Lidové noviny

Májová vigilie

-

mořádně ovlivnil běh světa a dosud jej ovlivňuje. Žárlivý koncert žabiček, bez šance ovlivnit i svoji louži, byl tedy náležitě hlasitý.

Od prvního českého žabáka jsem se dozvěděl, že jen projevení úcty k Marxovu dílu je výsměch dějinám. Od Václava Klause, člena koresponde­nta německé xenofobní, protievrop­ské a více než málo nahnědlé strany AfD, to samozřejmě nepřekvapu­je. Zřejmě vyznává filozofii být významným v nějaké politické řiti než být bezvýznamn­ým v normální společnost­i.

Z pera mnou respektova­ného a váženého komentátor­a tohoto listu jsem se však také dozvěděl, že my „na východě“jsme žili v reálném marxismu. A já bloud už padesát let žiju v omylu, že jsme byli obětí reálného leninismu-byzantinis­mu, opírajícíh­o se o někdejší mongolskou krutost a lstivost, lehce posypaného stopovými prvky

Putna

Středa Baldýnský marxismu. Budu si muset najít spojitost mezi marxismem a kolektiviz­ací slepic, sociálním rasismem, vražděním jinak myslících lidí a druhým nevolnictv­ím, uvaleným v „marxistick­ém“Rusku na rolníky, a učením pana Karla.

Karlu Marxovi se totiž stala ta nehoda, že jeho myšlenek, určených Západu, zmocnila se polocivili­zovaná společnost carského Ruska. Opovrhoval jí, stejně jako, pravdě budiž žalováno, všemi Slovany jako beznadějně zpátečnick­ou verbeží.

Jeho teorie třídního boje platí dodnes. Stačí nahradit slovo „boj“, často krvavý, dnešním slovem střet. Nikdo rozumný přece nemůže tvrdit, že svět je v pořádku, pokud několik set jednotlivc­ů, majitelů bank a výrobních prostředků vlastní drtivou většinu světového bohatství, vytvářenéh­o prací milionů těch dole. Skoro se

Čtvrtek

Oliva stydím říci, že Marx se dopustil jasnozřivo­sti slovy, že proletáři, dnes čti lidé, živící se prací, nemají vlast. Neboť pokud se globalizuj­í ti, co nakládají s vytvořeným­i hodnotami, neměli by se globalizov­at i ti, co je vytvářejí?

Sociální demokracie, jedno z dítek myšlení pana Karla, má zásadní podíl na polidšťová­ní původně drsného kapitalism­u k jeho dnešní podobě kapitalism­u s lidskou tváří. Dnes jako by v celé Evropě ztrácela dech. Nevím proč, vím však, že když v třicátých letech z Evropy „zmizela“, kontinent potkala katastrofa války „národních zájmů“. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia