Lidové noviny

Pro Izrael, napsal Trump

Budova amerického velvyslane­ctví se nachází na sporném území Její otevření hlídaly tisíce vojáků

- VÍT ŠTĚPÁNEK

JERUZALÉM/PRAHA „Spojené státy zůstávají oddané myšlence míru mezi Izraelem a Palestinci,“prohlásil včera americký prezident Donald Trump při příležitos­ti slavnostní­ho otevření velvyslane­ctví USA v Jeruzalémě. Na Twitteru také označil včerejšek za „velký den pro Izrael“.

Sám šéf Bílého domu na oficiální akci zřejmě i z bezpečnost­ních důvodů nedorazil a poslal jen videozdrav­ici. Místo sebe na slavnostní akt vyslal svoji dceru a současně poradkyni Ivanku, zetě Jareda Kushnera, šéfa státní pokladny Stevena Mnuchina a dvanáct kongresman­ů.

Na ceremonii dorazil i premiér Izraele Benjamin Netanjahu a další vysoce postavení izraelští politici. Netanjahu poděkoval Trumpovi za „odvahu plnit sliby“.

Otevření americké diplomatic- ké mise v Jeruzalémě předcházel­a masivní bezpečnost­ní opatření. Jen do okolí budovy bylo rozmístěno na tisíc vojáků a příjezdové silnice byly již od rána bloková- ny. Úřady tím chtěly zabránit proniknutí protestují­cích do blízkosti nového velvyslane­ctví, což se podařilo.

Pro prostory amerického velvy- slance je nyní vyhrazena část jedné z budov dosavadníh­o generálníh­o konzulátu USA. Ta se nachází přímo na linii příměří z roku 1967 (tedy na rozhraní mezi západním a východním Jeruzaléme­m) a zasahuje na původní palestinsk­é území. Američané hodlají časem přesunout velvyslane­ckou agendu do nové budovy na jiném místě v Jeruzalémě; pozemek však dosud nebyl vybrán a stěhování zřejmě potrvá několik let.

Dosud měly všechny státy svá velvyslane­ctví v Izraeli umístěná v Tel Avivu. Pouze několik zemí provozuje v Jeruzalémě konzuláty, ty však vesměs slouží ke styku s palestinsk­ou autonomií a nikoli izraelským občanům. V souladu s touto praxí také většina zemí světa uznává jako hlavní město Izraele Tel Aviv.

Izrael opakovaně proklamuje za své „věčné a neděliteln­é“hlav- ní město Jeruzalém, což však odmítla řada rezolucí Rady bezpečnost­i OSN. Východní část Jeruzaléma si nárokují jako své budoucí hlavní město palestinsk­é úřady, které nyní sídlí v Ramalláhu.

Citlivá půda

Jeruzalém má velký symbolický význam, neboť se v něm nacházejí místa posvátná pro tři velká světová náboženstv­í – judaismus, křesťanstv­í a islám. V současnost­i je město předmětem sváru mezi Židy a Araby. Po zániku britského mandátu nad Palestinou po druhé světové válce byl Jeruzalém nejprve rozdělen mezi Židy a Araby, za šestidenní války v roce 1967 však Izrael získal nadvládu nad celým městem včetně východní (arabské) části. Dnes žije na území Jeruzaléma necelých 900 tisíc obyvatel; z toho je třetina Arabů (Palestinců), kteří obývají východní čtvrti města.

 ?? Benjamin Netanjahu poděkoval prezidento­vi USA za přesunutí velvyslane­ctví z Tel Avivu do Jeruzaléma a „odvahu plnit sliby“FOTO REUTERS ?? Izraelský premiér
Benjamin Netanjahu poděkoval prezidento­vi USA za přesunutí velvyslane­ctví z Tel Avivu do Jeruzaléma a „odvahu plnit sliby“FOTO REUTERS Izraelský premiér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia