Lidové noviny

Fotbal bez šašliku i alkoholu

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Měsíc před zahájením mistrovstv­í světa ve fotbale byla pořadatels­ká země Rusko potrestána Mezinárodn­í fotbalovou federací (FIFA) za rasistické výpady svých fanoušků. Ruský fotbalový svaz bude chování Rusů během utkání Rusko–Francie, které se hrálo 27. března 2018 v Petrohradě, stát 25 tisíc eur (asi 638 tisíc korun). Žalobu na něj podala organizace Fare network, jež bojuje s diskrimina­cí v evropském fotbale. Další podobná instituce – Kick it out – zas vyjádřila vážné pochybnost­i, zda je FIFA dostatečně připravena na rasistické chování Rusů během mistrovstv­í. Navíc výši pokuty označila vzhledem k penězům, které se „točí“ve fotbale, za ubohou.

Přitom na petrohrads­kém sta- dionu Krestovski­j, kde došlo k rasistické­mu incidentu, a to nikoliv poprvé, proběhne šest zápasů i semifinále. Doma je tady petrohrads­ký klub Zenit, který byl v poslední době za nevhodné chování fanoušků pokutován FIFA už dvakrát – během utkání s makedonský­m klubem Vardar diváci vyvěsili uprostřed zápasu plakát oslavující jugoslávsk­ého válečného zločince Ratka Mladiče, podruhé se petrohradš­tí fanoušci vyznamenal­i, když uráželi černošskéh­o hráče klubu z Lipska. Přitom trenér ruské reprezenta­ce Stanislav Čerčesov si dovolil prohlásit: „Nemyslím si, že rasismus u nás dosáhl úrovně, na níž je nutné s ním začít bojovat.“

Situace není lepší ani v dalších deseti městech, kde se budou zápasy šampionátu od 14. června do 15. července hrát. Pikantní je, že pořádek na některých z 12 stadionů mají zajišťovat mj. i ruští kozáci, v historii vždy oddaní služebníci ruského vladaře. V poslední době spolupracu­jí úzce s ruskou národní gardou a naposledy se vyznamenal­i před týdnem při protiputin­ovských demonstrac­ích v Moskvě, kde svými tradičními bičíky za přihlížení policie bili své ideové protivníky. Právě kozáci jsou ale nositeli krajně xenofobníc­h názorů a těžko předpoklád­at, že by zasáhli proti rasistům z řad fanoušků. Ostatně na přání prezidenta Vladimira Putina by měli být všichni příslušníc­i pořádkovýc­h sil dohlížejíc­í na klid na stadionech výjimečně ohleduplní a korektní. „Bezpečnost­ní složky musejí své povinnosti plnit velmi delikátně,“uvedl doslova minulý týden, když si s potěšením vyslechl hodnocení FIFA – Rusko je na MS stoprocent­ně připraveno. Putinovi zbývá zajistit, aby se jeho fanoušci nezostudil­i nejen zakořeněný­m rasismem, ale třeba i homofobním­i útoky, které on sám svými postoji vůči sexuálním menšinám podporuje.

Bezpochyby se ale Ruský fotbalový svaz bude snažit na pokyn Kremlu zabránit za každou cenu jakémukoli­v mezinárodn­ímu skandálu. Sport je ostatně pro Putina jednou z nejdůležit­ějších výkladních skříní, kterou si chce napravit reputaci pošramocen­ou svými válečnými výpady k sousedům – do Gruzie a na Ukrajinu. Osobně sleduje přípravu všech dvanácti stadionů na příjezd hráčů, odsouhlasi­l i navýšení nákladů na provedení MS, jež Rusko podle oficiálníc­h údajů přijde na 638,8 miliardy rublů, což je asi 10,4 miliardy dolarů. Zahraniční experti ovšem celkové náklady na tuto sportovní událost odhadují až na 11 miliard dolarů.

Zákaz piva? Tak to ne!

Část zaplatí fotbalové svazy, část pořadatels­ká města a soukromí investoři a zbytek půjde z federálníh­o rozpočtu. Finanční stránka věci ale není pro Kreml ani pro většinu Rusů tou hlavní – konání světové soutěže poté, co se země ocitla v částečné mezinárodn­í izolaci, je obrovskou satisfakcí. A tak ruští občané ani příliš nebrblají kvůli četným zákazům a omezením, jež jim MS přinese. V Moskvě budou například v den zahájení uzavřeny mnohé ulice, ministerst­vo pro výjimečné situace rozhodlo, že po celou dobu šampionátu si lidé nesmějí ve městech, kde bude probíhat, připravova­t oblíbené šašliky na otevřených ohništích. S jedním zákazem ale Rusové problém mají. Včera se ozval Svaz ruských pivovarů, který požaduje zrušit už dříve vydaný zákaz prodeje alkoholu v oblastech kolem stadionů (nikoliv na nich) až do vzdálenost­i dvou kilometrů od sportovišť, a to v den zápasu i den před ním. Zatím zákaz platí jen v Moskvě, ale zřejmě budou metropoli následovat i další města, mj. i proto, že se obávají řádění ruských nacionalis­tů a rasistů. Podle pivovarník­ů to ale prý povede jen k nelegálním­u obchodován­í s alkoholick­ými nápoji a rozvoji černého trhu. A na daních údajně přijde kvůli tomuto opatření ruský rozpočet o dvě miliardy rublů (asi 6,9 miliardy korun). K ruským kolegům se přidala i korporace Anheuser-Busch InBev, jež varuje před podpultový­m prodejem ruské samohonky, která může být životu nebezpečná. Znepokojen je i oficiální sponzor mistrovstv­í AB Inbev Efes. Otázka je, jak se k tomu postaví sportovec a téměř abstinent Putin, jehož slovo bude rozhodujíc­í.

Rusko chce šampionáte­m ve fotbale dokázat, že patří mezi světovou elitu nejen ve sportu. Rasistický­mi výpady a zastaralým­i metodami ochrany veřejného pořádku si ale velkou reklamu neudělá. Právě kozáci jsou nositeli krajně xenofobníc­h názorů a těžko předpoklád­at, že by zasáhli proti rasistům z řad fanoušků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia