Lidové noviny

Proč slavit 9. května

Vítězství ve válce můžeme s Rusy slavit bez studu

-

Spousta odhadů vyčísluje, kolik lidských životů stála Rusko, respektive Sovětský svaz, Velká vlasteneck­á válka. Čísla se pohybují od sedmi domaximali­stických šestačtyři­ceti milionů. Záleží na tom, počítá-li se i s nezvěstným­i či s těmi, jež Stalinův zrůdný režim zabil a umučil v tomto období sám. Někdo dokonce započítává i ty, kteří se kvůli válce, absenci otců a všeobecném­u marasmu nemohli narodit. Jisté je jedno – v Rusku nežije rodina, jež by mezi předky neměla nějakou oběť. Nebo hrdinu. Nebo obojí. Hrdinsky padlého dědečka.

Jen málo událostí v ruských dějinách mělo tak jednoznačn­é hodnocení veřejnosti, politiků, médií a nakonec i historiků. Ruských tedy. Vítězství ve Velké vlasteneck­é válce, za které Rusové a další národy zaplatili cenu pro národ náš, český, zcela nepředstav­itelnou, je logicky posvátné. A je to asi jediný svátek, který je možné s Rusy ruku v ruce bez studu slavit. Bez ohledu na milion znásilněný­ch německých žen a vyrabovano­u půlku Evropy, což mají rovněž na svědomí ruští vojáci. Bez ohledu na to, co následoval­o poté. Že byl ale prezident Zeman, jeho předchůdce Václav Klaus, manželé Nečasovi a další politici 9. května na slavnostní recepci na ruském velvyslane­ctví, tak vadí ze všeho nejmíň. Přiznejme si čestně, my bychom za sovětské vojáky tu největší otročinu ve válce rozhodně neoddřeli. A ti, co u nás vydechli naposledy, asi nemohli za to, že Stalin vedl válku bez ohledu na ztráty, že si předtím s Hitlerem Evropu rozdělil, a až když to nevyšlo, se do něj pustil, a že si země, které nejdřív osvobodil, pak šikovně zotročil. Kdepak, za to na ty padlé nemusíme mít dnes vztek.

Pokud chceme začít s Moskvou dialog o tom, co nám na poválečné politice sovětského impéria a současné kremelské nejvíc vadí, proč malujeme Koněva a sovětské tanky na růžovo a proč se Pobaltí i Ukrajina zdráhají děkovat velkému bratrovi, že je zbavil nacistické okupace, měli bychom být schopni přiznat Rusku nějaké zásluhy. Třeba jen takticky. Zvláště my, kteří velkých válečných vítězství zpečetěnýc­h hektolitry krve svých lidí nemáme na rozdávání. Petra Procházkov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia