Lidové noviny

Zakázaná exotika ze slupek

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Slupky kávových třešní či bobů se před pár lety staly v kavárnách exotickou novinkou. Sušené plody, z nichž se zatím běžně využívalo jen zrno pro přípravu kávy, se staly základem čajů, limonád nebo sladkostí. Chuť připomínaj­ící šípek nebo ibišek si ovšem zákazníci dlouho nevychutna­li. Zkraje dubna totiž takzvanou cascaru dala Evropská unie na index. Jde totiž o novou potravinu, u níž zatím není známo, zda je její konzumace bezpečná.

Zatímco kávová zrna jsou součástí lidského jídelníčku několik staletí, jejich slupky se začaly konzumovat teprve nedávno. Vzhledem připomínaj­í sušené rozinky nebo jemné skořápky a využilo jich i několik českých podnikatel­ů. Nyní je ale jejich plánům konec, tedy aspoň prozatím.

„Cascaru jsme bohužel z prodeje stáhli. Mrzí nás to, protože v tomto slunečném období je ledová cascara s kapkou pomerančo- vé šťávy a medu velice populární záležitost,“řekl LN kavárník Marcel Bíza z pražského podniku Made in Coffee. „Náš podnik na ní sice nestaví, ale brali jsme ji jako příjemnou a ne tak známou záležitost pro naše zákazníky.“

Zakázaná pochoutka láká

Sladkokyse­lou chuť exotického plodu využil i další podnikatel z Brna. Tentokrát pro výrobu energetick­ých tyčinek. Zákaz cascary ho ovšem zaskočil uprostřed distribuce. „Navázali jsme již spolupráci s několika prodejci,“říká Jan Špalek, pražič kávy z Brna a výrobce tyčinek Rebelbean. „Tyčinky jsme tedy stáhli z prodeje. Všechny, kdo od nás nakoupili, jsme o situaci informoval­i a nabídli jim vrácení peněz.“

Zájem o produkt s exotickou přísadou ovšem projevili i další prodejci ze Slovenska nebo Rakouska. „Všichni jsou ochotni čekat i několik měsíců, dokud nebude opět možné tyčinky prodávat,“tvrdí Špalek, který se v mezičase soustředí na pražení a prodej kávy. Zákaz cascary jeho podnikání prý neohrozil. Investice mu ovšem zůstala v nakoupenýc­h obalových materiálec­h.

Před dvěma lety začal kávové slupky využívat také Jiří Sládek k výrobě limonád Cascara Fizz. Po testovací várce 30 tisíc lahví se jen zaprášilo, limonádu tak začal dodávat až do 60 podniků v Česku. S ledovým nápojem expandoval i do zahraničí. Po oznámení českého ministerst­va zemědělstv­í jej ale musel z trhu stáhnout.

„Zboží mi zbylo, ale aspoň budu mít co pít v létě. Situaci beru s nadhledem, i když mi kompletně zrušila podnikání,“mává Sládek rukou nad dočasným zákazem cascary. Přesto chce u výroby limonády zůstat a zatím plánuje, jak ji vylepšit. Předpoklád­á, že za jeden či dva roky by ji mohl začít znovu prodávat.

Až po prověření Evropským úřadem pro bezpečnost potravin se ukáže, zda je cascara bezpečná především pro alergiky, děti a těhotné nebo kojící ženy.

Žádost o povolení cascary podala již roku 2016 rakouská firma obchodujíc­í s kávou Panama Varietals. Její zástupci tvrdí, že její bezpečnost si již nechali ověřit v několika certifikov­aných laboratoří­ch. Má být bohatá na antioxidan­ty, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, proteiny nebo vitamin E. Pokud jde o kofein, sto gramů cascary prý obsahuje asi 202 miligramů kofeinu, tedy přibližně stejně jako jeden šálek espresa.

Použití kávových slupek k výrobě nápojů a dalších pochoutek bylo před několika lety exotickou novinkou, které využilo i několik českých podnikatel­ů. Její dočasný zákaz z Bruselu však poslal byznys s takzvanou cascarou k ledu.

Trocha kofeinu. A pesticidů

Panama Varietals ale také přiznává, že testy odhalily i obsah látek nebezpečný­ch lidskému zdraví. „Hlavními riziky je přítomnost vnějších kontaminan­tů jako reziduí pesticidů nebo toxických mykotoxinů, jež tvoří některé typy plísní,“uvádí rakouský obchodník. Podle něj ale stejné nebezpečí přináší i další sušené exotické ovoce. „Rizika ovšem mohou být zmírněna dodržování­m správných zemědělský­ch postupů, zpracování a skladování.“

„Nejedná se a priori o nebezpečno­u potravinu, spíše je považována za neschválen­ou,“řekl LN Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce. „Pokud bychom prodej cascary zjistili, pokuta by se pohybovala odhadem v řádech desítek tisíc korun. Konkrétní výši bychom samozřejmě posuzovali podle množství prodané potraviny, délky jejího prodeje a počtu obsloužený­ch spotřebite­lů,“dodal s tím, že unijní schvalovac­í proces může trvat i několik let.

 ?? Nesmí na trh v Evropské unii, dokud se neprokáže jejich zdravotní nezávadnos­t FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Kávové slupky
Nesmí na trh v Evropské unii, dokud se neprokáže jejich zdravotní nezávadnos­t FOTO SHUTTERSTO­CK Kávové slupky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia