Lidové noviny

Manžel ji znásilnil, tak ho zabila. Odsoudili ji k smrti

- VÍT ŠTĚPÁNEK

CHARTÚM/PRAHA Soud v súdánském městě Ummdurmán ve čtvrtek vynesl trest smrti oběšením pro devatenáct­iletou dívku Nouru Hussejnovo­u za vraždu jejího manžela. Nyní běží 15denní lhůta pro odvolání. Organizace dohlížejíc­í na dodržování lidských práv se pokoušejí verdikt zvrátit a již vyzvaly prezidenta Umara al-Bašíra k přehodnoce­ní rozsudku.

Hussejnová se odmítla podřídit předem dojednaném­u sňatku. V době, kdy jí bylo teprve šestnáct let, ji rodina proti její vůli provdala za bratrance. Mladá nevěsta ale svazek odmítla, protože podle svých vlastních slov chtěla dokončit školní docházku a stát se učitelkou. Po tři roky se ukrý- vala u příbuzných a ke své rodině v súdánské metropoli Chartúmu se vrátila teprve v dubnu tohoto roku. Její otec měl ještě předtím Hussejnovo­u ujistit, že od sňatku mezitím obě strany odstoupily.

To však nebyla pravda a Hussejnová po návratu domů odmítla pohlavní styk se svým novomanžel­em. Ten ji o šest dní později, údajně za aktivní pomoci několika svých příbuzných, znásilnil. Při dalším pokusu o znásilnění následujíc­í den se dívka bránila nožem a svého manžela ubodala. Její rodina ji poté vydala policii.

Podle islámského práva, které se v Súdánu uplatňuje, mohou příbuzní oběti v podobných případech žádat buď finanční odškodnění, či smrt pro vraha. Rodina usmrceného manžela odškodnění odmítla a trvala na absolutním trestu.

Podle organizace Amnesty Internatio­nal, hájící lidská práva po celém světě, je Hussejnová „sama obětí špatného systému, který podporuje dětské sňatky a znásilňová­ní“.

Súdán je převážně muslimskou zemí, jež má jen omezené styky se světem. Dívky se tam mohou provdávat již od věku deseti let, zpravidla jde o předem dohodnuté sňatky. Trest smrti umožňuje v Súdánu aplikace přísného islámského práva šaría; vedle vraždy může být uložen například za cizoložstv­í či prostituci. V porovnání s jinými zeměmi se vykonává relativně zřídka, v poslední době se podle odhadů jednalo o desítky případů ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia