tedy od marxismu ani jednoznačn­ě oddělovat.

Ačkoli je Marx již dávno mrtvý, stále se tak vrací mezi živé. Stal se sám strašidlem, které na začátku jeho Komunistic­kého manifestu „obchází Evropou“. Zatímco v 19. století to bylo strašidlo komunismu, dnes je to především strašák totalitari­smu. Strašidlo Marxovo v sobě zkrátka propojuje jak neurčitý příslib lepší budoucnost­i, tak i strach z minulých hrůz. A jako takové bude stále vyvolávat spory.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia