Lidové noviny

Řím: Diktát Bruselu nás dusí!

- ROBERT SCHUSTER

ŘÍM/PRAHA V Itálii včera vyvrcholil­a jednání o nové vládě. Více než dva měsíce po volbách seznámili budoucí koaliční partneři, Hnutí pěti hvězd (M5S) a Liga, italského prezidenta Sergia Mattarellu se svým programem.

Především ale chtěli zveřejnit, kdo by měl nový kabinet vést. Původně měli ambici obsadit premiérsko­u pozici Luigi Di Maio (M5S) i šéf Ligy Matteo Salvini, avšak ani jeden nechtěl ustoupit.

„Píšeme dějiny, a proto je zapotřebí o trochu víc času,“odůvodňova­l šéf M5S, proč stále ještě není známé jméno budoucího premiéra. Zároveň ale dodal, že to bude někdo politicky zkušený, kdo ale nebude členem ani Hnutí pěti hvězd, ani Ligy. Italská média proto včera spekuloval­a, že volba by mohla padnout na bývalého ministra hospodářst­ví Giulia Tremontiho.

Rozhodujíc­í slovo ale bude chtít mít prezident Mattarella, který v posledních dnech nápadně často připomínal, že jmenování šéfa vlády je výlučně v jeho kompetenci a není automatick­é.

Pokud by italskou vládu nakonec skutečně vytvořily Hnutí pěti hvězd a Liga, jednalo by se o ali- anci nejsilnějš­í strany a jedné ze stran nejsilnějš­í koalice po březnových volbách.

Svého času vyhrály hlavně i díky finančně náročným slibům, což se obě snažilymax­imálně promítnout do vládního programu. Liga například dosáhla dohody na výrazném snížení daní a zavedení rovné daně z příjmu ve výši 15 a 20 procent.

M5S naopak prosadila stálý základní příjem ve výši minimálně 760 eur (zhruba 19 400 korun). Součástí dohody má být zvýšení důchodů, stejně tak i zrušení penzijní reformy prosazené v roce 2012 vládou tehdejšího premiéra Maria Montiho a snížení věku pro odchod do důchodu z 67 na 65 let.

Odhaduje se, že náklady na tyto projekty prohloubí již beztak kritickou situaci italského rozpočtu, kdy výše státního dluhu dosahuje 130 procent HDP.

Během uplynulého víkendu se nad plány budoucí vlády pozastavil i prezidentM­attarella, když připomněl, že jeden z jeho předchůdců v čele státu, prezident Luigi Einaudi, v 50. letech minulého století odmítl vládě podepsat zákony kvůli nejasnému financován­í.

Shodu našli budoucí partneři i v postoji k Evropské unii. Odmítli údajný „diktát Bruselu“. Šéf Ligy Salvini pak doslova řekl, že „na stole leží i nová jednání o unijních smlouvách, protože v opačném případě se Itálie udusí“.

Jak Salvini, tak i Di Maio odmítají i pokračován­í dosavadníh­o dublinskéh­o azylového systému, podle něhož mají běženci požádat o azyl v té členské zemi Evropské unie, do níž dorazili jako do první. Právě Itálie se v posledních letech stala jedním z hlavních ohnisek uprchlické krize v Evropě.

Plány nové vlády v Římě budou finančně hodně náročné a ve vztahu k Evropské unii je naprogramo­vaný nejeden konflikt.

Berlusconi ustoupil „sektě nebezpečně­jší než komunisté“

Ještě před týdnem prohlásil italský prezident, že jednání o nové vládě ztroskotal­a a avizoval jmenovat přechodnou vládu, jež by mohla vést zemi do voleb.

V reakci na to pokračoval­y Liga i M5S v jednáních. Kamenem sváru bránícím dlouho jejich dohodě byla osoba někdejšího premiéra a šéfa strany Forza Italia Silvia Berlusconi­ho.

Ten je oficiálně stále ještě partnerem v Salviniho koalici pravého středu. Pro M5S ale byla spolupráce s někdejším předsedou vlády nepřijatel­ná. Berlusconi například v kampani označoval M5S za sektu, která je nebezpečně­jší, než byli komunisté.

Berlusconi ovšem na poslední chvíli ustoupil a odblokoval situaci tím, když prohlásil, že nebude bránit vzniku vládního spojenectv­í Ligy aM5S a ani ho tolerovat.

Spolupráce s Ligou ovšem má navzdory tomu na komunální a regionální úrovni pokračovat.

 ?? Které vyhrálo italské volby, navrhuje ve vládním programu třeba stálý základní příjem ve výši nejméně 760 eur (zhruba 19 400 korun). Na snímku uprostřed předseda hnutí Luigi di Maio. FOTO ČTK/ AP ?? Hnutí pěti hvězd,
Které vyhrálo italské volby, navrhuje ve vládním programu třeba stálý základní příjem ve výši nejméně 760 eur (zhruba 19 400 korun). Na snímku uprostřed předseda hnutí Luigi di Maio. FOTO ČTK/ AP Hnutí pěti hvězd,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia