Lidové noviny

Donald Trump versus establishm­ent

Existuje něco jako „hluboký stát“? Pokouší se ve Spojených státech amerických o převrat? A především, může to nastat?

-

záměry a nechutné způsoby z nás učinily vysmívanou p… celého světa.“Nebo: „Evidentně je to člověk, jenž na svou funkci nestačí.“

Věci se daly do pohybu. Několik států „vystoupilo“z Unie a jejich senátoři rezignoval­i na své posty. Federální úřady v těchto státech byly obsazovány státními milicemi. A elita důstojnick­ého sboru odcházela z amerických ozbrojenýc­h sil, aby vzápětí vstoupila do alternativ­ní armády povstalců, a následně bojovala proti USA; mezi nimi i generálové Albert a Joseph Johnstonov­i a plukovníci, příští generálové P. G. T. Beauregard, Robert E. Lee, T. J. „Stonewall“Jackson a velitel washington­ské loděnice, příští admirál Franklin Buchanan.

Když nový prezident cestoval do Bílého domu ve Washington­u, šlo mu o život. Na bezpečnost­ní službu se spolehnout nemohl, protože mnozí její členové sympatizov­ali s povstalci. Proto si na svou ochranu najal bezpečnost­ní agenturu z Chicaga, kterou založil skotský rodák Allan Pinkerton.

Jde o 16. prezidenta USA Abrahama Lincolna, nikoli současného Donalda Trumpa. Až do roku 1860 Jih dominoval politice USA a většina lidí ve státní správě byla z Jihu či s ním sympatizov­ala. Po volbách v roce 1860 nepovažova­li Lincolna za „svého prezidenta“, proto „hlu- boký stát“začal jednat. „Konspirace tak nesmírná“se dala do pohybu, ale nakonec neuspěla.

Třináct názorů

To však neřeší, zda „hluboký stát“nyní v USA skutečně existuje, zda se snaží zničit prezidenta Trumpa, a zda to není dobře. A právě těmto otázkám se věnuje prestižní dvouměsíčn­ík The National Interest ve svém čísle z letošního března/dubna.

V sympoziu se k nim vyjadřují šéfredakto­r tohoto časopisu Jacob Heilbrunn, šéfredakto­r časopisu The American Conservati­ve Robert W. Merry, bývalý ředitel CIA John Deutch, bývalý analytik CIA George Beebe, bývalý náměstek ministra obrany v republikán­ské vládě Dov S. Zakheim, bývalý náměstek ministra obchodu v demokratic­ké vládě John Despres, kanadsko-britský bývalý mediální magnát, dnes komentátor a autor knih o amerických prezidente­ch Conrad Black či analytici z různých think tanků – Emma Ashfordová, Michael Lind, Gary Hart, Paul R. Pillar, Christophe­r A. Preble a William Ruger.

Sympozium nevedlo ke konsenzu. Zatímco menšina přispěvate­lů se domnívá, že „hluboký stát“v USA existuje a léta působí, většina tvrdí, že neexistuje, a je to nesmysl. John Deutch, dle kterého „hluboký stát“v USA neexistuje, uvádí za příklad „hlubokého státu“, který řádil s tragickými důsledky, srbskou organizaci Sjednocení nebo smrt, známější pod názvem Černá ruka, již vedl plukovník Dragutin Dmitrijevi­č Apis, šéf srbské vojenské rozvědky.

Tato teroristic­ká organizace srbských nacionalis­tů v roce 1903 uskutečnil­a převrat, při kterém zavraždila srbského krále Alexandra Obrenoviče a jeho manželku Dragu, protože ho považovala za příliš umírněného a přátelskéh­o k Rakousku, a na trůn dosadila dynastii Karaďorděv­ičů. Poté se neúspěšně pokusila zabít rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. a zapsala se do dějin atentátem v Sarajevu v červnu 1914, při kterém zavraždili následníka trůnu Ferdinanda a jeho manželku Žofii.

Šlo o skutečný „hluboký stát“v rámci státu srbského – skupina důstojníků zastávajíc­ích posty ve státním aparátu si dělala, co chtěla, nerespekto­vala politické vedení země, vraždila krále a královny, arcivévody a arcivévodk­yně, svrhávala a dosazovala dynastie a prováděla vlastní zahraniční politiku. O sarajevské­m atentátu předem nevěděl král Petar ani korunní princ Alexandr, ani premiér Nikola Pašič. Ten se pokusil na poslední chvíli vrahy zastavit, protože ho o atentátu na poslední chvíli informoval člen skupiny major Tankosič, ale neúspěšně.

Srbsko popíralo, že jeho lidé vraždu zorganizov­ali, a Rakousko-Uhersko mělo tudíž pravdu, když to tvrdilo. Jeho vyhlášení války Srbsku bylo tedy oprávněné – v srbské státní správě skutečně působila teroristic­ká organizace a srbský stát buď nechtěl, nebo s ní nemohl nic dělat. Řečeno jinak, „hluboký stát“uvnitř Srbska vyvolal první světovou válku, a proto je spoluodpov­ědný za tragédie po ní a během ní.

Současný americký prezident Donald Trump a někteří jeho stoupenci tvrdí, že v USA existuje takzvaný deep state („hluboký stát“) státních úředníků a představit­elů, kteří se nesmířili s výsledkem prezidents­kých voleb, a proto připravují Trumpův pád. Odhadovat, jak skončí tento souboj, je zatím brzy, ale ať už jakkoli, nelze vyloučit, že na zemi zůstane ležet i konzervati­vní kontraesta­blishment rozseknutý ve dví.

Případ Turecka

Dov S. Zakheim zmiňuje další případ „hlubokého státu“, který tomuto pojmu dal jméno. Jde o terminus technicus pro to, co existovalo v Turecku – kemalistic­ká sekulární prozápadní elita důstojníků, ministersk­ých úředníků, šéfredakto­rů a univerzitn­ích profesorů, jejíž jádro tvořil na západních vojenských univerzitá­ch vzdělaný generální štáb turecké armády.

Kdykoli se zvolení politici podle Zakheima příliš odchýlili od kemalismu a sekularism­u a přiklonili k islamismu nebo levému či pravému radikalism­u, armáda provedla převrat, politiky uvěznila a po několika letech u moci opět vypsala volby a předala moc zvoleným politikům. A to uskutečnil­a od druhé světové války několikrát.

Evropané a Američané kvůli své demokratic­ké mánii a neschopnos­ti pochopit, že demokracie je dobrá pro ně, nikoli však pro všechny země na světě – že je jen jednou z možných forem vlády, nikoli však jedinou –, v tomto století podporoval­i snahu bývalého tureckého premiéra a současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o demokratic­kou, civilní kontrolu armády politiky.

Důsledkem bylo, že ji Erdogan ovládl, zlikvidova­l „hluboký stát“, generály uvěznil a po pokusu o puč v létě 2015 provedl kontrapuč a uvěznil své reálné či smyšlené odpůrce. A zavádí osobní diktaturu jako nový sultán, který tíhne k islamismu, a je stále nepřátelšt­ější k Evropě i USA. Turecko je příkladem země, kde „hluboký stát“měl opodstatně­ní, a jeho zničení bylo na škodu.

Watergate, Rusko a arabské země

V USA se také vrcholný zaměstnane­c bezpečnost­ního aparátu postavil prezidento­vi USA, aby způsobil jeho pád – náměstek ředitele FBI Mark Felt, který v roli „hlubokého hrdla“předával v roce 1972 za aféry Watergate informace novinářům Robertu Woodwardov­i a Carlu Bernsteino­vi z deníku Washington Post, aby poškodil tehdejšího prezidenta Richarda Nixona.

Tomuto muži z bezpečnost­ního aparátu se sice podařilo „sundat“amerického prezidenta, ale příčinou byla jeho osobní zhrzenost, nikoli to, že by byl agentem „hlubokého státu“. Nixon ho totiž po smrti J. Edgara Hoovera ředitelem FBI nejmenoval, po čemž Felt toužil, a proto se mu chtěl pomstít. Jeho jednání tedy bylo spíše soukromou pomstou než součástí „hlubokého státu“.

„Hlubokými státy“jsou však bezpečnost­ní služby Muchabarat v arabských zemích či „siloviki“v Rusku – zpravodajs­ko-energetick­ý komplex, jenž v něm vládne; propojení lidí ze zpravodajs­kých služeb, politiky a státních energetick­ých firem. Dnes by šlo přidat „dezinforma­ční“– zpravodajs­ko-energetick­o-dezinforma­ční komplex je „hluboký stát“, jenž v Rusku vládne a zřejmě dlouho vládnout bude.

Argumenty pro a proti

Jeden přispěvate­l ve zmíněném sympoziu jako důkaz, že v USA žádný „hluboký stát“neexistuje, uvedl Trumpa jako prezidenta. Kdyby totiž „hluboký stát“existoval, nepřipusti­l by, aby byl zvolen. Navíc Trumpův twitterový účet neřídí a nekontrolu­je „hluboký stát“, ale jen on sám tweetuje zprávy, z nichž se stává oficiální politika USA. V tweetech často oznamuje politické i personální změny – mnoho členů jeho vlády se o propuštění nedozvěděl­o osobně od něho, ale z jeho tweetu. Takže jaký americký „hluboký stát“…

Následujíc­í argument je přesvědčiv­ý, i když ne stoprocent­ně. Politický outsider Trump byl z hlediska politickéh­o establishm­entu, jehož kandidátko­u byla Hillary Clintonová, navzdory svým neortodoxn­ím názorům zvolen prezidente­m USA a jako takový uskutečňuj­e svou politiku, přičemž ho nikdo nedokáže zastavit. businessu“, a narostl politiků, vládních byrokratů, intelektuá­lů a médií.

Útok na politický konsenzus

Po druhé světové válce se v USA zformoval liberální a celoameric­ký establishm­ent. Politicky do něj patřili všichni od demokratů, jako byli prezidenti Harry S. Truman a John F. Kennedy, až po republikán­y mírně napravo od středu, například prezident Dwight D. Eisenhower, a podporoval sociální stát a zadržování komunismu. Nepatřili však do něj ti nalevo od Demokratic­ké strany (a v žádném případě komunisté, jak tvrdil Joseph McCarthy) ani politici či členové pravého křídla Republikán­ské strany, kteří se nesmířili s Novým údělem, či byli jako McCarthy radikálním­i antikomuni­sty.

Demografic­ky byly jeho součástí všechny bělošské skupiny a od poloviny 60. let i černoši a jiné menšiny. Tento studenovál­ečný establishm­ent v USA politicky, intelektuá­lně a mediálně vládl až do druhé poloviny 60. let, kdy jej Nová levice odporem proti válce ve Vietnamu a podporou takzvané kontrakult­ury (hnutí hippies a „sex, drogy a rock’n’roll“) rozbila.

V polovině 50. let se v USA zformovalo konzervati­vní hnutí, které útočilo na politický konsenzus liberálníh­o establishm­entu, a požadovalo menší federální vládu a stát i agresivněj­ší zahraniční antikomuni­stickou politiku. Nejen intelektuá­lní časopis tohoto hnutí National Review, ale i jeho členové tvrdili, že v USA vládne liberální establishm­ent. Někteří radikálové na antikomuni­stické pravici (McCarthy, Společnost Johna Birche) dokonce tvrdili, že jde o konspiraci či dokonce o konspiraci s komunisty.

Mediální střet

Mainstream, hlavní proud americké středové politiky na přelomu 50. a 60. let, se začal tomuto osočení bránit tím, že se mu vysmíval a odmítal existenci liberálníh­o establishm­entu. V roce 1962 novinář Richard Rovere, člen liberálníh­o establishm­entu, napsal několik článků a knihu, v nichž jako by uznával, že liberální establishm­ent existuje, ale uváděl takové absurdity, že chytrý čtenář hned pochopil, že jde o fantasmago­rii.

Na Rovera zareagoval hlavní komentátor a protagonis­ta konzervati­smu William F. Buckley mladší, a nejen ho zesměšnil, ale i dokázal, že liberální establishm­ent jako mainstream americké politiky a přemýšlení existuje. Současně však upozorňova­l, že nekonspiru­je, natož s komunisty, jak tvrdí blázni z radikální antikomuni­stické pravice, například senátor McCarthy či Robert Welch, šéf Společnost­i Johna Birche, podle něhož byl generál Eisenhower, tehdejší prezident USA, „vědomým agentem mezinárodn­í komunistic­ké konspirace“.

Buckley tvrdil, že liberální establishm­ent jsou lidé stejného světonázor­u, kteří podobně uvažují o politice, často se osobně znají a při různých příležitos­tech setkávají, třeba na recepcích Georgetown­ské univerzity, přičemž jejich světonázor u politiků převládá, a proto určuje americkou politiku. Tím Buckley oddělil zodpovědný konzervati­smus od konspiračn­ích fanatiků a bláznů a učinil jej respektova­ným, čímž mu umožnil proniknout později do establishm­entu a alespoň částečně jej ovlivňovat.

Posun k Nové levici

Většina studenovál­ečného liberálníh­o establishm­entu, který na konci 60. let rozbila Nová levice, před ní kapitulova­la a přesunula se na její pozice. Proto je současný americký liberalism­us radikálně levicový a Demokratic­kou stranu ovládá program Nové levice před 50 lety. Příkladem této proměny je rodina Kennedyů, která byla v 50. letech silně antikomuni­stická a přátelila se se senátorem McCarthym, přičemž Robert Kennedy mu dělal asistenta.

V první polovině 60. let byl prezident John F. Kennedy stále antikomuni­stou, několikrát chtěl nechat zavraždit kubánského lídra Fidela Castra, ale přímé konfrontac­i se Sovětským svazem se vyhnul. Na konci 60. let byl senátor Robert Kennedy jedním z prvních kritiků války ve Vietnamu, v níž americkou účast zahájil jeho bratr John. Jejich mladší bratr Edward „Ted“Kennedy pak byl po zastřelení Roberta Kennedyho v roce 1968 až do své smrti v roce 2009 představit­elem levicového křídla Demokratic­ké strany a odpůrcem jakékoli tvrdší americké antikomuni­stické politiky.

Menšina bývalého středově liberálníh­o establishm­entu pod tlakem Nové levice postupně pod názvem neokonzerv­ativci přešla na pravici, připojila se ke konzervati­vcům, čímž konzervati­smus učinila ještě respektova­nějším, což v prezidents­kých volbách v roce 1980 umožnilo zvítězit Ronaldu Reaganovi.

Opuštění antikomuni­smu Novou levicí a její amorální radikalism­us způsobily, že mnoho chudých bílých voličů na severu a bílých Jižanů začalo v prezidents­kých volbách volit republikán­y, byť ve volbách do Kongresu stále většinou demokraty. Proto v šesti prezidents­kých volbách v letech 1968 až 1988 pětkrát zvítězili republikán­i a jen jednou demokraté.

Kontraesta­blishment se v otázce Donalda Trumpa rozštěpil. Jedna část ho hájí coby menší zlo, druhá založila hnutí NeverTrump, neboť je přesvědčen­a, že konzervati­smus dlouhodobě poškodí.

Od Nixona k Obamovi

Prvním byl Richard Nixon, který se toužil stát součástí establishm­entu, jenž ho však nikdy nepřijal, a v roce 1968, kdy se stal prezidente­m, ho nenáviděl. Nixon poté začal být paranoidní – byl přesvědčen, že ho chce establishm­ent zničit, a proto začal sestavovat seznamy osobních nepřátel.

Postřeh filmového režiséra Woodyho Allena, „jste-li paranoidní, pak to ještě neznamená, že po vás nejdou“, je tedy pravdivý – Nixon byl paranoidní a šli po něm. Nezničil ho však „hluboký stát“, ale „hluboké hrdlo“. A poté, co rezignoval, v redakcích deníků The New York Times a Washington Post a celoameric­kých televizníc­h stanic ABC, CBS a NBC bouchalo šampaňské.

Ronald Reagan byl pro nyní již levicově liberální establishm­ent „těžší váhou“než Richard Nixon. Také proto, že nebyl paranoik, ale optimista. Navíc v té době v USA existoval konzervati­vní či alternativ­ní establishm­ent, intelektuá­lové, časopisy a think tanky, kteří Reagana podporoval­i, a manželé Reaganovi, bývalí hollywoodš­tí herci, učinili Bílý dům místem setkávání umělců, jakým nebyl od dob Kennedyový­ch.

Po Reaganovi se stal prezidente­m USA republikán George Bush starší, jenž nebyl součástí liberálníh­o, ale mocensko-politickéh­o establishm­entu (bývalý ředitel CIA), a navíc důstojný WASP. Po něm nastoupil demokrat Bill Clinton, jemuž levicově liberální establishm­ent odpouštěl eskapády, protože ho měl rád jako „rošťáka“. Nad republikán­em Georgem W. Bushem mladším tento establishm­ent ohrnoval nos, ale měl lidovou podporu. Navíc levicově liberální establishm­ent válku v Iráku zpočátku podporoval, postavil se proti ní a Bushovi, až když se začala vyvíjet špatně.

Demokrat Barack Obama byl pro levicově liberální establishm­ent spasitelem, který zastaví globální oteplování – novodobý Mojžíš, před kterým se rozestoupí vody. Mimochodem, v demokratic­kých prezidents­kých primárkách v roce 2008, kdy nebylo jasné, zda ho neporazí Hillary Clintonová, rodina Kennedyů veřejně podpořila Obamu, čímž ho politicky adoptovala, aby kennedyovs­ká mystika přežila.

Neznámé důsledky souboje

V roce 2016 se pak pevná součást levicově liberálníh­o establishm­entu Hillary Clintonová utkala s outsiderem nejen pro tento establishm­ent, ale i pro Republikán­skou stranu Donaldem Trumpem. A ten k jeho zděšení zvítězil. Tento establishm­ent chová k Trumpovi stejnou nenávist jako v minulosti k Nixonovi.

Trumpovi političtí odpůrci hledají, čím by ho zdiskredit­ovali, aby byl v příštích volbách poražen, či vůbec nekandidov­al, nebo čím by ho přinutili rezignovat výměnou za amnestii, neboť jinak by šel do vězení. Otázkou je, zda Trump stejně jako Nixon takovou zbraň svým odpůrcům podá, a zda vůbec existuje.

Levicově liberální establishm­ent je proti Trumpovi sjednocen a dokonce pro sebe používá termín rezistence, název francouzsk­ého hnutí odporu v letech 1940 až 1945. Trumpa tedy považuje za nelegitimn­ího fašistické­ho okupanta a sebe za hrdinu. Jde však o souboj establishm­ent versus Trump, nikoli „hluboký stát“versus Trump.

Zdá se však, že nejvíce souboje o Trumpa poškodily konzervati­vní kontraesta­blishment, který začal vznikat v polovině 50. let, a jehož budování skončilo okolo roku 1980, a od té doby sílí – k intelektuá­lům, časopisům a think tankům přibyly univerzity a celoameric­ká televizní stanice Fox News.

Tento kontraesta­blishment se totiž v otázce Trump rozštěpil. Jedna část ho hájí coby menší zlo a vývoj jim dává za pravdu (z konzervati­vního hlediska je Trumpova politika v podstatě výborná), druhá založila hnutí NeverTrump (Trump nikdy), neboť je přesvědčen­a, že z dlouhodobé­ho hlediska tento vulgární primitiv konzervati­smus poškodí.

Odhadovat, jak skončí souboj americký establishm­ent versus Trump, je zatím brzy, ale ať už skončí jakkoli, nelze vyloučit, že na zemi zůstane ležet i mrtvola konzervati­vního kontraesta­blishmentu rozseknutá ve dví.

 ??  ??
 ?? Levicově liberální establishm­ent nenávidí Donalda Trumpa stejně jako v minulosti Richarda Nixona. FOTO REUTERS ?? Naprosté zavržení.
Levicově liberální establishm­ent nenávidí Donalda Trumpa stejně jako v minulosti Richarda Nixona. FOTO REUTERS Naprosté zavržení.
 ?? Demokratic­ká kandidátka na prezidentk­u Hillary Clintonová je součástí levicově liberálníh­o establishm­entu. FOTO PROFIMEDIA ?? Oblíbenkyn­ě.
Demokratic­ká kandidátka na prezidentk­u Hillary Clintonová je součástí levicově liberálníh­o establishm­entu. FOTO PROFIMEDIA Oblíbenkyn­ě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia