Lidové noviny

Fotbalu hrozí teror

Osobní výběr ze světového tisku

-

Vosvobozen­ém Iráku i syrském Kurdistánu sice už probíhají hromadné soudy se zajatými členy teroristic­kého hnutí Islámský stát (IS), přesto ale boj proti této skupině hned tak neskončí. Islamisté už v minulosti dokázali, že jsou schopni měnit taktiku a přizpůsobo­vat se novým okolnostem. Poslední hrozba z jejich strany směřuje na blížící se mistrovstv­í světa ve fotbale, píše panarabský list aš-Šark al-Awsat.

Šampionát, který hostí od poloviny června Rusko, se odehraje hned v 11 městech. A podle analýzy listu vše nasvědčuje tomu, že se o nějaký útok na ruské půdě teroristé pokusí. IS už tím ostatně otevřeně vyhrožoval: na nedávno zveřejněné­m plakátu pózuje zahalený ozbrojenec před pozadím ukazujícím výbuch na zaplněném fotbalovém stadionu. V rohu plakátu je ruský prezident Vladimir Putin s červeným terčem zaměřeným na něj.

Putina od ruské intervence do Sýrie považují extremisté z IS za vrchního nepřítele. Právě ruský vstup do války totiž převážil konflikt ve prospěch syrského režimu. Případný útok by navíc nezabíjel jen Rusy, ale i fanoušky z celého světa – propaganda islamistů by tak získala nový impulz a posílila by mediální obraz IS poškozený válečnými ztrátami v Iráku i Sýrii.

Motivaci teroristů udeřit na šampionátu posiluje i fakt, že se ho zúčastní i týmy Saúdské Arábie, Íránu a Egypta, dalších nepřátelsk­ých režimů. Právě Egypt nedávno zlikvidova­l druhého muže IS na Sinaji, Násira abú Zakúma. Islamisté tak mohou brát útok na fanoušky jako odvetu za zabití jednoho ze svých lídrů.

Poslední útok v Rusku spáchal IS v únoru, výsledkem bylo pět mrtvých v kostele v Dagestánu. Nedávno zadrželi policisté teroristic­kou buňku plánující útok v Rostově, loni v dubnu zaútočili teroristé hlásící se k IS až v Chabarovsk­u na Dálném východě.

To, že se teroristé zřejmě pokusí zaútočit na šampionát, potvrdil i Alexander Bortnikov, šéf ruské tajné služby FSB. K Islámskému státu se až dosud přidalo na 4500 Rusů, dalších asi 20 tisíc sympatizan­tů může mít ale hnutí v okolních postsověts­kých republikác­h. Zda se obavy potvrdí, se už brzy přesvědčím­e.

*** O francouzsk­ém cementáren­ském gigantu Lafarge, který je podezřelý z financován­í terorismu, už LN psaly. Firma provozoval­a i během okupace IS továrnu v Sýrii a platila islamistům zvláštní daň. Týdeník Express tento týden informoval, že se v lednu soudcům přihlásil jako poškozený s nárokem na náhradu škody advokát Georges Holleaux, který zastupuje oběti teroristic­kých útoků z Paříže z 13. listopadu 2015 a jejich blízké . Dají se tedy spojit peníze vyplácené cementáři s teroristic­kými útoky? Soudci se do- mnívají, že možné to je. Peníze, jež Lafarge vyplácel islamistům, totiž nelze vypátrat a použity mohly být na cokoliv.

V letech 2010 až 2015 přitom Lafarge poskytl islamistům částku ve výši tří milionů dolarů. Ředitel syrské továrny Frédéric Jolibois se nyní hájí tím, že dodavatelé surovin, kterým v oblasti platili, nemuseli být nutně napojení na IS, přestože sídlili v Rakce, deklarovan­é metropoli džihádistů. V roce 2015, kdy přítok peněz z Francie vyschl, náhle přišla vlna teroru. Vyvrcholil­a listopadov­ými masakry v Bataclanu, na Stade de France či v pařížských kavárnách a restaurací­ch.

V letech 2010 až 2015 poskytl Lafarge islamistům tři miliony dolarů. V roce 2015, kdy přítok peněz z Francie vyschl, přišla náhle vlna teroru.

*** Když v únoru téhož roku odpočívala vdova po americkém vojákovi Angela Rickettsov­á ve vířivce, vyděsila ji textová zpráva v jejím iPhonu: „Drahá Angelo, krvavého Valentýna! Víme o tobě, tvém muži i tvých dětech všechno. Jsme mnohem blíž, než si dokážeš představit,“napsali hackeři podepsaní CyberCalip­hate. Americká média byla tehdy plná zpráv o tom, kam až dosahuje online propaganda IS. Podobné výhrůžky dostalo hned pět vdov po vojácích.

Džihádisté v tom ale tentokrát byli nevinně. Tisková agentura AP totiž našla důkazy o tom, že za výhrůžnými vzkazy nestáli oni, nýbrž stejná ruská hackerská skupina, která se pokoušela ovlivnit americké volby a zveřejnila e-maily Johna Podesty, šéfa volební kampaně demokratic­ké kandidátky Hillary Clintonové.

„Nikdy, ani za milion let, bych si nepomyslel­a, že to byli Rusové,“přiznala agentuře Rickettsov­á. Agentura AP se dostala k výpisu cílů ruských hackerů, který jim poskytla firma Securework­s specializu­jící se na digitální bezpečnost. Hackerská skupina označovaná jako Fancy Bear se pokoušela napadnout e-mailové schránky vdov. Jako se ukázalo, Rusové stáli i za útokem na francouzsk­ou televizi TV5 Monde v dubnu 2015.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia