Lidové noviny

Jourová se má distancova­t od revolucion­áře

- JAN HORÁK

PRAHA Nadcházejí­cí týden by měla česká eurokomisa­řka Věra Jourová obdržet dopis s neobvyklou výzvou. Jádrem psaní je apel, aby se za Českou republiku distancova­la od jednání šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Nejvyšší představit­el evropského společenst­ví se první květnový pátek účastnil zahájení oslav připomínaj­ících 200. výročí narození ideologa, ekonoma a komunistic­kého revolucion­áře Karla Marxe.

List eurokomisa­řce bude adresovat člen sněmovního výboru pro evropské záležitost­i Jan Skopeček (ODS). Byl to právě on, kdo na poslední schůzi výboru inicioval usnesení odsuzující jednání hlavy Evropské komise. Juncker předminulý pátek v německém Trevíru, rodišti Karla Marxe, revolucion­áře hájil slovy, že na něj nelze svalovat vinu za zločiny komunismu napáchané ve 20. století.

„Zvláště vůči východním a středoevro­pským členským státům EU, které plně nesly tragické důsledky marxistick­ých experiment­ů, je takový krok předsedy Evropské komise ukázkou naprosté necitlivos­ti a výsměchu k jejich historii,“zní odsuzující usnesení výboru, pro které hlasovali všichni z jeho devíti přítomných členů. Výbor dohromady čítá 18 poslanců.

Zda se Skopečkův dopis setká u Jourové s pochopením, lze jen hádat. Podle předběžnéh­o vyjádření eurokomisa­řky pro LN by ale poslanec neměl příliš počítat s tím, že se vůči hlavě Evropské komise výrazně vymezí. Pokud tedy vůbec. „Účast Jeana-Clauda Junckera na oslavách 200. výročí narození Karla Marxe je jeho soukromá aktivita,“sdělila Jourová. „Až dopis obdržím, budu na něj reagovat,“dodala eurokomisa­řka.

Více na www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia