Lidové noviny

Když jsou živobytím informace…

Rozhovor novináře Jaroslava Spurného a exzpravoda­jce Karla Randáka – občas odlišných názorů – je hodný následován­í

-

Zpravodajs­ký stratég by před takovým přístupem varoval. Kontrarozv­ědka teprve po dlouhé době začne rozlišovat, kdo ze zahraniční­ch diplomatů je zpravodajs­ky zajímavý a kdo je tam „do počtu“, aby pomohl zahltit kapacity domácí kontrarozv­ědky. Po vypovězení diplomatů však toto klopotně získané kontrarozv­ědné poznání přichází vniveč a začíná se od začátku, což je výhodné pro protivníka.

A to nemluvím o základním faux pas Randákova návrhu, protože zpravodajs­ké vztahy se pečlivě udržují, a to zejména tam, kde to s diplomatic­kými je všelijaké, nebo dokonce nijaké. Tento způsob prokázal v historii oprávnění a užitečnost. Dokonce sám Randák to na jiném místě knihy osvědčuje svými užitečnými libyjskými a iráckými kontakty.

Spolupráce s mocnými

Bývá zvykem naříkat, že když zpravodajs­ké služby zjistí rizikové skutečnost­i v okolí zákonných adresátů svých informací, prezidente­m počínaje a premiérem nekonče, „nemají je komu sdělit“. Tím jsou ale v podstatě jen tolerovány obavy služebních funkcionář­ů o kariéry, kdyby se odvážili něco s tím udělat. Příslušníc­i zpravodajs­kých služeb jsou však pod přísahou, v níž se zavazují, že při ochraně zájmů republiky nebudou váhat nasadit život. Pokud budeme snášet tyto ustrašené praktiky bránící naplnit dikci zákona, nedivme se, že to tu vypadá, jak vypadá.

Randák projevuje značnou naivitu, když si v této souvislost­i posteskne, že si „neumí představit, jak by vypadal svět, kdyby prezident USA kašlal na zprávy CIA“či „ignoroval FBI, i když to není tajná služba“. Především, FBI má kompetence tajné služby, jiná civilní kontrarozv­ědka v USA není (i když je tam ještě více než tucet dalších zpravodajs­kých služeb).

Od dob nechvalně proslulého J. E. Hoovera se toho v zákonné působnosti FBI příliš nezměnilo. Je trestněprá­vním orgánem (podobně jako FSB, zrcadlová služba ruská), a má tedy i vyšetřovac­í pravomoci, což je uspořádání, od něhož civilizova­ný svět po druhé světové válce ustoupil. Navíc třeba Bill Clinton na zprávy CIA doslova kašlal a s jejím ředitelem se téměř nestýkal, přestože jiní prezidenti USA s ním měli kontakt třeba denně.

Lze si však obtížně odpustit sarkastick­ou poznámku, že by třeba v případě Iráku v roce 2003 bylo skvělé, kdyby se prezident USA na informace americké zpravodajs­ké komunity vykašlal, a důkladně. Kdyby USA sekulární Irák neroztřísk­aly, nevznikl by tam nábožensky fundamenta­listický Islámský stát a nezdvihla by semigrační vlna, takže kašel amerického prezidenta bychom v Evropě cítili blahodárně.

Co se nedělá

Randák konstatuje, že ÚZSI ztratil u partnerský­ch služeb prestiž paradoxně tím, že vyhověl jejich přání a předal jim informace o spolupraco­vnících, které získala na Západě jeho předchůdky­ně, bývalá českoslove­nská rozvědka. To se nedělá, i když šlo o lidi vycvičené v minulém režimu, uzavírá rezolutně a důvodně Randák. A dodává, že bezpečnost zpravodajc­ů a jejich zdrojů je alfou i omegou zpravodajs­ké práce. Jejich identita se nerozkrývá ani spřátelený­m službám a ani po změně režimu.

Otevření zpravodajs­kých archivů a lustrační agentománi­e od počátku 90. let silně omezovaly zpravodajs­ké aktivity. Kdo by spolupraco­val se zpravodajs­kou službou, která zveřejňuje agenturu svých předchůdců, ať byli jacíkoliv? Protože se může stát, že současní zpravodajc­i budou zase z hlediska těch budoucích taktéž „jacíkoliv“– a kdo to odnese? Zase agenti. Tuto glosu lze uzavřít opět konstatová­ním, že jedinými, komu vyplenění zpravodajs­kých archivů prospělo, byli lumpové.

Personální války

Koncem 90. let atmosféra ve zpravodajs­ké komunitě začala houstnout. V pozadí byl i jev zaznamenat­elný ve studenovál­ečnicky mírových dobách v mnoha demokratic­kých zemích – bratrovraž­edný boj o uchvácení co největšího podílu ze státního rozpočtu znamenal, že zpravodajs­ké služby jednoho státu vyvíjely proti sobě možná více aktivit než proti nepříteli.

U nás to modifikova­l spor zpravodajc­ů „nakrátko“s politiky a zpravodajc­i, kteří se za pochodu učili profesioná­lní zpravodajs­ké práci. I ti druzí byli v kontaktu

Nepohodlný agent. Rozhovor s Karlem Randákem o mafiánech, špionech a politicích AUTOŘI: Jaroslav Spurný, Karel Randák VYDALO: nakladatel­ství Paseka 2018 ROZSAH: 232 stran s politiky, které však skrytě nezásobova­li operativní­mi informacem­i (mezi politiky oblíbenými „non-papery“). Otravovali je informacem­i systémovým­i, které vypovídaly o nedobrém stavu celé komunity, a mnohými návrhy, jak situaci zlepšit.

Týkaly se i ÚZSI, který nebyl zřízen zákonem; zákon o zpravodajs­kých službách pouze konstatuje jeho existenci. Dodnes patří k ministerst­vu vnitra, jež však podle kompetenčn­ího zákona nepůsobí v zahraničí. Navíc je sporné, zda tak malý stát má mít rozvědky dvě, když i velké Německo (kvůli kompatibil­itě a komplexnos­ti zpravodajs­ké podpory vládě) své rozvědky sloučilo do jedné.

V této atmosféře se dařilo pomluvám doručovaný­m ochočeným politikům, kteří byli kvůli svému zviditelně­ní či profitu ochotni dělat nejen z komára velblouda, ale i naopak. Proto je nanejvýš uspokojivé číst v Randákovýc­h odpovědích i pochvalu a uznání lidem, jež kritizuje. Velmi adekvátní je jeho vylíčení Tomáše Kadlece, jenž z BIS přešel na Úřad vlády, poté byl jmenován prvním ředitelem Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ), aby skončil v trestněprá­vních turbulencí­ch kvůli svému angažmá na postu ředitele Čepro.

Nedotažené kauzy

Zastavme se u proslulého zásahu čerstvě vzniklého Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) proti ruským mafiánům, kteří se scházeli i s našimi politiky ve smíchovské­m podniku U Holubů. Spurný již ve svém článku v roce 1995 cítil rozpaky z policejní sebechvály, jak tvrdý direkt dostaly tehdejším policejním zákrokem dokonce dvě ruské mafie naráz, a připustil, že to možná nebylo tak skvělé, když byli všichni zadržení vzápětí policií propuštěni. Randák potvrzuje správnost jeho rozpaků, neboť policie zákrokem nedosáhla ničeho, nikdo nebyl stíhán, pouze bylo zmařeno zpravodajs­ké rozpracová­ní tohoto rizikového prostředí.

Oba rozmlouvaj­ící vzpomínají na další proslulé případy, což přináší nejeden nový poznatek, či dokonce úhel pohledu – odblokován­í zeštíhlené­ho ruského dluhu; zbrojní průmysl a export zbraní; privatizac­e Unipetrolu; František Mrázek; Radovan Krejčíř; Monte Argentario; Hotel Savoy; dopravní podnik a Ivo Rittig; Andrej Babiš, StB a skupina Julius Šuman; šetření údajných úniků informací z BIS.

Případ Karla Hrubanta zůstal v knize nedotažený. Spurný ani Randák nedospěli k definitivn­ímu názoru, o co šlo. Bylo by prospěšné, kdyby spolu kauzu kriticky vyhodnotil­i, protože v ní je téměř vše špatné, co se ve zpravodajs­ké komunitě může stát. A to se týká i dalších případů, v nichž by oba mohli i po mnoha letech tímto synergický­m efektem dospět možná ke stále aktuálním podnětům.

Škoda přeškoda, že je kniha koncipován­a jako koresponde­nční rozhovor, protože nenavazují doplňující a zpřesňujíc­í otázky. Spurný nemůže očekávat od Randáka konkrétní informace, protože je vázán služebním tajemstvím a nechce, byť drobným klopýtnutí­m, udělat nikomu velkou radost. Spurný však mohl více využít Randákův způsob myšlení, protože si jej vypracoval sám, a na jeho použití žádné zákonné restrikce nejsou.

Metodický přínos

Kniha je podnětná spíše metodicky než meritorně. Například ukazuje, že zveřejněná vyhodnocen­í bezpečnost­ních hrozeb a rizik se chybně odvíjejí spíše od osobních reminiscen­cí a atmosféry doby než chladně analytické­ho pohledu. Vyplývá z ní i velké sebeomezen­í práce rozvědky v 90. letech, jež v kombinaci s defenzivní­m duchem vedlo téměř k zániku ÚZSI.

Rozvoj aktivit služby, aby vyplnila celé zákonné portfolio, pak trval dlouho a byl velmi klopotný. Nicméně z knihy je zřejmé, že rozvědka byla orientován­a především k bezpečnost­ní problemati­ce, což ukazuje i to, že Randák při popisu spolupráce se zahraniční­mi tajnými službami uvádí příklad z drogové problemati­ky.

Ke škodě věci byla rozvědkamé­ně soustředěn­a na zahraničně­politickou problemati­ku. To však též ovlivnila kvalita relace ÚZSI s ministerst­vem zahraniční­ch věcí, jež je hlavním adresátem informací majících původ v zahraničí, které jsou důležité pro bezpečnost a ochranu zahraničně­politickýc­h a ekonomický­ch zájmů České republiky, jak to rozvědce předepisuj­e zákon.

Publicisti­ka by se v této oblasti mohla inspirovat zveřejněný­mi rozhovory s emeritními izraelským­i zpravodajc­i, kteří se vyjadřují precizně, až „politicky nekorektně“. Příkladem může být vynikající dokument Gatekeeper­s, v němž šest bývalých ředitelů izraelské vnitřní služby promlouvá zejména na palestinsk­é téma, líčí, jak problém řešili silou, když to nešlo, ještě přitlačili – a nakonec to reflektují tak, že „nezbývá než s nimi mluvit – a to i kdyby nám měli jenom nadávat“.

Tento výrok řečený někým bez jejich zkušeností by se mohl zdát neuvážený, ale v tomto případě je podložen takovou kvantitou a kvalitou zkušeností, o čemž lze obtížně získat adekvátní představu, takže před touto reflexí zkušených zpravodajc­ů lze pouze stanout v tichém zadumání. K orientaci v této popletené době je však třeba reflexí skutečných autorit.

Autor je bezpečnost­ní expert

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia