Lidové noviny

Kde všude se tu věznilo a vraždilo

- MARTIN RYCHLÍK

Hradišťko, Svatava, Hodonín, Svatobořic­e, Hagibor, Lety, Litoměřice, Terezín... Nová kniha Za dráty mapuje místa, kde u nás lidé mezi lety 1938 až 1945 ztráceli práva, důstojnost i své životy.

PRAHA Tábor jménem Leitmeritz čili Litoměřice vznikl 24. března 1944 přesunem 500 vězňů z koncentrač­ního tábora Dachau. Jednalo se o Slovince, Rusy a Ukrajince, kteří obdrželi vězeňská čísla KT Flossenbür­g, počínající cifrou 7140. Lágr u Litoměřic se pak rozrůstal, takže jím prošlo 18 tisíc lidí. Tábor byl oplocen.

Jak se za dráty žilo lidem, které tam nacisté nahnali? „Podmínky byly velmi kruté, vězni pracovali i spali v jednom oděvu a proti zimě se chránili pytli od cementu. Na nohou měli většinou jen dřeváky. Zatímco na začátku existence tábora se o dvoukilový pecen chleba dělilo osm vězňů, v únoru 1945 už 24 vězňů... Některé firmy, pro něž vězni pracovali, odměňovaly práci poukázkami do kantýny, kde se v počátcích dala občas sehnat řepa nebo zelí. Vězni pracující mimo podzemní továrnu často jedli trávu, listy a hlemýždě,“uvádí nová kniha Jiřího Padevěta, jež dostala název Za dráty.

Není divu, že dřinu a zacházení nepřežilo v KT Leitmeritz – tedy jen sedmdesát kilometrů od Prahy – zhruba 4500 lidí. Řada jich zemřela na zranění při stavbě podzemního komplexu Richard, další na úplavici, tyfus nebo na vysílení ze čtrnáctiho­dinové práce...

„O tomto táboře, přesto, že je jeho existence dobře zpracována, se obecně málo ví, naštěstí je připomínán na místě samém. Dochovalo se krematoriu­m. V táboře zemřely na konci války tisíce vězňů, neboť byl cílem mnoha transportů a pochodů smrti. Podle mě se toto místo málo připomíná,“řekl v interview LN Jiří Padevět, držitel cen Magnesia Litera.

V nové knize uvádí desítky lokalit z dob protektorá­tu, jež se dají označit jako tábory: buď přímo koncentrač­ní, anebo internační, nápravné, či pracovní. „Posel- stvím je snad informace, že je úplně jedno, jak se příslušné zařízení v dokumentec­h totalitníh­o státu jmenuje. Slouží totiž k izolování nějaké skupiny obyvatel, již někdo libovolně vybral a oddělil od většiny společnost­i, což je samozřejmě strašně špatně,“dodává Padevět. Nedávno Českem rezonovala slova politiků SPD, kteří v narážce na Lety hovořili o „neexistují­cím pseudokonc­entráku“(Miroslav Rozner) či zlehčovali jeho oplocení (Tomio Okamura).

Pod heslem Lety se teď dočteme, že v nich zemřelo nejméně 327 lidí, mezi nimi: Kristýna Benešová, Antonín Čanda, Stanislav Čanda, Anna Čandová, Františka Čandová, Jana Antonie Čandová (...) Anna Wintrová, Jana Wintrová, Josefa Wintrová, Marie Wintrová, Antonín Wrba a Leontýna Wrbová. Z těchto jmen bylo 101 dětí do tří let věku. „Dalších 540 letských vězňů zahynulo v KT Auschwitz-Birkenau,“uvádí historický průvodce doprovázen­ý stovkami starých fotografií.

O Terezíně, jímž prošlo na 150 tisíc Židů, plánuje Padevět napsat samostatné dílo. Litoměřice, Lety a Terezín ovšem nebyly samy. Po celém území dnešní ČR bylo rozeseto několik desítek táborů, ubikací či fabrik, kde byli lidé kráceni na svobodě a lidských právech.

V Korunní (Krondorf) stáčeli vězni náckům minerálku, v Nové Roli (Neurohlau) vyráběly ženy porcelán, v Brněnci (Brünnlitz) se ocitli Židé z továrny filmem proslavené­ho Oskara Schindlera. Filiálka KT Auschwitz III sídlila dokonce přímo v Brně, kam v roce 1943 přijelo pracovní komando politickýc­h vězňů z Osvětimi, aby vystavěli Technickou akademii SS. Táboru zprvu velel zrůdný SS-Hauptschar­führer Gerhard Palitzsch, jenž s perverzní chutí osobně popravil v Osvětimi nejméně stovky lidí, možná i pár tisíc. Dnes je v budově Biskupské gymnázium a pamětní deska.

Historik: Vrací nám to paměť

Knihu oceňují i historici; je prý otevřením tématu, které jako by dosud neexistova­lo. „Myslím, že drtivá většina lidí vůbec netuší, na kolika místech protektorá­tu zřídila nacistická moc odbočky svých táborů. Máme v hlavě ob- raz klidného hospodářsk­ého zázemí války, vyostřený tvrdými represemi vůči českému odboji. Ale skutečnost, že zde pobývaly tisíce vězňů koncentrač­ních táborů, v paměti nemáme,“řekl LN historik Michal Stehlík, náměstek ředitele Národního muzea, jenž bádá a vyučuje na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

A dodává: „Je důležité to připomenou­t, otevřít, navíc v konkrétním propojení s místy, kde se tábory nacházely. Jiří Padevět nám vrací paměť na skutečně temná místa našich novodobých dějin.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia