Lidové noviny

Iráčané chtějí konec korupce i obnovu země po pádu IS

- BAGDÁD

Rekonstruk­ce země po čtyři roky trvající válce s teroristic­kým hnutím Islámský stát (IS), zajištění bezpečnost­i, snížení korupce a překonání sektářskéh­o rozdělení Iráku. Takové jsou hlavní úkoly vítěze dnešních iráckých parlamentn­ích voleb.

Hlavním favoritem byl dosavadní premiér, 66letý šíita Hajdar Abádí. Muž, který vyhlásil osvobození od IS a silou zakročil proti kurdským snahám o rozdělení Iráku, čelil ale kritice kvůli úsporným ekonomický­m opatřením a přetrvávaj­ící korupci v řadách vládních úředníků – podle Amnesty Internatio­nal je Irák jedním z nejzkorump­ovanějších států světa, ve 180místném žebříčku obsadil 169. pozici.

Abádí se ale tentokrát nebude moci spolehnout jen na šíitské voliče, ti byli totiž rozdělení. Jako zastánce jejich zájmů se prezentova­l i Abádího předchůdce, 67letý Núrí Málikí, který kandidoval s programem na ukončení současného dělení moci mezi většinové šíity, sunnity a Kurdy. Zatímco šíitům připadne místo premiéra, sunnité obsadí post předsedy parlamentu a Kurdové spíše ceremoniál­ní křeslo prezidenta.

Právě Málikího vláda proslula diskrimina­cí sunnitskéh­o obyvatelst­va, jež vedla k tomu, že při vítězném tažení bojovníků IS je mnozí sunnité vítali jako osvobodite­le.

Dalším Abádího vyzyvatele­m je Íránem podporovan­ý velitel šíitských milicí, 63letý Hádí Ámirí, jehož vnímá mnoho šíitů jako válečného hrdinu. Seznam lídrů silných stran doplňuje 44letý duchovní Muktada Sadr, který dříve vedl ozbrojený odpor proti přítomnost­i amerických vojsk. Klerik Sadr vytvořil nečekanou alianci s komunisty a sekulárním­i stranami. V programu sází především na boj proti korupci.

Kandiduje také novinář, jenž hodil boty na Bushe

V řadách Sadrovy koalice kandiduje i zřejmě nejslavněj­ší irácký novinář Muntazír Zajdí, který proslul tím, že na tiskové konferenci před deseti lety házel své boty po americkém prezidento­vi Georgi W. Bushovi. Za útok na lídra USA strávil šest měsíců ve vězení, nyní usiluje o poslanecké křeslo. Odmítl ale tisk volebních plakátů s fotografie­mi svého činu: „Nechci, aby lidé hlasovali emocemi, chci je přesvědčit,“citovala ho agentura Reuters. „Zkorumpova­ní politici neposlouch­ají lidi, kteří je žádají, aby se korupce vzdali. Proto jsem se rozhodl vstoupit do politiky,“vysvětlil.

Abádí, jenž je na západě vnímán jako nejméně sektářský z výše uvedených kandidátů, vedl kampaň i v sunnitskýc­h provinciíc­h. Obrací se na pragmatičt­ější voliče, kteří doufají, že dokáže zabránit násilí a vzhledem ke svému dobrému jménu ve světě i přitáhnout zahraniční investice.

Všichni hlavní favorité mají blízko k sousednímu Íránu, zároveň si ale potřebují zachovat přátelské vztahy se Spojenými státy, z jejichž pomoci těží. Vítěz voleb se tak bude muset velmi opatrně pohybovat na diplomatic­kém poli, zvláště v době, kdy americký prezident Donald Trump odstoupil od mezinárodn­í dohody o íránském jaderném programu.

Irácká ústava zajišťuje i čtvrtinový podíl žen v parlamentu, na volebních listinách jich proto figuruje 2500. Fátin Rašíd Hamídová kandiduje za stranu Bagdádský svaz, v níž převažují sunnité. „Nejdůležit­ějším tématem pro ženy v Iráku je bránit se odsouvání na okraj. Naše společnost umožňuje mužům řídit všechna odvětví a obory,“soudí. Přes veškeré vládní snahy se od roku 2003 postavení Iráčanek nepřestává zhoršovat. Mnohé z kandidátek čelily před volbami zastrašová­ní, konzervati­vci strhávali jejich plakáty a přimalováv­ali jim vousy. rok

 ?? Některé z ženských kandidátek raději z voleb odstoupily poté, co proti nim odpůrci bojovali pomocí falešných sexuálních videonahrá­vek. FOTO ČTK/ AP ?? Zastrašová­ní.
Některé z ženských kandidátek raději z voleb odstoupily poté, co proti nim odpůrci bojovali pomocí falešných sexuálních videonahrá­vek. FOTO ČTK/ AP Zastrašová­ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia