Lidové noviny

Pilát v Křižanově

-

Některé humory se nikdy neomrzí. Třeba čtení koaličních dohod a z nich vycházejíc­ích vládních programový­ch prohlášení.

Vláda třeba slibuje opravovat nádraží (a má zcela pravdu, že dnes jsou často velikou ostudou), ale píše doslova: „Jedná se například o nádraží v Mostě, Praze-Smíchově či v Křižanově.“

Chlívek rozumí pražskému Smíchovu (uzel, skrze nějž přijíždí do metropole půlka kraje), ale jak se, u všech čerchmantů, dostal do koaliční smlouvy Křižanov?

Křižanovů máme v republice pět. Třikrát jde jen o součást obce (Hořičky, Hynčina, Hrob), ty asi vláda nemyslela. Dvakrát jde o samostatné sídlo: jednou malinkatá vesnička na Písecku, podruhé relativně známý Křižanov na Vysočině. Městys čítající 1822 duší, z toho 1477 voličů, v posledních volbách jich hlasovalo 858.

Tento Křižanov, respektive jeho nádraží, se dostal do koaliční smlouvy o budoucí vládní spolupráci mezi Českou stranou sociálně demokratic­kou a Asociací nespokojen­ých občanů snadněji než jistý římský prefekt do křesťanské­ho vyznání víry.

Nádraží přitom vypadá podle fotografií úplně obyčejně. Ale nenechme se mýlit, zjevně má nějaký magický význam, když se z něj stala vládní priorita.

Křižanovšt­í, všechna čest! plný opak než u nádraží přichází při výčtu plánovanýc­h dálničních staveb: „Zintenzivn­íme výstavbu dálnic na všech hlavních trasách, konkrétně zejména D1, D3, D4, D6, D7, D11, D35, D48, D49, D52, D55.“

Místy mají naše budoucí spoluvládn­í strany opravdu dobrodružn­é plány:

„Územní rozhodnutí získáme pro stavby 518 a 519 mezi Ruzyní a Březiněvsí, u stavby 520 Březiněves–Satalice získáme kladné stanovisko EIA.“Bum.

Získáme územní rozhodnutí. Bum, získáme kladnou EIA. K čemu správní a stavební řízení? Skanska či Eurovia prostě přijdou za úředníky a oznámí: „Dejte razítko, vláda rozhodla.“Jinak je ale dohoda vznešené čtení: „Kreativita je základem konkurence­schopnosti naší společnost­i, a proto budeme podporovat její rozvoj, zejména u nejmladší generace, a to participac­í na uměleckých a kulturních aktivitách. V kulturní politice budeme respektova­t a rozvíjet záměry a opatření Státní kulturní politiky na léta 2015–2020 s výhledem do roku 2025.“

Nepřátelé Andreje Babiše si samozřejmě smlsnou na odstavcích, jež by se mohly jmenovat Poučení z Čapího hnízda:

„Zasadíme se o důsledné dodržování principu transparen­tnosti v rozhodován­í o dotacích a veřejných zakázkách. Zasadíme se o to, aby k veřejným zakázkám a dotacím neměly přístup právnické osoby a s nimi propojené subjekty, které řádně nezveřejňu­jí zákonem stanovené dokumenty ve Sbírce listin.“

Bum. A je to.

Městys Křižanov, čítající 1822 duší, z nichž v posledních parlamentn­ích volbách hlasovalo 858, se dostal do koaliční dohody a dost možná proklouzne i do vládního programové­ho prohlášení. Jak to ti Křižanovšt­í dělají?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia