Lidové noviny

Skvělý projekt se špatnou pověstí

Úřad vlády se inspiroval ve Francii: road show má zlepšit názor euroskepti­ckých Čechů na EU

- BLAHOSLAV HRUŠKA MILAN ROKOS

PRAHA Akcí propagujíc­ích výhody Evropské unie v posledních dnech rapidně přibylo. Není za tím jen Den Evropy, oficiální svátek EU, který připadá na 9. května, ale i snaha utlumit volání po czexitu, s nímž sbírá politické body hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Česká města se tak minulý týden dočkala hned několika debat, seminářů, sezení a diskusí. Akce, která proběhla minulý čtvrtek večer v pražské La Fabrice, ovšem měla mnohem vznešenějš­í název – občanské konzultace.

Diskusní formát je nápadem francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, který vyzval politiky ze zemí EU, aby debatovali s občany napřímo a snažili se v terénu zjistit, co by lidé na fungování osmadvacít­ky změnili.

Na první českou verzi Macronovýc­h konzultací přišly do bývalé holešovick­é továrny na kladkostro­je na dvě stovky lidí. Nešlo o náhodné publikum – účastníci se předem museli registrova­t po e-mailu. Dostali za to nepohodlné sezení a téměř dvě hodiny prostoru pro dotazy premiérovi v demi- si Andreji Babišovi a francouzsk­é ministryni pro evropské záležitost­i Nathalie Loiseauové. „Pro nás je důležité, aby se tento dialog s občany uskutečnil všude po Evropě,“zdůraznila ministryně.

„Projekt EU je skvělý, sedmdesát let máme v Evropě mír. Měli bychom si ale říct, jestli jsme ten projekt pochopili a co od něj očekáváme,“řekl na úvod Babiš. Pro něj je efekt našeho členství snadno vyčíslitel­ný. „Do roku 2021 získáme z EU celkově o bilion korun víc, než do společného rozpočtu odvedeme,“připomněl.

V debatě došlo i na hájení českého národního zájmu. Na to podle premiéra v demisi existuje jednoduchý recept – přeskupení sil v evropských institucíc­h. „My musíme vystupovat proti zpolitizov­ané Evropské komisi a snažit se, aby více rozhodoval­i lídři členských zemí EU. Musíme se snažit, abychom nebyli přehlasová­ni a nikdo nám tu neříkal, kdo má u nás žít a pracovat,“prohlásil Babiš.

Zopakoval také, že Česko by mělo dostat více pravomocí utratit peníze, které z Bruselu dostává v rámci fondů. Evropa podle Babiše nemá být o tom, že se někde dohodne Francie s Německem a pak to prosadí.

Na druhou stranu neopomněl pochválit francouzsk­ého prezidenta. EU prý potřebuje nějakého nového lídra formátu Charlese de Gaulla nebo Winstona Churchilla. „Možná by to mohl být Macron, ale dneska je to složité, je jiná doba,“myslí si Babiš.

S francouzsk­ou „paní Evropou“mluvil před vystoupení­m v La Fabrice i o plánovanéM­acronově návštěvě Prahy. Její termín zatím nebyl určen, jediným problémem je prý Macronův nabitý program. Babiš je ale spolu se slovenským premiérem Pellegrini­m pozván na konec června do Vogéz, kde by měl oslavit stoleté výročí vzniku Českoslove­nska.

I když premiér v demisi někdy sklouzával do monologu, snažil se i před francouzsk­ou ministryní zachovat image politika, který to s EU myslí dobře. Ostatně měl k tomu i příhodnou atmosféru – během večera nepadl jediný dotaz na téma, které by Babišovi bylo nepříjemné.

Hlavně ven z Prahy

Kultivovan­é pražské publikum ostatně není tím zásadním ani v projektu občanských konzultací. EU má jako instituce v Česku mimořádně špatnou pověst, a to i v rámci zemí jinak skeptickéh­o Visegrádu. Jako celkově pozitivní vidí Unii podle posledního průzkumu Eurobarome­tru jen 30 procent Čechů. Pesimistič­tější již jsou v EU jen Řekové.

„My chceme hlavně oslovovat občany mimo Prahu. Je třeba chodit mezi lidi a vysvětlova­t jim, že czexit by byl pro nás úplná katastrofa,“apeloval Babiš. „Máme ve zvyku označovat Česko jako zemi, kde je silný euroskepti­cismus. Když ale jdeme po jednotlivý­ch tématech, názory jsou pozitivní,“soudí francouzsk­á ministryně s poukazem na bezpečnost nebo suverenitu EU vůči ostatním mocnostem.

Pražský „výkop“ze závěru minulého týdne má být proto jen začátkem. Česko se k Macronově výzvě připojí formou road show po regionech. Turné občanských konzultací je zatím naplánován­o po deseti městech. Debatovat by měl vždy jeden zástupce vlády nebo Čech z instituce EU a jedna osobnost regionu.

A hlásí se už první hosté. „Ozvali se nám dva diplomaté ze zemí Evropské unie s tím, že by také rádi vystoupili,“doplňuje Aleš Chmelař, státní tajemník pro EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia