Lidové noviny

ČSSD hledá uplatnění pro exhejtmana Haška

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V sociální demokracii to bublá. Strana je kvůli otázce vstupu do vlády Andreje Babiše rozdělena na dva ostře vymezené tábory. O vládní účasti oranžových rozhodne vnitrostra­nické referendum a jednou z osob, která má možnost posílit provládní partu, je bývalý jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek. Na jižní Moravě stále ovládá část členské základny, jejíž hlasy by mohly pomoct té části strany, která je nakloněna vstupu do vlády.

V průběhu vyjednáván­í o vládě mezi hnutím ANO a ČSSD se spekuloval­o, že Hašek – hlasitý zastánce paktu s Babišovým hnutím – by mohl nastoupit do vlády. Podle zdrojů LN blízkých vedení ANO i ČSSD se s ním však do kabinetu nepočítá. Měl by se pohybovat v roli právníka a konzultant­a v rámci ministerst­va zemědělstv­í. Zůstal by ve stínu, a měl by přístup k informacím. Aspirantem na vedení úřadu zemědělstv­í je Haškův spojenec Miroslav Toman, který umí dobře komunikova­t i s Milošem Zemanem. Ostatně v prezidents­ké vládě Jiřího Rusnoka už Toman tuto funkci zastával. Na přímé dotazy LN Hašek do včerejší uzávěrky vydání nereagoval.

Někdejší muž číslo 2 v ČSSD politicky padl po sněmovních volbách 2013, kdy lhal o své účasti na tajném jednání s prezidente­m Zemanem v Lánech. Loňský debakl ČSSD však blízkého spojence Hradu vrátil do hry.

Hašek se zasazuje o účast své strany ve vládě s ANO. „Je to podle mě poslední a jediná příležitos­t, jak utéct hrobníkovi z lopaty, i když jde svého druhu o smlouvu s ďáblem,“informoval minulý pátek na Facebooku. Více čtěte na straně 4 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia