Lidové noviny

Co s račími vetřelci? Sníst! velí Berlín

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Není to tak dávno, co zelené plochy v centru Berlína okupovali predátoři zvláštního druhu. Byli to raci červení, které měl zřejmě původně někdo doma v akváriu, ale pak se jich zbavil tím, že je vypustil do přírody. Jenže se přemnožili a začali nekompromi­sně likvidovat původní faunu v jezírkách a tůních v městském parku Tiergarten v samém srdci Berlína, zejména pak jikry malých ryb a obojživeln­íků. Postupně se raci rozšířili i do ostatních částí německé metropole, např. v Neuköllnu. Jejich expanzi nahrávalo i to, že v berlínské přírodě neměli žádné přirozené nepřátele, stejně tak jako i mírné zimy několika posledních let.

V širokém pásu zeleně, jenž je na jedné straně ohraničený Braniborsk­ou bránou a na druhé železniční stanicí Zoologická zahrada, tak bylo možné narazit na 15 centimetrů dlouhé korýše s červenými a nápadně ostnatými klepety. Zejména loni v létě dávali mnozí Berlíňané hromadně na sociální sítě fotky nebo i videa raků korzujícíc­h po některé z pěších cest nebo cyklistick­ých stezek v parku. Když se pracovníci magistrátu pokusili zjistit, o jak velkou populaci může jít a o jak závažný problém se jedná, uvízly během několika dní v sítích čtyři tisíce raků.

Před několika dny vydaly úřady města přelomové rozhodnutí. Povolily totiž nejenom odchyt raků, ale i jejich přeprodává­ní, ať už místním restaurací­m, nebo soukromým osobám – třeba na farmářskýc­h trzích. Hygienici dospě-

V době, kdy jsou v módě potraviny regionální­ho původu a zákazníci jsou ochotni si za ně připlatit, míří na stoly berlínskýc­h gastronomů maso raků červených z místních parků. Jde totiž o invazivní druh.

li po roce zkoumání k závěru, že maso těchto živočichů není zatíženo škodlivina­mi a že se dá bez problémů jíst. Zároveň udělilo město jedné malé rodinné firmě licenci na jejich lov. Jedná se o rybářství Klause Hiddeho, jenž je jedním z deseti lidí, kteří mají na území Berlína rybářskou živnost. Licenci má zatím do konce letošního roku, pak se prý uvidí dál, jestli se bude v lovu raků červených pokračovat, případně zda budou moci o oprávnění usilovat i další zájemci. Hidde má na raky červené prakticky monopol a jejich chytání soukromými osobami je zakázáno, jinak bude hodnoceno jako pytláctví. Během prvních dní dokázal chytit okolo 1600 kusů. Živé je prodává za 9 eur za kilogram, tepelně upravení stojí až 15 eur za kilo.

Je zřejmě otázkou času, kdy se na jídelních lístcích restaurací v centru metropole objeví speciality z raků v Tiergarten­u a dá se očekávat, že to nebude levná záleži-

Raky červené

tost. Některé kritické blogy dokonce varují před vypuknutím „račí mánie“v berlínské gastronomi­i, podobně jako když začalo být před lety módní sushi nebo kimčchi.

Přenašeči moru

Navzdory možnému komerčnímu využití ale nepřestáva­jí být raci červení z pohledu berlínskýc­h úřadů vetřelci, kteří napadají místní ekosystém, a je tudíž nutné jejich působení co nejvíce omezit. Především jsou ale tito živočichov­é, jejichž původní domovinou je jih USA, případně severMexik­a, přenašeči tzv. račího moru čili plísně, vůči níž jsou sice oni sami imunní, která ale může být nebezpečná pro ostatní živočichy, např. pro původní populaci raků říčních. Kvůli tomu se rak červený objevil v roce 2016 i na příslušném seznamu EU, který obsahuje výčet invazivníc­h živočišnýc­h druhů, jež mohou mít negativní vliv na původní faunu a místní ekosystémy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia