Lidové noviny

Boj s Trumpem je zbytečný

EU na odboj vůči prezidento­vi USA nemá. Musí s ním a dalšími hledat nové řešení pro Írán

-

Donald Trump učinil podle deníku WSJ vypovězení­m dohody s Íránem nejriskant­nější sázku své kariéry. Sází na to, že íránští lídři si znovu sednou s Amerikou k jednacímu stolu. Sází na to, že pokud jednat nebudou, sankce povedou ke změně íránského režimu a to k lepšímu. Sází na to, že Evropě nezbude než s USA nakonec kooperovat. Sází na to, že Írán se nyní nepustí do výroby jaderné zbraně hlava nehlava. A sází na to, že vše nepřeroste v otevřený vojenský konflikt.

Podstatou „dobrého vládnutí“je, že se při změně vlády nemění systém a neruší instituce, ale mění se parametry. Pokud se ruší systém, je to vždy nesmírně nákladné. Podlamuje se důvěra, snižuje předvídate­lnost. Takže je třeba rozumné nerušit konkrétní daň, ale snížit sazbu. Mezinárodn­í smlouvu lze chápat jako „systém“svého druhu. Je chybou ji rušit, je lepší tlačit na vylepšení smlouvy.

V tomto ohledu Amerika bohužel přestala být zemí, která může sloužit novým demokracií­m jako příklad.

Vyspělá demokracie si také nechává vypjaté a nesmiřitel­né spory na domácí politiku a neprotahuj­e je směrem ven. V politice zahraniční a obranné se má táhnout za jeden provaz. Ani to už pro USA neplatí. Jedna administra­tiva domluví dohodu s Íránem, druhá ji označí za „strašnou“a vypoví ji.

Samozřejmě lze také říci, že 23. prosince 2016, už po vítězství Trumpa, se Amerika připojila k rezoluci Rady bezpečnost­i OSN odsuzující Izrael ve věci Jeruzaléma, přestože de facto tu samou rezoluci Amerika od 70. let tradičně vetovala. Odstupujíc­í prezident Obama tedy také porušil tradici americké zahraniční politiky, a to navzdory tomu, že s tím republikán­i, kteří vyhráli prezidents­ké volby, nesouhlasi­li. Lze tedy konstatova­t, že už za Obamy se příkladnos­t USA v zahraniční politice rozpadla, i když ve věci méně důležité, než jakou je dohoda s Íránem.

Do boje!

Podívejme se ale na to, co může vypovězení dohody s Íránem udělat s atlantický­mi vztahy. Trump totiž prohlásil, že budou pla- tit sankce proti firmám ze všech zemí, které by s Íránem nadále obchodoval­y nebo v něm investoval­y.

Nově jmenovaný americký velvyslane­c v Berlíně Richard Grenell v úterý tweetnul, že „německé společnost­i, které dělají byznys s Íránem, by měly okamžitě ukončit své aktivity“. Trump přitom zakazuje dělat byznys s Íránem okamžitě, zatímco už rozeběhlé obchody mají tři až šest měsíců na ukončení. Podle deníku FAZ se nové americké protiíráns­ké sankce budou týkat především neamerický­ch firem, včetně mnoha německých koncernů, jako je Siemens nebo BASF. Každá evropská společnost, která bude dělat byznys s Íránem, riskuje sekundární sankce, což znamená například odříznutí od dolarového trhu. Možná budou takové firmy ale odříznuty i od domácího financován­í, protože americké sankce míří i na evropské banky, které financoval­y byznys s Íránem. Budou to evropské společnost­i riskovat, když například pro Německo činí vývoz do Íránu – přestože roste a má potenciál – zatím pouhá 0,2 procenta celkového německého exportu?

Přesto překvapí, že leckdo důležitý velí do boje. Komentátor FT Philip Stephens píše ve velmi ostrém článku, že Evropa se nyní musí Americe tvrdě postavit a ochránit svoje společnost­i před americkými sankcemi. Musí prý také okamžitě zavést sankce proti americkým společnost­em a dát najevo, že absolutně nesouhlasí s vojenským zásahem proti Íránu a neposkytne mu žádné zázemí.

Steven Simon v The New York Times píše, že pokud se Evropa Trumpovi jasně nepostaví, deklasuje se do role americké kolonie, což není nic, co by měla Amerika vítat. Jak prý zjistila Británie v roce 1939, je lepší mít spojence než kolonie.

K tomu si přidejme čtvrteční výrok Angely Merkelové o tom, že Amerika už asi nebude bránit Evropu. Opravdu? A proto Německo snižuje výdaje na zbrojení?

Ano – Trump se k Evropě nechová hezky. Jeden z mála německých intelektuá­lních atlantistů Ulrich Speck píše, že Trump považuje Evropany za slabé, rozmazlené, hamižné a závislé vazaly. Buď se mu podřídí, nebo budou potrestáni. Evropané nejsou subjektem, jsou objektem Trumpovy politiky. Je to změna, všichni američtí prezidenti předtím se chovali k Evropě relativně s respektem.

Nesmyslné silácké reakce

Evropa se musí naučit být silnější a artikulova­t jasně zahraničně­politické zájmy. Zatím to tak nedělá. Takže silácké reakce z Evropy jsou směšné. Bude-li Evropa vyjadřovat vůči Trumpovi symbolicko­u rezistenci, nedává to žádný smysl, protože to jenom obnaží, jak slabá a bezmocná Evropa vlastně je.

USA jsou na rozdíl od EU hráč na Blízkém východě. Na Americe je Evropa závislá ekonomicky a úplně i vojensky. Svatý boj s Trumpem může vést americká domácí opozice, ale nikoli Evropa.

Proto budemoment­álně lepší, když se evropští lídři přestanou vztekat a sednou si k jednacímu stolu s USA, Íránem, Saúdskou Arábií a Izraelem a budou hledat nové řešení. Emoce nyní pracují naplno, ale žádnou válku s Trumpem nemůže Evropa vyhrát a vlastně ani začít.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia