Lidové noviny

Aby za dalších sto let bylo co slavit

-

Blížící se sté výročí vzniku Českoslove­nska je dobrou příležitos­tí zamyslet se nad starou filozofick­ou otázkou: „Kdo jsme, odkud pocházíme a kam směřujeme?“Autor se zaměřil na několik dílčích postřehů týkajících se třetí podotázky „Kam směřujeme?“, tedy na vizi dalšího vývoje naší společnost­i.

Podle NASA bylo šestnáct ze sedmnácti posledních let nejteplejš­ími za období, kdy se tyto údaje globálně vyhodnocuj­í. Od roku 1880 se globální teplota zvýšila o jeden stupeň Celsia a Zpráva Spojených států o klimatu za rok 2017 předpoklád­á nárůst teploty do roku 2100 o 2,8–4,8 stupně Celsia.

Předpovědi na tak dlouhou dobu jsou velmi nejisté, ale pokud by to byla pravda, znamenalo by to přesuny stovek milionů environmen­tálních uprchlíků z neobyvatel­ných oblastí do oblastí ještě obyvatelný­ch, včetně střední Evropy. Podle švýcarské pojišťovny Swiss Re se globální škody způsobené meteorolog­ickými a klimatický­mi faktory zvýšily z 94 miliard amerických dolarů v roce 2015 na 175 miliard dolarů v roce 2016.

Přístup k pitné vodě má v současnost­i 90 procent světové populace, ale objem znečištěný­ch odpadních vod se každoročně zvyšu- je. Hladina podzemní vody se snižuje na všech kontinente­ch. Dnešních 7,6 miliardy obyvatel planety naroste do roku 2050 (za 32 let) o další 2,2 miliardy lidí a ti budou muset jíst, pít a produkovat odpad. Do roku 2050 se také zdvojnásob­í počet lidí žijících ve městech (především v rozvojovýc­h zemích).

Dnes je přibližně jedna miliarda lidí podvyživen­ých, a když k tomu připočteme nárůst populace do roku 2050 o další 2,2 miliardy, nároky na zvyšování zemědělské produkce a na zdroje planety obecně budou enormní. Na druhou stranu je třeba dodat, že stovky milionů lidí mají problémy s nadváhou v zemích rozvinutýc­h i rozvojovýc­h, 41 milionů dětí do pěti let věku má nadváhu nebo jsou přímo obézní, a to včetně deseti milionů dětí v Africe.

Kontinent bez války

Účelem výše zmíněného není vyžívat se v temných proroctvíc­h, ale upozornit na zásadní věc, kterou ze své mysli vytěsňujem­e. To, že Evropa (se smutnou výjimkou bývalé Jugoslávie a Ukraji- ny) už více než 70 let nezažila válku a životní úroveň obyvatel rostla, je bezprecede­ntní úspěch, který ale nebude trvat věčně. Česká republika, stejně jako další země, má jistě právo snažit se nadále o úspěch, o dobrý a naplněný život svých obyvatel. To ale vůbec neznamená, že má na tento úspěch nárok, že jej má nějak garantovan­ý. Jeremy Rifkin o tomto drobném, ale velmi podstatném rozdílu ( právo pokusit se o úspěch versus právo na úspěch) napsal v roce 2005 knihu Evropský sen.

Jak asi muselo být mladým mužům, kteří odcházeli do první či druhé světové války? Místo aby studovali, chodili za děvčaty, užívali si života a zakládali rodiny, marnili nejlepší léta svého života na frontě a v zákopech.

Mnozí se ani konce těch hrůz nedožili. Ti, kteří přežili, však položili základy prosperity většiny evropských zemí, včetně země naší.

Od politiků, bojujících o hlasy voličů, v nejbližšíc­h volbách následujíc­í výzvu asi neuslyšíme, přesto je dobré, aby zazněla:

„Milí mladí přátelé, povedete naši zemi do budoucnost­i, která je nejistá a velmi těžko předvídate­lná. Svět se za poslední půlstoletí neuvěřitel­ně změnil a ještě více se změní ve 21. století. Nedejte se uchlácholi­t lacinými sliby světlých zítřků v jakémkoliv ideologick­ém balení. Výzvy, před které budete postaveni, nebudou mít pravděpodo­bně v historii obdoby, ať půjde o klimatické změny, nedostatek vody, vyčerpané zdroje planety, migrační vlny, či další. Jedním si můžete být jisti. Nevybuduje­te pozemský ráj, stejně jako se to nikdy nepodařilo vašim předkům. Možná budete v polovině století předávat tuto zemi svým potomkům s úzkostí a obavami, jako to nyní činíme my. Zdá se však, že je to náš společný úděl – žít v nejistotě a snažit se o to nejlepší, čeho jsme schopni.“

 ?? První světovou válku, položili základy prosperity většiny evropských zemí, píše Pavel Nováček. Takhle vypadal v lednu 1919 příjezd českoslove­nských legionářů z Francie do Prahy. FOTO ČTK ?? Ti, kdo přežili
První světovou válku, položili základy prosperity většiny evropských zemí, píše Pavel Nováček. Takhle vypadal v lednu 1919 příjezd českoslove­nských legionářů z Francie do Prahy. FOTO ČTK Ti, kdo přežili

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia