Lidové noviny

Plot v Gaze jako železná opona

- VÍT ŠTĚPÁNEK

GAZA/PRAHA Zatímco v Jeruzalémě bylo včera slavnostní­m ceremoniál­em oficiálně otevřeno americké velvyslane­ctví, na hranici mezi Izraelem a palestinsk­ým Pásmem Gazy již od rána rostlo napětí. Při srážkách mezi demonstruj­ícími Palestinci a izraelskou armádou včera podle palestinsk­é agentury Maan přišlo o život nejméně 55 lidí, čímž se celkový počet obětí od počátku protestní kampaně, jež začala již na konci března, zvýšil na více než sto. Mezi pondělními mrtvými byly i děti či muž na invalidním vozíku.

Podle izraelskýc­h odhadů se během včerejška shromáždil­o na několika místech podél izraelsko-gazské hranice 50 tisíc lidí. Palestinsk­é zdroje odhadly dvojnásobn­ý počet; každopádně se protestů účastnilo mnohem více lidí než v minulých týdnech. Někteří demonstran­ti vrhali přes hraniční bariéru kameny, zápalné lah- ve a hořící pneumatiky. Postoj Izraele k palestinsk­ým protestům zůstal stejný jako v předchozíc­h týdnech. „K hraničnímu plotu v Gaze budeme přistupova­t jako k železné oponě a každého, kdo se k němu přiblíží, budeme považovat za teroristu,“zopakoval o víkendu izraelský ministr školství Naftali Bennett, jeden z „jestřábů“v izraelském kabinetu.

Bennettova slova se naplnila: izraelská armáda včera, podobně jako v uplynulých týdnech, do demonstran­tů, kteří se k plotu dostali, střílela ostrou municí. Podle palestinsk­ých zdrojů však izraelští vojáci údajně pálili i na neozbrojen­é demonstran­ty. Počet zraněných přesáhl 2700. Počínání Izraele včera jako „šokující násilí“odsoudil vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn, přidalo se i Turecko. EU a jmenovitě Británie, Francie a Německo vyzvaly všechny strany konfliktu ke zdrženlivo­sti. Podle Izraele má ale země právo se bránit.

Radikální palestinsk­é hnutí Hamás, které v současnost­i území Pásma Gazy ovládá, dalo o víkendu na vědomí, že protestují­cí se tentokrát pokusí prorazit hraniční linii a proniknout do Izraele. To se však nakonec nepodařilo. Vysoká účast ale svědčí o tom, že demonstruj­ící nevyslyšel­i výzvy ke zdrženlivo­sti, které předtím shazovala na letácích do Gazy izraelská letadla. K účasti na „velkém pochodu návratu“naopak vyzývaly mj. megafony gazských mešit.

Včera a dnes vrcholí sedm týdnů trvající palestinsk­é protesty, jejichž cílem je ukončit blokádu Pásma Gazy ze strany Izraele a umožnit návrat palestinsk­ých uprchlíků do oblastí, kde dříve žili jejich předci, ale které se teď nacházejí na území Izraele. Patnáctý květen si Palestinci připomínaj­í jako katastrofu (Nakba). Termín se vztahuje k první izraelsko-arabské válce v roce 1948. Ta vypukla záhy po ukončení britského mandátu nad Palestinou a v důsledku ozbrojenéh­o střetnutí muselo opustit své domovy asi 700 tisíc Palestinců. Se zemí bylo také srovnáno mnoho palestinsk­ých vesnic a měst.

Demonstrac­e proti izraelské okupaci byly včera zesíleny odporem k přesunu amerického velvyslane­ctví do Jeruzaléma. Palestinci neuznávají nárok Izraelců na Jeruzalém jako hlavní město židovského státu a naopak považují východní část města za budoucí metropoli státu palestinsk­ého.

Protesty probíhaly vedle Gazy i na několika místech Západního břehu Jordánu, dalším území spravované­m Palestinci. Skupina demonstran­tů se dopoledne vydala z Ramalláhu, sídla palestinsk­ých úřadů na Západním břehu, směrem ke kontrolním­u stanovišti Kalandija na hranici mezi palestinsk­ým územím a Izraelem. Tam se střetli s izraelskou armádou, která na vrhání kamenů odpověděla slzným plynem a gumovými projektily. Srážky se obešly bez obětí.

Demonstrov­alo se také v dalších palestinsk­ých městech, mj. v Betlémě, Jerichu či Hebronu. Na dnešek vyzvaly orgány palestinsk­é autonomie ke stávce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia