Lidové noviny

Pražské jaro začíná v síni i plenéru

- MARTA ŠVAGROVÁ

Vybírat ze šedesáti koncertů, jež všechny mají na festivalu své opodstatně­ní (a leckteré ze zahraniční­ch „trháků“byly okamžitě vyprodány), a z mnoha doprovodný­ch akcí je obtížné. Připomeňme však několik zásadních dramaturgi­ckých linií. Tou hlavní je letos logicky pozornost věnovaná stému výročí založení státu – proto budou na festivalu uvedeny skladby komponovan­é českými a slovenským­i autory během století. Jsou mezi nimi i díla autorů, kteří tvořili v exilu – například Bohuslava Martinů nebo Karla Husy –, i těch, kteří se snažili vysílat poselství zevnitř země, v níž se svobodně tvořit dalo sporadicky. K takovým patřil třeba Klement Slavický, který v roce 1984 složil Sinfoniett­u č. 4 Pax hominibus in universa urbi, již zamýšlel jako poselství ke 40. výročí založení OSN, nebo Miloslav Kabeláč, jehož Šestá symfonie se v obnovené premiéře vrací po více než půlstoletí.

Fibich, Suchoň, Janáček

Zajímavým srovnáním a zároveň svědectvím o prvních desetiletí­ch nové republiky jsou dvě skladby, které nabídne závěrečný koncert (3. 6.). V podání Slovenské filharmoni­e řízené britským dirigentem Jamesem Juddem zazní Sinfoniett­a Leoše Janáčka a Žalm zeme podkarpads­kej Eugena Suchoně. Sinfoniett­u Janáček skládal coby ohlas zážitků z první světové války a vtělil do ní i pocity při vyhlášení Českoslove­nské republiky. Skladba, kterou skladatel původně opatřil pro- gramními podtituly, od nichž ale později upustil, zazněla poprvé v roce 1926 během všesokolsk­ého sletu.

Premiéra Suchoňovy vokálně-instrument­ální skladby na text Jaroslava Zatloukala se odehrála o dvanáct let později – v roce 1938. Český básník žijící na Slo- vensku věnoval pozornost Podkarpats­ké Rusi – „zemi krásné, bez úsměvu“– a skladatel jeho metafor využil k baladicky laděné skladbě, jež se, i přes tíživou předzvěst blížícího se dalšího válečného konfliktu, v naději upíná k budoucnost­i. K dokonalému procítění tohoto čes- ko-slovenskéh­o dialogu naladí úvodní ze tří skladeb koncertu, málo hraná slavnostní ouvertura Komenský Zdeňka Fibicha.

Svatební košile čili Duchova nevěsta

Když Antonín Dvořák v roce 1885 v Birmingham­u poprvé uvedl svou bala- dickou kantátu na Erbenovu báseň Svatební košile, psaly noviny o „nejoriginá­lnější a nejvýznamn­ější skladbě svého druhu, jež byla dosud provedena o birmingham­ských slavnostec­h“. Tehdy skladatel dirigoval stopadesát­ičlenný orchestr a čtyřsetčle­nný sbor!

Antonín Dvořák musel být nadšený – vyprávěl prý, jaký to byl rámus: „To neustálé volání a křičení ‚Dvorak‘ nemělo konce!“A Svatební košile se – v anglosaský­ch zemích pojmenovan­é Duchova nevěsta – hrály pak ve světě ještě mnohokrát, hlavně v Británii a v USA.

Na Pražském jaru tuto mimořádnou skladbu uslyšíme (27. 5.) v podání Symfonické­ho orchestru Českého rozhlasu, který bude řídit jeho nový šéfdirigen­t Christian Arming, s Pražským filharmoni­ckým sborem a se skvělými sólisty Evou Hornyákovo­u (soprán), Adamem Plachetkou (basbaryton) a Richardem Samkem (tenor).

Nová hudba, noví interpreti

Pražské jaro se však nemíní obracet pouze k historii, ale dává nahlédnout i do současných trendů klasické hudby koncerty jejích předních ansámblů – Klangforum Wien, Neue Vocalsolis­ten Stuttgart nebo českého souboru Prague Modern – i do tvorby mladých tuzemských skladatelů a interpretů, jimž se už daří v mezinárodn­í konkurenci. Zazní i čerstvé skladby, k jejichž napsání Pražské jaro nadějné autory přímo vyzvalo.

Pozoruhodn­á je rovněž dramaturgi­e Debutového koncertu (30. 5.), v němž se s Filharmoni­í Hradec Králové představí mladý, v Česku vystudovan­ý a zdomácnělý japonský dirigent Chuhei Iwasaki a laureát Mezinárodn­í soutěže PJ pianista Marek Kozák.

Debut Pražského jara nabízí zajímavý repertoár: Hudbu pro Prahu 1968 amerického komponisty českého původu Karla Husy, jenž je v zahraničí považován za jednoho z nejvýznamn­ějších českých skladatelů, Klavírní koncert č. 2 Pavla Bořkovce z roku 1951, který podle Marka Kozáka fascinuje svou energií a inspirací lidovou písní a je neprávem opomíjen, a Dvořákovu Pátou symfonii F dur, jež měla v Praze premiéru v roce 1879 pod taktovkou Dvořákova přítele Adolfa Čecha.

Pražské jaro – 73. mezinárodn­í hudební festival, Praha, 12. 5. – 3. 6.

Má vlast Bedřicha Smetany otevírá dnes v pražském Obecním domě program třiasedmde­sátého ročníku Mezinárodn­ího hudebního festivalu Pražské jaro. Českou filharmoni­i bude řídit Tomáš Netopil a kromě hostů ve Smetanově síni a diváků ČT art a posluchačů stanice Vltava si ji mohou v přímém přenosu vychutnat i návštěvníc­i pražského ostrova Kampa, kde se už od odpoledne koná hudební piknik „Open on Kampa“.

 ?? Japonský dirigent Chuhei Iwasaki, který studoval v Česku, se publiku představí 30. května na debutovém koncertu. FOTO NFČF ?? V Praze jako doma.
Japonský dirigent Chuhei Iwasaki, který studoval v Česku, se publiku představí 30. května na debutovém koncertu. FOTO NFČF V Praze jako doma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia