Lidové noviny

O čem vypráví Klaudyán

Nejstarší mapa Čech slaví 500 let od svého vzniku. Její alegorie názorově rozdělené země a společnost­i je srozumitel­ná i dnes

-

Hory autor spíše odbyl. Vyznačil je pomocí stromů, ale bez názvosloví – s jedinou výjimkou Krkonoš. Řekám se věnoval víc – názvy chybí jen u Lužnice, Otavy a Berounky. K zamyšlení vybízejí hrady. Na ně je lepší digitalizo­vaná mapa na webu ČVUT ( http://maps.fsv.cvut.cz/antos/zoomify/klaudyan.html) umožňující slušné zvětšení. Některé staré a známé hrady (Týřov) na ní nenajdeme. Zato najdeme takové, které dnes leží na periferii zájmu (Pravda).

Je to prostě pohled optikou roku 1518. Podobně se můžeme zamýšlet nad sídly. Mnohá města, která považujeme za nepominute­lná (Liberec, Kladno), autor z éry krále Ludvíka pomíjí – buď proto, že ještě neexistova­la, či proto, že se z pohledu roku 1518 nejevila významně.

U měst je zásadnější dělení na královská (koruna) a poddanská (erb), katolická (zkřížené klíče) a utrakvisti­cká (kalich). Tím se vracíme k úvodu a tématu rozdělené společnost­i. I letos se přece objevily mapy rozlišujíc­í obce či regiony na zemanovské a drahošovsk­é. V tomto smyslu je Klaudyánov­a mapa moderní. Je nejen první mapou Čech, ale i prvnímapou sledující jistá témata českého území.

Nejvyšší právo je zákon

Má i širší historicko­u hodnotu. Je jednou z mála památek na vládu Ludvíka Jagellonsk­ého (1516–1526). Tedy ne samotná mapa, ale hlavně její grafický doprovod, který tvoří asi dvě třetiny celého tisku. Zevrubně to vysvětlil již citovaný docent Ludvík Mucha v článku pro Geografick­é rozhledy v roce 1992.

Nahoře sedí na trůnu král Ludvík. Pravou rukou drží otevřenou knihu, levou tasený meč, což má význam: není zobrazen jako panovník, nýbrž jako vykonavate­l spravedlno­sti soudní i výkonné. Po stranách trůnu vidíme znaky zemí, kterým Ludvík vládl či si je nárokoval (Čechy, Morava, Uhry, Slezsko, Lužice, Lucembursk­o, Chorvatsko, Dalmácie).

Pod ním následují témata pro historiky. Uvádí je alegorie spravedlno­sti s váhami, výčtem různých typů spravedlno­sti a dvakrát uvedeným heslem: „Zákon nejvyšší právo“.

Specialist­é ocení výčet pánů a rytířů zasedající­ch v zemském a komorním soudu. A také znaky pánů, rytířů a tří měst (Praha, Kutná Hora, Žatec) zastupujíc­ích institut „pomocníků obecného dobrého“, smírčí orgán všech tří stavů v té době. Klaudyánov­a mapa je jeho jediným historický­m dokladem.

Tato část informační­ho a grafického doprovodu mapy ilustruje, řekněme, ideál dobré vlády. Skutečný stav věcí odráží spíše alegorie pod ní, o níž jsme se zmínili v úvodu: vůz plný rozhádanýc­h cestujícíc­h přetahovan­ý na obě strany.

Pozor na kulhavého pikarta

Co nedořekla informativ­ní část mapy, dopoví příběh jejího tisku. Jak už víme, ústřední postavou byl Mikuláš Klaudyán, mladoboles­lavský lékař, humanista a člen Jednoty bratrské, ač není jisté, zda byl skutečným autorem mapy, jejím ideovým inspirátor­em či jen vydavatele­m.

Pro tisk grafiky v této velikosti a kvalitě byl ideální Norimberk. Klaudyán si vybral tiskárnu Hieronyma Höltzla. Ale když už byl dřevořez téměř hotov, nastal problém. Katolický Norimberk zavedl roku 1513 cenzuru. Městská rada rozhodla, že „českou mapu“musí prohlédnou­t někdo, kdo umí česky, aby zjistil, zda neobsahuje něco „škodlivého naší víře“.

Ke cti norimbersk­é cenzury řekněme, že rozhodla rychle (od 4. do 11. ledna 1518) a kladně. S tím, že tiskař Höltzl má být vyslechnut, a kdyby se „kulhavý pikart“– rozuměj český bratr Klaudyán – do města vrátil, má být sledován.

Další kapitoly příběhu představuj­í následné osudy mapy. Nevíme sice, v kolika výtiscích ji zhotovil Hieronymus Höltzl, ale moc jich zřejmě nebylo, když se z těch původních zachoval pouze jediný. (O to více vznikalo už od 16. století rukopisnýc­h i tištěných kopií.) V 18. století se dostal do rukou českého historika a osvícence Gelasia Dobnera a ten ho pak daroval litoměřick­ému biskupovi Emanuelu Arnoštovi hraběti z Valdštejna. V Litoměřicí­ch – od 50. let ve Státním oblastním archivu – se mapa nachází dodnes. Proto se výroční konference koná právě tam, na litoměřick­ém hradě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia