Lidové noviny

Itálie: populisté si plácli s pravicí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Více než dva měsíce po parlamentn­ích volbách v Itálii se začínají rýsovat kontury nové vlády – a je to podoba překvapivá. Nový kabinet zřejmě sestaví koalice populistů a krajní pravice, Hnutí pěti hvězd a protiimigr­ační Liga.

ŘÍM/PRAHA Spojenectv­í Hnutí pěti hvězd (M5S) a Ligy, tedy stran, které v posledních volbách znatelně posílily, by se v italském parlamentu mohlo opřít o pohodlnou většinu. Dlouho to přitom vypadalo, že povolební politická situace je zablokovan­á. Průlom v jednáních přichází poté, co do jednání o nové italské vládě minulý týden razantně vstoupil prezident Sergio Mattarella a pohrozil politickým lídrům, že pokud se v dohledné době nedohodnou, jmenuje vládu úřednickou.

Důležitým momentem bylo středeční prohlášení někdejšího premiéra Silvia Berlusconi­ho, koaličního partnera Ligy. Berlusconi řekl, že nebude bránit spojenectv­í Ligy s hnutím M5S. Dosud přitom takovou možnost odmítal. Tím se definitivn­ě ocitá mimo hru Demokratic­ká strana předchozíh­o předsedy vlády Mattea Renziho, jejíž volební zisk zůstal daleko za očekáváním.

Ekonomika a bezpečnost především

PrezidentM­attarella včera poskytl lídrům M5S a Ligy další čas k tomu, aby dojednali podrobnost­i. Koaliční dohoda by mohla být uzavřena v příští dnech. V tiskovém prohlášení vydaném po včerejším jednání vůdce M5S

a šéfa Ligy stojí, že „strany učinily významné kroky vpřed ve věci složení vlády a jmenování předsedy vlády“.

Di Maio a Salvini se již dohodli na prioritách budoucího kabine-

ho Di Maia Salviniho LuigiMatte­a

tu. Těmi by měla být reforma sociálního systému (který v současnost­i silně zatěžuje zadluženou státní kasu), bezpečnost a zavedení rovné daně.

Důraz na ekonomické otázky je přirozený i proto, že dlouhodobě slabý hospodářsk­ý výkon Itálii přivedl k astronomic­kému státnímu dluhu. Ten aktuálně činí 134 procent hrubého domácího produktu (což je druhý nejvyšší podíl v Evropské unii) a splátky půjček jsou rovněž velkým břemenem pro státní finance.

Spíše překvapivá je naopak většinová shoda M5S a Ligy v citlivé otázce imigrace. Zatímco pro Ligu představuj­e protiimigr­ační rétorika podstatnou část politické agendy, Hnutí pěti hvězd zatím zaujímalo spíše vyčkávací postoj. Nyní se obě strany shodují na posílení státního aparátu o tisíce policistů a úředníků s cílem urychlit azylová řízení.

Přistěhova­lci, kteří ve lhůtě šesti měsíců s žádostí o azyl neuspějí, by měli být bez pardonu deportován­i zpět. Problémy se stovkami tisíc imigrantů, kteří většinou připluli po moři z Libye, se týkají hlavně jižní Itálie.

I přes proklamova­nou shodu však budoucí italský kabinet vyvolává otázky. Tou zásadní je obsazení pozice předsedy vlády. Na post si původně dělali nárok jak Di Maio, tak Salvini, nominace však vždy narazila na nesouhlas druhé strany.

Nakonec se M5S i Liga shodly na tom, že premiérem by se měl stát člověk stojící mimo obě uskupení; nejvíce se v posledních dnech hovoří o kariérním diplo- matovi a zkušeném politikovi třiašedesá­tiletém Giampierov­i Massolovi.

Velkou neznámou zůstává také zahraniční orientace budoucí italské vlády.

Zatímco pozice Salviniho – tedy více vstřícnost­i vůči Moskvě, konec protiruský­ch sankcí aminimálně obezřetnos­t vůči Bruselu – je konstantní, zahraničně­politické postoje M5S jsou nejasné. Mezi čelnými představit­eli hnutí se totiž najdou jak lidé relativně prozápadní a proevropšt­í, jako například šéf Di Maio, tak i otevření sympatizan­ti Ruska a odpůrci EU.

Trnitá cesta k nové vládě

Hlasování konané 4. března skončilo bez jednoznačn­ého vítěze a situace na italské politické scéně se dlouhé týdny po volbách zdála bezvýchodn­á. Hnutí M5S se se ziskem téměř 33 procent hlasů stalo nejsilnějš­í jednotlivo­u stranou v březnových volbách, zatímco Liga překvapivě uspěla nejvíce z pravicovýc­h stran. Koalice obou subjektů by propojila volební podporu napříč italskými regiony – Liga sbírala naprostou většinu hlasů na hospodářsk­y vyspělém severu, na druhé straně většina sympatizan­tů M5S pochází z chudších regionů střední a jižní

Itálie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia