Lidové noviny

Konec šeříků

-

Občas přijdou chvíle, kdy nedbalá elegance našich veřejně zelených prostor vyvolává otázku, jestli jsme do této fáze opravdu chtěli dospět.

Obraz prvý: šeříky

Dvě stařenky sedí na lavičce a vykládají si o tom, jak coby děcka ještě vyděšená nálety byly podávány na tanky s dokonale oškubanými šeříky kolem mohutného kráteru uprostřed parku na Karlově náměstí. Jak byly barevné, jaké měly velké květy a jak hezky voněly.

Tento pomyslný, leč velmi věrný obraz se snažím popsat účastníkům mezinárodn­í konference o nové podobě Karlova náměstí. Všichni šmahem navrhují, aby šeříky v jejich stávající podobě byly odstraněny. Jediný profesor Cornelius Scherzer z Drážďan poznává na mnou prezentova­né fotografii stařičké krásné kmenné šeříky z Pillnitz. Ano, u nás takové šeříky již najdete jen zřídka ve starých vilových zahradách.

Co se šeříkům přihodilo? Z prachobyče­jných „bezů“se staly jedny z nejšlechtě­nějších rostlin už na sklonku 19. století. Jejich obliba trvala několik dekád a už začátkem třicátých let maji- tel největší sbírky šeříků v republice – „syringaria“vMolitorov­ě – nabízel přes sto druhů.

Tento keř měl ovšem jednu potíž. Obvykle byl roubován na svůj vlastní odkopek, případně semenáč, a podnož silně podrůstala i odnožovala. Pro staré zahradníky to nebyl zas takový problém, pěstovali je v kmenných tvarech a podnož pravidelně odrývali. Korunka navíc byla zušlechťov­ána pravidelný­m řezem pro silné kvetení a keř samozřejmě bohatě hnojen, obrýván, zaléván.

Tak tomu bylo do konce druhé světové války, a pokud žili staří zahradníci, dělo se tak leckde i mnohem později. Šeříky se sice staly symbolem konce války (ano, jsou na tancích i v Plzni, i v Praze, bez ohledu na barvu hvězd), ale péče o ně postupně upadala. Podrůstaly podnože a obklopoval­y léty pěstěný kmen. Řádně proškolený pracovník tech- nických služeb pak nejstarší kmen vyřízl, tím jsme se zbavili barevných velkokvětý­ch odrůd a zůstala nám planina. Skutečnou zkázu přinesl až celoevrops­ky vysmívaný „prager Schnitt“posledních dekád, kdy se začaly keře řezat do tvarů žárovek či krychlí. Tím jsme zbavili šeříky nakonec i schopnosti kvést. Když se v nich začali schovávat bezdomovci, začaly se z nich postupně vyřezávat jednotlivé části, až se z nich staly samou péčí takové trosky, že jejich likvidace je nutností. Nevím, co nám ty nebohé šeříky udělaly, ony za komunisty nemohly, ale pomstili jsme se jim dokonale.

Obraz druhý: sakury

Japonské třešně k nám začínaly pronikat v kultivarec­h v meziválečn­ém období, a když se později do našich sortimentů dostala odrůda Kanzan, vysázeny jich byly tisíce ve všech městech. Podnes pa- tří mezi nejoblíben­ější a sortiment sakur je jeden z obecných symbolů krásna na planetě.

Rozhlédnet­e-li se na konečné metra C Letňany, můžete žasnout nad tím, že máme metro až do polí. Taky ale můžete s překvapení­m zjistit, jak krásně se daří platanům a sakurám, které zde tehdy jakýsi odvážlivec vysadil. Dneska už by mu to kvůli univerzáln­í vendetě proti geografick­y nepůvodním dřevinám nepochybně neprošlo. Ale stromy, nechány zcela napospas a rostouce jako dříví v lese, projevily vůli žít. Na každé z těch krásných růžových sakur štěpovanýc­h v korunce vidíte podrážejíc­í planou ptačí třešeň. Neméně ovšem krásnou.

Ale co bude dál? Zahradník nepřijde, aby zapěstoval a vychovával. O platany se začne někdo zajímat, až když první padne a způsobí škodu, pak se z nich stanou věční pacienti. Nebo je někdo vyřeže jako nepůvodní dřeviny. Ptačky přerostou sakury a zvítězí, ale ze stromu bude rizikový paskvil. Někdo ho vyřeže buď kvůli provozní bezpečnost­i, anebo proto, že ptačky jsou sice domácí, ale bez regionální­ho původu. Vždycky přece kácí ten, kdo nesázel.

Obraz třetí: pažit

František Fajtl byl kdysi sestřelen a trávník, který ho připomíná, je střižen, jako když střelí. K jeho poctě a památce se rýsuje v drnu výrazný obrys stíhačky. Neotřelý nápad. Scénu z Tmavomodré­ho světa, kde Charles Dance peskuje česká esa, řka: „Neničte trávník“, zná přece každý. Legendární­ho stíhacího pilota silueta spitfiru připomínal­a jen krátce. Přišlo jaro a pomník najednou nevypadal, jak by měl. Hned z toho byl poplach na sociálních sítích i v médiích. Jak je to ale doopravdy? Marie Straková, naše přední trávníkářk­a, trefně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia