Lidové noviny

Český konzul si už našel kancelář

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Česká ambasáda, na jejíž přesun do Jeruzaléma tlačil prezident Miloš Zeman, sice nadále zůstává v Tel Avivu, přesto by česká diplomacie ještě do konce května měla mít ve svatém městě své zastoupení – byť v podobě honorárníh­o konzulátu, který je nejníže na žebříčku zastupitel­ských úřadů.

Čestný konzul, kterým se stal podnikatel a investor Dan Propper, jehož předci pocházejí z Teplic, si už podle informací LN našel v Jeruzalémě kancelář, v níž bude pravděpodo­bně jeden půlden v týdnu úřadovat. Propperový­m občasným sídlem se stane kancelářsk­á budova v západním Jeruzalémě, kde sídlí jedna z globálních auditorský­ch firem. Česko tím získá další bod na diplomatic­ké mapě světa.

Propperovy pravomoci ovšem nejsou velké. Může například ověřovat platnost podpisů a listin, vydávání náhradních pasů a víz ale zůstává v kompetenci velvyslane­ctví.

Úřad honorárníh­o konzula v Jeruzalémě vznikl jako kompromis mezi Hradem aministers­tvem zahraničí, které se dosud kmožnému stěhování diplomatů z Tel Avivu do Jeruzaléma stavělo rezervovan­ě. Funkce čestného konzula byla naopak pro Černínský palác přijatelná – mimo jiné proto, že nejde o novinku. Až do svého náhlého skonu v listopadu 2016 úřad zastávala česko-izraelská televizní reportérka Tatiana Hoffmanová.

Hrad i samotný Izrael nicméně stále doufají, že se česká ambasáda nakonec do Jeruzaléma přestěhuje. Vyplývá to z dopisu, který izraelský prezident Reuven Rivlin adresoval Zemanovi. „Doufáme, že k tomu opravdu v blízké budoucnost­i dojde,“napsal v listu Rivlin.

Do konce letošního roku by v Jeruzalémě měla vzniknout ještě pobočka Českého centra. Není vyloučeno, že by ji mohl otevřít sám Zeman. Cesta do Izraele figuruje v prezidento­vě itineráři již několik měsíců, zatím ovšem bez konkrétníh­o data.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia