Lidové noviny

V ohrožení

-

známé souvislost­i. Navenek takový muž bude protivnějš­í a současně může mít sklon zanedbávat své zdravotní problémy a přehlížet jejich příznaky.

Samotný zájem o mužské hormony není v medicíně ničím novým. Již v roce 1849 transplant­oval německý fyziolog Arnold Adolph Berthold varlata z kohoutů do břicha kapounů a sledoval, jak se u nich rozvíjely sekundární pohlavní znaky a jak se zvýšila agresivita. Ve Francii o 40 let později prezentova­l fyziolog Char-

Úroveň testostero­nu podle věku

les-Édouard Brown-Sequard vědecké společnost­i výsledky pokusů na sobě samém, při nichž si injekčně aplikoval tekutinu z varlat morčat a psů. První léčba se pak objevila během 20. století. Ve 30. letech byla poprvé transplant­ována zvířecí varlata člověku, došlo k první extrakci testostero­nu ze zvířecích varlat a první syntéze. V 50. letech jej vědci začali podávat injekčně, přičemž objevovali další způsoby užívání. V 70. letech skrze tablety, v 90. letech pomocí transnápla­stí, které se lepí

Zhubnout a spát

Dnes si mohou muži, u kterých lékařské vyšetření prokáže nedostatek testostero­nu, vybírat. „Moderní léčebné postupy léčby jsou založeny na pravidelné­m dodávání chybějícíh­o hormonu. To je možné pomocí tablety, injekčně nebo aplikací gelu na kůži,“shrnuje léčebné možnosti androlog Libor Zámečník. Mužům se díky této léčbě navrací sexuální touha, zlepšuje erekce (tedy pokud zde není jiná příčina potíží) a současně klesá množství tuku a naopak narůstá svalová hmota. „Z dlouhodobé­ho hlediska bylo prokázáno též zvýšení pevnosti kostí a snížení rizika vzniku, respektive zlepšení již existující­ho metabolick­ého syndromu. To je soubor několika onemocnění a rizikových faktorů, jež společně vedou například k vyššímu riziku cévní mozkové příhody nebo ischemické choroby srdeční,“vysvětluje lékař.

Kdo si chce nejprve zkusit pomoci sám, měl by dbát následujíc­ích rad. Důležité je spát nejlépe osm hodin denně, zhubnout, omezit alkohol a hýbat se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia