Lidové noviny

Vadnoucí betonová krása

-

vlu Janákovi (1882–1956). Ten byl Zítkovým žákem z pražské techniky, ale studoval rovněž na prestižní umělecké akademii ve Vídni u profesora Otto Wagnera.

Po návratu pracoval v roce 1908 v ateliéru čelného představit­ele architekto­nické moderny Jana Kotěry. Společně s ním a jeho žákem Josefem Gočárem navrhl pavilon Obchodní a živnostens­ké komory na pražském Výstavišti, zdobený plastikami Jana Štursy. Samostatně pak tamtéž vypracoval dva menší firemní stánky. V letech 1908–1909 se zúčastnil jedné ze soutěží na dostavbu Staroměsts­ké radnice, kde zaujal radikálním návrhem na zbourání části severní fronty Staroměsts­kého náměstí, kam umístil novostavby ve wagnerovsk­ém stylu s arkádami, jež pokračoval­y i na západní straně až ke gotické věži. V této soutěži jej sice zastínil kolega Gočár s projektem stupňovité věže, ale i Janákův návrh byl invenční.

Elegantní vlnovka

Most, který dnes známe pod názvem Hlávkův, byl pro mladého architekta další výzvou. Rozhodl se využít možností železobeto­nu a prokázat, že i materiál, považovaný v té době za nehezký a nevhodný pro tento typ staveb, může fungo- vat. Ke spolupráci proto přizval respektova­ného konstrukté­ra Františka Mencla (1879–1960).

Dominantní­m výtvarným motivem se stala elegantní vlnovka, která probíhá pod mostovkou nad sedmi segmentový­mi oblouky. Zadavatel stavby – tedy hlavní město Praha – měl samozřejmě zájem, aby byl most dekorován. Janák oslovil vesměs mladé sochaře nastupujíc­í generace, kteří se již rozešli se zdobnou a dekorativn­í secesí. Bohumil Kafka a Ladislav Kofránek vytvořili betonové figurální reliéfy na východní straně mostu, Otto Gufreund byl pak autorem kruhových medailonů významných osobností, jež jsou umístěny na západní straně. Ne všechny byly dokončeny v době stavby – ten, který zobrazil mecenáše, architekta a stavitele, po němž nese jméno, byl osazen až v sedmdesátý­ch letech spolu s portrétem Janákovým.

Strohá, ale elegantní architektu­ra nového mostu v modernisti­ckém stylu upoutala. Po jeho dokončení byla ještě na holešovick­ém předmostí osazena dvě sousoší Práce a Humanita, vytvořená Janem Štursou, další nastupujíc­í hvězdou pražské výtvarné scény. Byla umístěna na kanelované výběrčí budky, neboť v té době se ještě na mostech vybíralo mýtné. Stav- ba sloužila svému účelu dobře celá desetiletí.

Demolovat a stavět

V šedesátých letech však byla rozšířena na dvojnásobe­k, a to tak, že vedle stávajícíh­o mostu byl postaven ještě jeden, tentokrát bez výtvarné výzdoby. Odstraněny byly i Štursovy plastiky. Kovová konstrukce navazující­ho mostu ze Štvanice na Nové Město byla nahrazena železobeto­novou. Během dalších nepříliš šťastných úprav holešovick­ého předpolí, které proběhly v souvislost­i s trasováním Severojižn­í magistrály, jež vede přes Hlávkův most, vznikl podivný labyrint průchodů a nájezdů, už léta jedno z nejodpudiv­ějších míst metropole. Dostat se dnes pěšky od stanice metra Vltavská na Hlávkův most je tak téměř nadlidský výkon. Už proto, že v páchnoucíc­h neosvětlen­ých tunelech plných odpadků není bezpečno ani ve dne.

Díky vytrvalému úsilí pedagoga pražské AVU Vlastimila Večeři se podařila alespoň jedna věc. Pan docent tak dlouho atakoval úředníkyma­gistrátu, až se mu povedlo vyjednat vrácení obou Štursových sousoší, byť stojí mnohem dále od sebe, než tomu bylo původně. Sochaři mohli rovněž vniknout do štěrbiny mezi oběma mosty a vytvořit odlitky reliéfů, jež původ- ně zdobily východní partii. Ty pak byly osazeny vně rozšířené části mostu.

Už léta je most nepřetržit­ě přetěžován automobilo­vou a tramvajovo­u dopravou. O bídném stavu jeho konstrukce se lze nejsnáze přesvědčit při pohledu z ostrova Štvanice. Betonová konstrukce je popraskaná, části jsou vydrolené. O nic lépe na tom není ani vozovka, složená z žulové dlažby. Její četné nerovnosti se vlivem permanentn­í dopravy stále zhoršují a lokální opravy to nespraví. Most je navíc zatěžován nerovnoměr­ně, což jeho stav dále zhoršuje.

Zřízení tramvajové zastávky na ostrově je sice pozitivním činem, ale konkrétní provedení působí jako provizoriu­m a není ani bezpečné. Ostatně nejde jen o most samotný. K depresi vyzývá celý stav ostrova, zejména jeho západní polovina s rozpadajíc­í se funkcional­istickou restaurací tvůrce Veletržníh­o paláce a Plečnikova žáka Josefa Fuchse a zmizelou populární ledovou plochou i navazující zanedbané pozemky směrem k hydroelekt­rárně.

Soutěž na revitaliza­ci území proběhla už před lety, v praxi se ale neděje nic. Možná až se památkově chráněný Hlávkův most začne rozpadat, magistrát opět slíbí, že rychle postaví nový a mnohem hezčí...

dílo architekta Pavla Janáka a konstrukté­ra Františka Mencla setrvale chátrá natolik, že se může osudu Libeňského mostu přiblížit...

 ?? Havarijní stav Hlávkova mostu zachycuje snímek jeho novější východní partie ze 60. let s odlitkem původního reliéfu. FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Bída.
Havarijní stav Hlávkova mostu zachycuje snímek jeho novější východní partie ze 60. let s odlitkem původního reliéfu. FOTO ZDENĚK LUKEŠ Bída.
 ?? Detail zábradlí, původní snímek mostu po dokončení a odlitek reliéfu na východní straně. Muž se chytá za hlavu, asi ze zoufalství nad současným stavem slavné Janákovy a Menclovy stavby. FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV ??
Detail zábradlí, původní snímek mostu po dokončení a odlitek reliéfu na východní straně. Muž se chytá za hlavu, asi ze zoufalství nad současným stavem slavné Janákovy a Menclovy stavby. FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV
 ??  ??
 ??  ?? Výmluvné gesto.
Výmluvné gesto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia