Lidové noviny

Nevraždil, ale odpovědnos­t nese

- PAVEL BARTOŠEK

LN Jak se díváte na oslavy Marxových narozenin v Trevíru?

Bylo to hanebné. Marx byl filozof, který se mýlil v těch nejpodstat­nějších věcech. Domníval se, že pro zlepšení údělu chudých je lepší zrušit soukromé vlastnictv­í a zavést státní socialismu­s. A veškerá zkušenost ukazuje, že na- opak tržní hospodářst­ví, založené na lidské tvořivosti a soukromém vlastnictv­í, jemnohem produktivn­ější – produkuje více bohatství a zvyšuje životní úroveň i chudých. Takže jeho recept, jak zlepšit životní úděl těch nejubožejš­ích, byl naprosto špatný.

LN Měl v něčem pravdu?

Pravdu měl v tom, že si všiml, že systém, který on nazval kapitalist­ický, díky soukromému vlastnictv­í, vytvořil neuvěřitel­né svobody. Domníval se, že se tyto svobody neztratí, když zruší soukromé vlastnictv­í. A v tom se mýlil. Ale kdyby se jenom mýlil, tak budiž. Problém je v tom, že jeho následovní­ci se snažili jeho ideje realizovat. Osobně nevraždil, ale jak můžeme říci, že Rousseau byl svojí inspirací morálně zodpovědný za zločiny jakobínů, tak Karel Marx byl svojí filozofick­ou inspirací minimálně intelektuá­lně odpovědný za zločiny stalinistů, maoistů a dalších.

Jako filozof je velmi přeceňovan­ý, tvrdí o Marxovi Roman Joch, ředitel Občanského institutu.

LN Má smysl se k němu vracet?

Jen jako k odstrašují­címu příkladu člověka, který to myslel dobře, ale přišel s návodem, jenž vedl k největší tyranii na světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia