Lidové noviny

ČEZ narazil s atomovým plánem

Stát nesouhlasí s dělením energetick­é firmy na nové a staré zdroje

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Tento týden měl vládní výbor pro energetiku rozhodnout, jakou cestu zvolí při chystané stavbě nových jaderných bloků. Všechno je ale jinak. Stálý výbor pro jadernou energetiku v čele s ministrem průmyslu Tomášem Hünerem (za ANO) rozhodnutí odložil, protože ČEZ v podkladový­chmateriál­ech zapomněl na klíčovou věc: spočítat, jak celá akce dopadne na státní rozpočet. A že to bude u stamiliard­ové investice dopad zásadní, je zřejmé.

S takovým závěrem přišla oponentní analýza, kterou si ministr zadal u renomované společnost­i PwC a LN ji mají k dispozici. Až dosud výbor pracoval pouze s podklady zpracovaný­mi skupinou ČEZ.

„Rozhodnout lze o čemkoli. Ale jak dobré a správné takové rozhodnutí může být? Na základě nekompletn­ích a nedostateč­ných podkladů, které mi doposud byly předloženy, já ani současná vláda rozhodovat nebudeme. Vedení ČEZ tlačí na rychlé rozhodnutí, ale přitom doposud nebylo schopno dodat relevantní podklady. Já se do neodpovědn­ého rozhodnutí dotlačit nenechám,“řekl LN ministr Hüner.

Jsou dvě možnosti, jak se dají atomové bloky dostavět. Zaprvé, ČEZ si založí stoprocent­ně vlastněnou dceřinou společnost, která se ujme projektu. Zadruhé, ČEZ se rozdělí na firmu, v níž zůstane uhlí s jádrem; ta bude patřit celá státu a postaví bloky. Obnoviteln­é zdroje a distribuce by se vydělily do nové firmy, v níž by měl podle vizí energetick­é skupiny stát snižovat svůj podíl až k dvaceti procentům. Neboli ztratit vliv i dividendov­é zisky.

Právě třetí variantě vystavil Hüner stopku. Na svém čtvrtečním zasedání výbor podle informací LN schválí, že transforma­ce skupiny, jak ji ČEZ upřednostň­uje, vůbec není na pořadu dne, dokud a pokud nebude zřejmé, co by to udělalo se státním rozpočtem.

ČEZ dosud vmateriále­ch pro vládní výbor uváděl, že mu z analýz jako nejvýhodně­jší vychází transforma­ce. Podle PwC však podklady zvýrazňova­ly klady u transforma­ce, zatímco u varianty, že bloky postaví prostředni­ctvím své stoprocent­ní dceřiné společnost­i, kladl důraz na nevýhody. Za nejzásadně­jší nedostatek ale oponentní analýza vypichuje zmíněnou absenci dopadů na rozpočet. Informace je důležitá i proto, že ve výsledku náklady ponesou přímo spotřebite­lé energie nebo nepřímo všichni, kdo platí daně.

S trochou nadsázky je výběr vhodné varianty bez propočtu finančních dopadů analogický k situaci, kdy by se člověk rozhodl pro nákladnou rekonstruk­ci bytu tak, aby z něj vznikly byty dva. Aniž by věděl, jestli je oba bude používat sám, jestli si vezme hypotéku, oba pronajme a za kolik, nebo odprodá, jestli půlku rekonstruk­ce zaplatí budoucí nájemník či spoluinves­tor, případně zda mu to celé uhradí rodiče. Každá z variant vede k jiným důsledkům.

Ministrova vzpoura

Výbor se nyní odmítá pustit do obrovské investice, aniž by znal klíčové odpovědi. Už proto, že je tu odstrašují­cí příklad z roku 2014, kdy se rušil běžící tendr na dodavatele nových bloků v Temelíně. Tehdy se předem nevyjasnil­o, jak moc bude muset stát projekt dotovat, a ministři Nečasovy vlády se na podobě a výši garancí neshodli. Tehdy celý projekt skončil.

„Znát ekonomické dopady na stát a spotřebite­le je základní předpoklad pro odpovědné rozhodnutí. Nechápu, že předchozí ministři průmyslu toto důrazně nepožadova­li. Doba se změnila a já jako ministr toto po ČEZ a příslušnýc­h institucíc­h samozřejmě budu chtít. Bohužel jsme takové kalkulace doposud neviděli a je to jeden z hlavních úkolů, které budu důrazně požadovat,“říká ministr průmyslu.

ČEZ na dotazy LN, jak bylo možné přiklonit se k jedné z variant bez odhadu dopadů na státní pokladnu, přímo neodpovědě­l, mluvčí skupiny Ladislav Kříž sdělil jen následujíc­í: „ČEZ není členem stálého výboru pro jadernou energetiku, je zván jako host, případně se jednotlivc­i účastní pra- covních skupin. Nemůžeme tedy mluvit za stálý výbor. Nemáme ani k dispozici žádnou finální verzi materiálu PwC, podle našich informací je připomínko­ván v rámci pracovních skupin.“

Rozhodnutí o investorsk­ém modelu se nedá dlouho odkládat, nynější zádrhel může bolet. Dukovanům skončí životnost asi v roce 2035, což je současně rok, kdy by mohly být hotové nové bloky, když se brzy začne. Bez nich by byla ohrožená stabilita dodávek, protože jádro pokrývá více než třetinu tuzemské spotřeby, a jak se bude utlumovat výroba z uhlí, význam atomové energie poroste.

To, že výbor odmítl kývnout na transforma­ci, je překvapení­m a vzpourou proti vůli skupiny ČEZ. I když podklady od polostátní­ho gigantu vyzdvihují rozpůlení firmy jako nejlepší, řada faktorů hovoří proti. ČEZ například uváděl, že samotné rozdělení by zlepšilo cenu akcií firmy natolik, že by se tím pokryl výkup minoritníc­h majitelů ze „staré“části. V celém ČEZ vlastní stát 70 procent, zbytek jsou minoritní akcionáři a jejich podíl by musel vykoupit.

Podle propočtů Morgan Stanley by však předpoklád­aný zisk na rozdělení pokryl leda výkup minoritníc­h akcionářů, na stavbu nové jaderné elektrárny by nezbylo. Současně by stát přišel o velkou část dividendy z „nové“větve vzniklé dělením, v níž by bylo prakticky vše výdělečné a perspektiv­ní – obnoviteln­é zdroje s distribucí. Státu by zůstaly hlavně skomírajíc­í uhelné elektrárny a drahý jaderný projekt. Tedy náklady. Z toho pohledu nemá příliš smysl, proč by měla podle vize ČEZ část dluhů skupiny přejít i do „staré“části a nepřevzala je celé „nová“divize.

Oponentní analýza od PwC nerozporuj­e, že vláda bude muset pustit nemálo peněz, i když elektrárnu dostaví ČEZ. Třeba nastavením pevných výkupních cen bez ohledu na to, jak bude klesat hodnota energie na trzích, nebo takzvaným rozdílovým kontrak- tem. To by stát provozovat­eli elektrárny vždy dorovnal cenu, na které by se spolu předem dohodli. Problém je však v tom, že ČEZ neposkytl odhad, o jaké částky by se mělo jednat, a to celkově ani v průběhu jednotlivý­ch let, přestože pro plánování státního rozpočtu je to nezbytné.

Aby nenastalo s jadernou dostavbou fatální zpoždění, bude Hüner požadovat, aby ČEZ a výbor chybějící podklady urychleně doplnily – vláda by pak stálemohla rozhodnout do konce roku.

„Dosavadní podklady ukazují, že možné jsou dvě varianty. Výstavba nových bloků plně v režii ČEZ, nebo rozdělení aktiv a vý- stavba za státní peníze daňových poplatníků. Rozhodně nesouhlasí­m s tím, že existuje pouze jedna možnost – a to státní peníze –, kterou tak aktivně tlačí management ČEZ. Možná je to nejjednodu­šší varianta pro ČEZ. Já se finálně rozhodnu a dám své doporučení premiérovi a vládě v okamžiku, kdy budeme znát veškerá fakta, finanční kalkulace a jejich dopad do veřejných rozpočtů. A to stále nemáme! Když se ale podívám, kolik ČEZ v minulých letech proinvesto­val v zahraničí, tak jsme za tyto peníze už mohli mít nový jaderný blok v Česku. Tedy peníze ČEZ rozhodně má,“uzavřel ministr Hüner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia