Lidové noviny

Haškův druhý život. Na zemědělstv­í

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA 150 vteřin stačilo Michalu Haškovi, aby v říjnu 2013 v přímém přenosu České televize hned jedenáctkr­át lhal o tajné schůzce politiků ČSSD u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Do té doby mohl snít o funkci premiéra, Lánský puč jeho ambice zabil. Odešel ze sněmovny a chystal se na obhajobu hejtmanské­ho křesla. Jeho pověst tehdy znovu utrpěla, když deníkMF DNES přinesl informaci, že za Haška roky komunikova­la neexistují­cí mluvčí. Ukázalo se, že jí byla kontroverz­ní lobbistka Jana Mrencová.

Nebylo překvapení­m, když ČSSD v krajských volbách na podzim 2016 skončila až na 3. místě – navíc ve své baště v Jihomoravs­kém kraji, kde tradičně patřila k nejsilnějš­ím subjektům. Haškova stopa ve vysoké politice tím vzala za své. Z politiky se víceméně stáhl a stal se koncipient­em ve vlivné Advokátní kanceláři Jansta, Kostka, jejíž spolumajit­el, člen ČSSD a mocný právník Miroslav Jansta patří k Haškovým spojencům.

Drtivá prohra ČSSD ve sněmovních volbách však Haška vytáhla z politickéh­o záhrobí zpět do „služby“. Na přelomu roku byl jedním z iniciátorů platformy Zachraňme ČSSD, která měla dva cíle. Jednak rozproudit debatu ve straně o nadcházejí­cím volebním sjezdu, zadruhé podpořit Miloše Zemana v prezidents­kých volbách.

Souhra následných okolností Haškův pozvolný návrat posílila. Zeman ve volbách vyhrál, čímž ve straně prozemanov­ské křídlo – jehož je Hašek součástí – posílilo. To se promítlo i na sjezdu strany, který ovládli prozemanov­ští poli- Potýkání se dvou brněnských sociálních demokratů tici. Exhejtman se tím vymanil z politické karantény a po roce a půl se opět dostal do hry.

Muž ve stínu

Ihned pochopil, kudy takzvaně běží zajíc. Jakmile hnutí ANO oslovilo ČSSD se vstupem do vládní koalice, Hašek se stal zastáncem vládního angažmá. Když minulý týden vyjednavač­i dokončili text koaliční smlouvy, někdejší šéf Asociace krajů na Facebooku prohlásil: „Nemáme na výběr žádné ideální řešení. Šesté nejmenší parlamentn­í straně s aktuálně marginální­m politickým i medi- álním vlivem se podařilo vyjednat na hubený 7procentní volební výsledek a 15 poslanců malý zázrak. Třetinové zastoupení ve vládě včetně klíčových resortů nám umožní realizovat program ČSSD pro naše voliče i celou zemi.“

Hašek má pro tu část vedení ČSSD, která podporuje vládní spolupráci s ANO, nemalý význam. Ve vnitrostra­nickém referendu o vstupu do vlády podporovan­é KSČM budou provládní zastánci potřebovat maximální možnou podporu jihomoravs­ké organizace, která patří k těm nejpočetně­jším v zemi. Část kraje zde ovládají spojenci expremiéra Bohuslava Sobotky, který dlouhodobě patří k odpůrcům vládního angažmá. Část jihomoravs­ké buňky ovládá místopředs­eda strany Roman Onderka, který sice dříve patřil k Haškovým lidem, dnes ale vystupuje spíše jako „solitér“. Své spojence má však na jihu právě i Hašek, jehož úkolem bude přesvědčit co nejvíce straníků, aby pakt s ANO podpořili.

Haška by neměla minout „odměna“. V centrálách ANO i ČSSD se podle informací LN pracuje s verzí, že Hašek by měl sehrát roli na ministerst­vu zemědělstv­í. Ne jako ministr, ale spíše jako konzultant a právník. Tím více, pokud se stane ministrem zemědělstv­í Haškův známý Miroslav Toman. O jeho „ministrová­ní“stojí i prezident Miloš Zeman. Pokud by Toman do Babišovy vlády zamířil, na Hradě by se mohla odblokovat nechuť vůči kandidátov­i ČSSD na ministra zahraničí – europoslan­ci Miroslavu Pochemu, který v minulosti proti Zemanovi ostře vystupoval.

Zpět ale k Haškovi, který kdysi v Sobotkově stínové vládě figuroval na pozici ministra zemědělstv­í. Hašek by se kromě poradcován­í mohl dostat do kontrolníc­h či manažerský­ch orgánů některé z organizací, které spadají pod tento resort. Jde například o Lesy České republiky, Budějovick­ý Budvar, Státní pozemkový úřad nebo různá povodí. Jde o funkce, v nichž si jejich členové mohou vedle vlivu zajistit i pravidelný příjem ve výši desítek tisíc korun.

O Haškově budoucnost­i spolurozho­dne vývoj vládních jednání. Ve hře je varianta, že Hašek semísto výkonného politika stane spíše mužem v pozadí. Jeho spojenci na něj zároveň apelují, aby dokončil koncipient­skou misi a stal se advokátem. „Říkáme mu: Michale, dodělej si ty zkoušky, ať nedopadneš jako Sobotka v šalině,“komentoval jeden z nich s nadsázkou Sobotkovu nedávnou fotografii v tramvaji a expremiéro­vu nejasnou profesní budoucnost.

Bývalý jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek je opět ve hře. Může skloubit život právníka a muže ve stínu.

 ??  ??
 ?? Bohuslava Sobotky a Michala Haška charakteri­zovalo nedávnou minulost ČSSD. Po neúspěšném lánském puči, který Hašek vytrvale zapíral (vlevo jeho „slavné“vystoupení v ČT), to vypadalo, že právě jihomoravs­ký exhejtman tento souboj definitivn­ě prohrál. Dnes u ??
Bohuslava Sobotky a Michala Haška charakteri­zovalo nedávnou minulost ČSSD. Po neúspěšném lánském puči, který Hašek vytrvale zapíral (vlevo jeho „slavné“vystoupení v ČT), to vypadalo, že právě jihomoravs­ký exhejtman tento souboj definitivn­ě prohrál. Dnes u

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia