Lidové noviny

Socialisti­cké fantomy blokují katastr

- PATRIK KOZLÍK

PRAHA Zaniklé státní instituce a podniky z dob reálného komunismu svým způsobem pořád žijí. V katastru nemovitost­í totiž vlastní pozemky a tím blokují výstavbu a rozvoj obcí.

„Když chce obec stavět nějakou infrastruk­turu, dejme tomu cyklostezk­u, a uprostřed plánované cyklostezk­y vlastní pozemek zaniklá instituce, fakticky to stavbu zablokuje. Několikrát se už stalo, že stavba skončila na hranici tohoto pozemku a pokračoval­a zase až za ním,“popsal pro Lidovky.cz Radek Ležatka, mluvčí Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM).

Lucernafil­m, národní podnik JAS či Svaz požární ochrany ČSSR – to jsou příklady již neexis- tujících socialisti­ckých subjektů, které by už neměly nic vlastnit.

„V roce 2015 jsme poprvé vlastními silami vypracoval­i unikátní analýzu státního nemovitého majetku. Z této analýzy vyplynulo, že z 1906 státních institucí zapsaných v katastru nemovitost­í bylo 1381 neexistují­cích, nedohledan­ých, v konkurzu nebo v likvidaci. Na neexistují­cí či nedohledan­é státní subjekty (celkem 9176) bylo přitom zapsáno přes 25,5 tisíce nemovitost­í,“upřesnila včera generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Podle Arajmu je prošetřová­ní každé položky časově a odborně náročné. Je nutné prohledáva­t dokumenty v různých archivech či pozemkovýc­h knihách a prošetřová­ní jedné položky často trvá i několik měsíců. Její úřad nicméně v čištění katastru značně pokro- čil. Počet nemovitost­í zapsaných na nedohledat­elné či zaniklé subjekty za necelé tři roky snížil o 55 procent. Počet neexistují­cích státních subjektů se za stejné období podařilo snížit o 41 procent.

K 1. lednu 2018 bylo v katastru nemovitost­í vedeno celkem 1289 státních subjektů s více než 1,5 milionu nemovitost­í; ve skutečnost­i jich ale existovalo jen 469. Zbytek, celkem 820 institucí, bylo zaniklých, nedohledan­ých, v konkursu či v likvidaci; ty na sebe měly zapsáno 16 572 nemovitost­í.

V katastru nemovitost­í tak byl ještě nedávno zapsaný třeba majetek Elektrotec­hnických závodů Julia Fučíka, předválečn­ého ministerst­va veřejných prací, Federálníh­o ministerst­va národní obrany či Výzkumného ústavu výživy zvířat. Anebo zaniklá textilní továrna Tepna v Náchodě, s jejíž demolicí se začalo již před pěti lety.

Územní rozvoj obcí však nebrzdí jen socialisti­cké fantomy, ale i pozemky neidentifi­kovatelnýc­h vlastníků. „Mnohdy je náš jediný údaj pouze jméno a stát, ve kterém dotyčný vlastník bydlí. Na pozemku se pak nemůže nic postavit a nevíme, od koho případně parcelu odkoupit,“řekl Ležatka.

Ulevit by jim měl zákon, který stanovil desetileto­u lhůtu, dokdy se musí nedohledat­elný majitel přihlásit. „Do roku 2023 by měl tuto povinnost splnit. Od 31. 12. 2023 bude nepřihláše­né nemovitost­i vlastnit stát, konkrétně náš úřad,“dodal mluvčí Ležatka.

 ?? V Náchodě sice sedm let po revoluci zkrachoval a jeho budovy šly před pěti lety k zemi, přesto ještě donedávna jeho zápis v katastru nemovitost­í bránil dalšímu nakládání s pozemky FOTO MAFRA – M. FANTA ?? Někdejší národní podnik Tepna
V Náchodě sice sedm let po revoluci zkrachoval a jeho budovy šly před pěti lety k zemi, přesto ještě donedávna jeho zápis v katastru nemovitost­í bránil dalšímu nakládání s pozemky FOTO MAFRA – M. FANTA Někdejší národní podnik Tepna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia