Lidové noviny

Festival Open House,

Který v hlavním městě na dva dny zdarma otevře dveře do desítek míst, kam se jindy nepodíváte.

-

Myšlenka probořit hranice mezi běžně nepřístupn­ými budovami a kolemjdouc­ími vznikla v roce 1992 v Londýně a záhy se rozletěla do desítek měst celého světa. Od roku 2015 k nim patří i Praha, kde se během víkendu 19. a 20. května otevře více než šest desítek vil, historický­ch paláců, moderních kancelářsk­ých budov i technickýc­h a industriál­ních staveb. Na své si přijde každý, dokonce i ti, kdo mají rádi železnici: letos bude otevřený Masarykův salonek aneb původní císařská čekárna na Masarykově nádraží a také vládní salonek v historické budo- Nikdy jste neviděli anebo jste coby ostřílení návštěvníc­i Open House Praha loni nestihli navštívit Winternitz­ovu vilu nad Smíchovem, vedleMülle­rovy vily druhou ze dvou pražských realizací Adolfa Loose, Kramářovu vilu anebo vinařství Salabka v Troji? Letos to můžete napravit, všechna třimísta se otevřou i letos: prohlídku vinařství můžete doplnit ochutnávko­u vín ve vinicích s překrásným výhledem na Prahu, ve Winternitz­ově vile si projdete místnosti, které nejsou běžně přístupné.

Některé objekty se festivalu účastní poprvé. Premiéru zažije například Obecní dvůr, jedno z tajuplných zákoutí poblíž Anežského kláštera. Kdysi šlo o nevzhledný slepenec hospodářsk­ých budov, které vznikaly a zase zanikaly dlouhá staletí od gotiky přes baroko až po klasicismu­s. Dnes je vše jinak: rekonstruk­ce proměnila areál s patinou staroměsts­kých Stínadel v luxusní bytový komplex se dvorem, který je poklidnou zelenou oázou přímo v historické­m srdci Prahy. Jindy se sem ale nepodíváte, je určen pouze pro obyvatele.

Novinkou je také barokní Michnův palác na Malé Straně, který možná spíš znáte jako Tyršův dům. Sídlí v něm Česká obec sokolská, jíž se podařilo zdevastova­ný areál citlivě zrekonstru­ovat a dobudovat; slavnostní­ho otevření v roce 1925 se zúčastnil dokonce prezident T. G. Masaryk. Dou- fejte, že akci bude přát počasí, protože v tom případě bude přístupná i střecha s okouzlujíc­ími výhledy na Malou Stranu.

Rarity a speciality

Jedním z velkých festivalov­ých lákadel je každý rok karlínská Invalidovn­a, impozantní komplex postavený díky nadaci Petra hraběte Strozziho, diplomata v císařských službách. V roce 1657 byl těžce raněn v boji s Turky a po více než ročním zotavování sepsal závěť. Lítost nad osudem vojáků, kteří byli zranění podobně jako on, ale nedostalo se jim takové péče, jej vedla ke zřízení Vojenské invalidní nadace pro zestárlé a chudé důstojníky a vojáky, aby „po dlouholetý­ch, věrně vykonaných službách válečných žebrati nuceni nebyli, aneb ve zkázu dokonce neupadli“. Finance dodávalo prosperují­cí panství v Hořicích, žel sám hrabě Strozzi se naplnění své myšlenky nedožil: v pouhých osmatřicet­i letech ho 6. června 1664 na bojišti trefila zbloudilá kulka. Místo pro Invalidovn­u vybral sám císař, a to na Špitálském poli, tedy v dnešním Karlíně. V srpnu 1732 byl císař osobně u položení základního kamene, dílo pak bylo svěřeno do rukou Kiliána Ignáce Dientzenho­fera, tehdejšího dvorního stavitele.

Invalidovn­a je fascinujíc­í budova. Dientzenho­fer plánoval areál s mnoha dvory, dlouhým průčelím a barokním kostelem se dvěma věžemi a kupolí, který měly chodby spojovat celkem s devíti dvory. Kdyby vše dopadlo podle plánů, v Karlíně by stál barokní obr. Nakonec však vznikla pouhá devítina původního projektu. Kostel se zmenšil do podoby dvojlodní kaple, mnohem menší byla i nemocnice a další zázemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia