Lidové noviny

Pasta přijel, zahrál, zvítězil

V NHL nebyl tuto sezonu produktivn­ější český hráč. David Pastrňák potvrdil své kvality hned po příletu na MS

-

jeho hra,“pronesl v průběhu bojů o Stanley Cup jeho parťák z jedné lajny Brad Marchand.

A podobná slova volil i jejich centr Patrice Bergeron: „Chce být rozdílovým hráčem. Když nemáme puk, vydává se pro něj doslova na lov. To mě na něm fascinuje. V NHL je spousta talentovan­ých hráčů při hře s pukem. Když ho ale nemají, nechtějí ho získat zpět tak, jako tenhle náš kluk. Udělal ve své hře obrovský posun.“

„Loni v Paříži chtěl vše rozhodnout sám. Myslel si, že vezme puk, objede čtyři hráče a dá gól. On objel dva, kotouč ztratil a my z brejků inkasovali. Teď? Udělá jednu a hned to hází dál. Měli bychom poslat do Bostonu děkovný dopis,“potvrdil jejich slova o Pastrňákov­ě proměně po čtvrtečním večeru také Richter.

Dlužno dodat, že hlavně proměnu na ledě. Mimo něj jde stále o toho usměvavého kluka z Haví-

Narodil se 25. května 1996 v Havířově, kde také s hokejem pod dohledem otce Milana začínal. Nikdy nehrál v nejvyšší české seniorské soutěži. Mezi dospělými debutoval ve švédském Södertälje, kam odešel v 16 letech. Právě na severu Evropy se dozvěděl o smrti otce, který opustil jejich rodinu, když byl malý kluk.

V dresu Bostonu nasbíral za čtyři sezony v 254 duelech 203 bodů (93+109) v základní části, v play off přidal 18 zápasů a v nich 24 bodů (8+16). S národním týmem vybojoval stříbro na MS do 18 let v roce 2014. V Dánsku startuje na třetím seniorském šampionátu. Loni se stal nejmladším vítězem Zlaté hokejky v historii. Letos je po první části hlasování těsně druhý za Jakubem Voráčkem. řova, který se rád baví, pozornost médií nevyhledáv­á a má hodně nekonvenčn­í styl oblékání.

„Taky jste si toho všimli? To má po mně. Vždycky jsem pro něj sháněla v sekáčích ty nejlepší kousky,“smála se před měsícem hrdá „Mama Pasta“, když byla u synka v Bostonu na návštěvě. „Nevím, jaký je mimo maminčin dozor, ale já ho stále vidím stejně – jako spokojenéh­o, usměvavého kluka. Nemyslím si, že by ho peníze zkazily. Na to, kolik vydělává, je normální. Utrácí hlavně za jídlo a oblečení,“přidala.

Chce se dál zlepšovat

Dle všeho se nezměnil ani mimo její dohled. „David hokej miluje, peníze na tom nemůžou nic změnit. Jen si koupil byt, jinak s pomocí odborníků rozumně investuje a vede úplně stejný život jako dřív,“prozradil na svého klienta agent Volek.

Ano, Pastrňák si teprve letos na jaře pořídil v Bostonu byt, zhruba deset minut pěšky od „medvědí“arény TD Garden a s výhledem na Atlantik. Přitom mámě už před čtyřmi lety sehnal bydlení v Praze.

Ovšem ani poté, co se loni stal z Pastrňáka multimilio­nář, jeho maminka nepřestala pracovat. „Vše zůstává při starém. Musí být pořád v práci, nebavilo by ji jen tak sedět doma,“prozradil na ni hvězdný potomek.

Po kom zdědil svoji pracovitos­t a houževnato­st, není třeba dodávat. „Pan trenér Zavadil (Zbyněk Zavadil, dnes již bývalý šéftrenér letňanskýc­h Letců) mi řekl, že do 27 let, kdy mi vyprší aktuální smlouva, se hokejista pořád vyvíjí. Mám šest let na to se zlepšovat a budu v dřině pokračovat,“zaznělo z úst havířovské­ho rodáka před devíti měsíci.

Jak během nich ukázal, mají se fanoušci Bostonu i české reprezenta­ce nač těšit. A soupeři čeho obávat.

 ?? Pastrňák se loni stal nejmladším vítězem Zlaté hokejky. FOTO ČTK ?? Nejmladší vítěz.
Pastrňák se loni stal nejmladším vítězem Zlaté hokejky. FOTO ČTK Nejmladší vítěz.
 ?? Boston Briuns ho draftovali v roce 2014 jako číslo 25. Pastrňák se během čtyř sezon vypracoval na hvězdu. FOTO ČTK ?? Na draftu.
Boston Briuns ho draftovali v roce 2014 jako číslo 25. Pastrňák se během čtyř sezon vypracoval na hvězdu. FOTO ČTK Na draftu.
 ?? V sedmé třídě za rodný Havířov FOTO HC HAVÍŘOV ?? Malý David
V sedmé třídě za rodný Havířov FOTO HC HAVÍŘOV Malý David
 ?? Marcela ho neustále podporuje FOTO HC HAVÍŘOV ?? Maminka
Marcela ho neustále podporuje FOTO HC HAVÍŘOV Maminka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia