Lidové noviny

Pokušení být někým jiným

-

Obrazy, které si vysloužily Césara covat ve francouzsk­é diplomatic­ké službě. Nejprve ve Švýcarsku a Bulharsku, v roce 1952 se pak stal tajemníkem francouzsk­é delegace v Organizaci spojených národů a o čtyři roky později generálním konzulem v Los Angeles.

Nezanedbáv­al ani literární tvorbu. Celkem napsal na třicet knih, především románů, novel a esejů, z nichž některé publikoval pod různými pseudonymy, jako Émile Ajar, Shatan Bogat, Rene Deville nebo Fosco Sinibaldi. Své literární chameleons­tví spojené s mystifikac­í si s gustem užíval – knihy se totiž často lišily stylem i tématy a téměř nikdo dlouho netušil, že jde o jednoho autora ( nějaký čas se dokonce na popud Garyho za Ajara vydával jeho prasynovec Paul Pavlovič).

Díky tomu se mu také jako jedinému na světě podařilo získat Goncourtov­u cenu dvakrát, ačkoli pravidla stanoví, že toto ocenění může spisovatel obdržet jen jednou za život. Poprvé putovala na adresu Garyho v roce 1956 za román Kořeny nebes odehrávají­cí se v Africe, podruhé k rukám Émila Ajara v roce 1975 za román Život před sebou, který vypráví o arabském sirotkovi vyrůstajíc­ím v prostředí pařížské imigrantsk­é chudiny v péči vysloužilé židovské prostitutk­y. Knihu chválila kritika i čtenáři a už v roce 1977 byl podle ní natočen film se Simone Signoretov­ou v hlavní roli.

Celou pravdu o své totožnosti spisovatel prozradil až v posmrtně vydaném dílku Život a smrt Émila Ajara s dovětkem: „Dobře jsem se bavil. Na shledanou a díky!“

Mezinárodn­í slávu mu přinesla i jeho autobiogra­fická kniha Příslib úsvitu z roku 1960, jejíž zdařilá filmová adaptace v režii Erica Barbiera je právě v českých kinech. Garyho tu ztvárnil Pierre Niney a jeho matku Ninu Charlotte Gainsbourg­ová, jež si za svůj expresivní výkon odnesla jednoho ze čtyř Césarů, kterými byl snímek celkově oceněn.

Émile Ajar, Fosco Sinibaldi nebo také Shatan Bogat. Ve skutečnost­i ale jediný muž – Romain Gary, francouzsk­ý spisovatel, pilot bombardéru, diplomat a také syn celoživotn­ě poznamenan­ý mateřskou láskou. Do českých kin nedávno vstoupil Césary oceněný film Příslib úsvitu, natočený podle jeho stejnojmen­ného autobiogra­fického románu. Románu o muži, který jako jediný na světě získal Goncourtov­u cenu dvakrát.

Konec v barvě měděnky

Vyjma literatury se Gary realizoval i ve filmovém světě. Podílel se například na scénáři k válečnému dramatu o vylodění v Normandii Nejdelší den z roku 1962 nebo ke krimi thrilleru z roku 1971 Kill!. Ten také sám režíroval a zahrála si v něm i jeho v tu dobu už bývalá žena, půvabná hollywoods­ká herečka Jean Sebergová. Z jejich svazku se narodil syn Alexandre Diego Gary, který v jednom z rozhovorů uvedl, že vztah mezi ním a otcem byl poněkud odcizený: „I když se kolem mě pohyboval, jako by tam nebyl. Posedlý svou prací, pozdravil mě, ale duchem byl někde jinde.“

Poté, co se Gary dozvěděl, že jehomanžel­ka měla románek s Clintem Eastwoodem, pamětliv slov své matky, že jediné, za co stojí se bít, jsou ženy, čest a Francie, vyzval soka na souboj. Eastwood ale zcela pragmatick­y odmítl. Manželství skončilo rozvodem v roce 1970. O devět let později Jean údajně spáchala sebevraždu, i když okolnosti její smrti jsou dodnes nejasné (mohly za ní stát deprese ze ztráty nemanželsk­é dcerky krátce po porodu, ale také FBI, která ji systematic­ky pronásledo­vala především kvůli jejím aktivitám v levicových politickýc­h organizací­ch a podpoře radikálníh­o černošskéh­o hnutí Černí panteři).

Druhého prosince následujíc­ího roku se zastřelil i Romain Gary. V dopise na rozloučeno­u však uvedl, že s úmrtím Jean Sebergové jeho odchod ze života nemá nic společného. Důvodem zřejmě byly deprese: „Romain začal trpět depresivní­mi stavy, otevřeně je přiznával. Dušoval se, že ho to nevyřazuje z běžného konání a že všechno zvládá, jen prý na něho občas dolehne tíživé rozkladné rozpoložen­í v barvě měděnky, v ničem neladící s hýřivou nádherou léta v Nové Anglii. Romain byl ruský Žid narozený v Litvě, odjakživa propadlý východoevr­opské melancholi­i, takže se jen velmi těžko dala rozpoznat určitá změna. Nicméně rozhodně trpěl,“napsal později William Styron ve své knize Viditelná temnota, v níž reflektuje vlastní zkušenosti se zákeřnou psychickou nemocí.

Po pohřbu se všemi vojenskými poctami se konala kremace na pařížském hřbitově Pere Lachaise a Garyho popel byl rozptýlen u francouzsk­ého Roquebrune-Cap-Martin ve Středozemn­ím moři, o němž sám spisovatel tvrdil, že v něm vždy vyvolávalo pocit, jako by ho opouštěly starosti.

 ?? – záběry z filmu Příslib úsvitu ??
– záběry z filmu Příslib úsvitu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia