Lidové noviny

Emmanuel Veliký

Má laureát Karlovy ceny kvality evropského císaře?

-

Francouzsk­ý prezident Macron má za sebou rok v úřadě. V jeho myšlenkách by se našlo leccos společného s Napoleonem či de Gaullem, což není míněno posměšně. Po odchodu Británie bude Francie jedinou jadernou mocností v EU. Emmanuel Macron působí jako její jediný lídr, který si – ač ho kritizuje – rozumí s Donaldem Trumpem. Asi jako si rozumí hesla „Amerika především“a „Francie především“. Nyní dostal Cenu Karla Velikého a k tomu laudatio od Angely Merkelové. Takže se rýsuje otázka: má Macron kvality politika, který je schopen ovlivnit celý unijní kontinent?

Macron má takové ambice. A ozývá-li se jeho kritika z Německa, připomeňme, že právě na spolupráci s Německem Macron spoléhá. Neuspěje-li, vina padne i na nevstřícné Německo. Právě proto se ozývají i výstrahy z Francie. A sice v tom duchu, že Macron se může stát evropským Obamou. Že sklízí potlesk za projevy a získal prestižní cenu (Obama Nobelovu, Macron Karlovu) dříve, než něco reálného stačil vykonat, což mu nakonec vynese vlnu zklamání.

Macron stojí před kvadraturo­u kruhu. Merkelová naříká, že USA už prý nebudou bránit Evropu, že ta se musí o sebe postarat sama a k tomu je nutná společná zahraniční politika. Ale může mít zcela společnou politiku země posedlá pacifismem, která objednává pro bundeswehr těhotenské maskáče, a nukleární mocnost, která objednává další jadernou ponorku?

Rozdíly ukazuje Blízký východ. Německo trvá na dohodě s Íránem, kterou odmítl Trump, kdežto Macron ji chce alespoň změnit (rozšířit o rakety). Hlavní potíž označil Jacques Schuster, šéfkomentá­tor listu Die Welt, za humanistic­ké donkichots­tví bez jediné reálné myšlenky: „Evropa, tento hospodářsk­ý obr, politický trpaslík, vojenský červ, nepodnikla nic proti hlavní hrozbě – proti tomu, že Teherán postupně přebírá moc v Sýrii a Libanonu.“Pokud si to vše Macron uvědomuje, zaslouží si přízvisko Emmanuel Veliký. Otázka zní, zda je tak mocný, aby z toho vyvodil nějaké závěry. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia