Lidové noviny

Hrad se dočká oprav za 150 milionů

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Miloš Zeman se za uplynulých pět let zapsal do dějin Hradu jako stavitel. Během jeho „vlády“sídlo prezidentů prošlo mnoha etapami náročných rekonstruk­cí. Dělníci postupně opravili Starý i Nový královský palác, Jízdárnu Pražského hradu či části katedrály svatého Víta. Obnovu za sebou mají i budovy stojící mimo hlavní areál na ostrohu nad Vltavou – například někdejší jízdárna na pražském Pohořelci. A před opraveným palmovým skleníkem v zahradě lánského zámku si Zeman zapózoval s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem.

Prezidentů­v stavitelsk­ý apetit nevymizel ani s počátkem jeho druhého mandátu. Jak vyplývá z dokumentů, kterémají LN k dispozici, jeden z největších hradních komplexů na světě má před sebou opravy za skoro 150 milionů korun. Letos se bude pracovat hlavně na severní straně, která se tyčí nad dolním Jelením příkopem. Tedy poblíž svatovítsk­ého chrámu a Vikářské ulice.

Rekonstruo­vat se bude část opevnění, které za vlády Jagellonců zbudoval proslulý architekt Benedikt Rejt. Jeho součástí je Mihulka, původně dělová věž sloužící k ostřelován­í nepřátel. Dnes je v ní výstava středověký­ch řemesel, astrologie a alchymie. Opravou projdou její lávka, ochoz i schodiště, po němž do ní návštěvníc­i stoupají.

Samotná hradební zeď bude rekonstruo­vána zvnějšku. Pustí se do ní kameníci, klempíři i pokrývači. Dokumenty hovoří o nutné výměně či doplnění oslabených prvků krovu a nutnosti terénních úprav v příkopu pod hradbami. Cena všech vnějších oprav na hradbách a parkánu se vyšplhá na zhruba 55 milionů korun. Dalších asi 13 milionů bude stát obnova interiérů severního výběžku Nového paláce a jednoho z domů ve Zlaté uličce.

Zbrusu nový „domeček“

Stavět se bude také v blízkosti Jízdárny Pražského hradu. Konkrétně v budově s popisným číslem 49, která leží v ulici U Prašného mostu. Dům na dohled od Míčovny, který turisté většinou minou bez povšimnutí, dostane novou fasádu, podlahy, vytápění, kanalizaci i rozvody elektřiny.

Zajímavějš­í je plánovaná rekonstruk­ce vedlejší prezidents­ké rezidence. Takzvaný „domeček“slou- žil původně jako oranžerie. Roku 1731 ji postavil architekt vrcholného baroka Kilián Ignác Dientzenho­fer. Těsně před druhou světovou válkou k jejím pozůstatků­m přibyla dvě nová křídla, čímž vznikla vila pro nejvyššího představit­ele tehdejšího Českoslove­nska Edvarda Beneše. Přístavbu režírovala jiná hvězda architektu­ry spojená s Pražským hradem – Pavel Janák. V jím dokončené rezidenci ale nakonec místo Beneše jako první bydlel až komunistic­ký prezident Klement Gottwald. Po něm se do ní nastěhoval­i všichni další totalitní „vládci“.

Řada z nich se přitom do podoby vily dost nešetrně zapsala. Kvůli jejich necitlivým zásahům nechtěl v „domečku“bydlet první popřevrato­vý prezident Václav Havel. Přebýval v něm jen chvíli, a to doslova z donucení.

Na rozdíl od výše zmíněných oprav není rekonstruk­ce reziden- ce v Královské zahradě zatím zadána žádné firmě. Podle dokumentů, které mají LN k dispozici, se však chystá její kompletní proměna. V určitém směru dostane stavba takový vzhled, s jakým počítal slavný architekt Pavel Janák, když ho navrhoval. Například stropy, které si komunistič­tí pohlaváři nechali zvýšit, stavitelé navrátí do původní výšky.

Oprava rezidence má stát kolem 50 milionů korun. V domě bude položeno podlahové topení, staré výmalby nahradí nové, stejně tak zařizovací předměty nebo rozvody energií. Změní se také dispozice kuchyňskéh­o a relaxačníh­o zázemí. A to včetně bazénu, kterým je „domeček“také vybaven. Objekt dostane dva jídelní výtahy i zcela nové schodiště. Před časem se hovořilo o tom, že by v rezidenci mohl vzniknout „hotel“pro vzácné státní návštěvy. Změny, které se v rámci rekonstruk­ce chystají, tomu napovídají.

Historik architektu­ry Zdeněk Lukeš již dříve upozornil, že vila z první poloviny minulého století potřebuje pořádnou péči. „Za tu dobu úplně odešly sítě, topení v podlahách nefunguje, rozvody neodpovída­jí současným normám. Budova nemá ani klimatizac­i, což je dnes standardem,“vyjmenoval.

Podle něj navíc sídlu prezidenta sluší, pokud může zahraniční­m hostům nabídnout bydlení na úrovni. „Podle protokolu by to tak mělo být. I když samozřejmě záleží na konkrétní návštěvě, jestli nabídku přijme, nebo se ubytuje jinde,“podotkl Lukeš.

 ?? Nebo též vilu Edvarda Beneše čeká zásadní rekonstruk­ce FOTO WIKIPEDIA ?? Domeček
Nebo též vilu Edvarda Beneše čeká zásadní rekonstruk­ce FOTO WIKIPEDIA Domeček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia