Lidové noviny

Královská svatba? Stovky hostů, pivoňky i ovocný dort

- MARTIN HAMPEJS KRISTÝNA KUTNAROVÁ

LONDÝN/PRAHA V sobotu zažije Británie událost státního významu. Princ Harry se ožení s americkou herečkou Meghan Marklovou.

Kdy a kde svatba proběhne?

Obřad se odehraje v poledne místního času v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, který se nachází 34 kilometrů od Londýna. Kaple pojme až 800 lidí. Právě v ní byl pokřtěn princ Harry. Jeho snoubenka musela na žádost královny 6. března podstoupit křest.

Novomanžel­é následně podniknou okružní projížďku městečkem Windsor v kočáře typu Ascot Landau, jenž se obvykle používá při oficiálníc­h státních událostech. Recepce se bude konat na hradě.

Jak bude vyzdobena kaple?

Květinová výzdoba bude sestávat z bílých růží, pivoněk, náprstníků a dalších květin, které kvetou v okolí windsorské­ho hradu. Doplní je větvičky bříz, buků a habrů. Podle floristky Philippy Craddockov­é má výzdoba reprezento­vat prince a jeho snoubenku jako pár. Harry a Meghan se na výběru květin údajně také sami podíleli.

Kdo je pozván?

Pozvánky na svatbu obdrželo na 600 hostů, z nichž 200 bylo pozváno na večerní recepci. Hlavními hosty jsou bezpochyby obě rodiny snoubenců. Rodiče Meghan Marklové dorazili do Británie s týdenním předstihem, aby se setkali s královskou rodinou včetně královny Alžběty II., prince Charlese, prince Williama i vévodkyně Kate. Svatby se zúčastní i 96letý manžel královny princ Philip, ale ne třítýdenní syn Williama a Kate princ Louis.

Navzdory spekulacím se nakonec svatby nezúčastní žádný ze světových ani domácích politickýc­h lídrů. Svou účast na svatbě oficiálně potvrdilo jen málo osobností z řad celebrit, u mnoha z nich se ale účast předpoklád­á. Dorazit by měli manželé Clooneyovi či herečtí kolegové Marklové ze seriálu Kravaťáci. Zpěvák Elton John zrušil podle BBC dva ze svých koncertů v datech blízkých svatbě, protože se mu „nehodily do rozvrhu“. Zpěvačka Mel B zase médiím naznačila, že byla pozvána ona i další bývalé členky britské popové skupiny Spice Girls.

Kdo jsou svědci a družičky?

Svědkem prince Harryho bude jeho starší bratr William, kterému naopak šel Harry za svědka při svatbě s Kate v roce 2011. Meghan si podle posledních informací odmítla vybrat jen jednu ze svých kamarádek, protože nechce, aby se někdo cítil ukřivděn. Nevěstu tak budou na svatbě obklopovat pouze dětské družičky. Jednou z nich by se podle tradice měla stát malá princezna Charlotte, dcera Williama a Kate.

Jaké šaty oblékne nevěsta?

Šaty Meghan Marklové zůstávají i týden před svatbou stále tajemstvím. Jejich skutečná podoba bude odhalena až ve svatební den. Britští bookmakeři sází na to, že si nevěsta obleče róbu z dílny australské­ho dua Ralph& Russo. V šatech od této módní značky pózovala na zásnubních fotografií­ch. Róba by mohla stát milion korun.

A co svatební dort?

Marklová se rozhodla pokračovat v tradici královskýc­h svateb a servírovat ovocný dort. Netradičně (a s poukazem na svůj původ) ovšem zvolila americkou pekařku Claire Ptakovou žijící v Londýně. Ta upřednostň­uje sezonní, přírodní ingredienc­e a na svatbu připravuje citronovo-bezinkový dort s máslovým krémem ozdobený čerstvými květinami.

 ?? Výloha ve Windsoru, kde se bude svatba v sobotu konat, láká na nespočet upomínkový­ch předmětů s královským párem. FOTO ČTK/ AP ?? Na památku.
Výloha ve Windsoru, kde se bude svatba v sobotu konat, láká na nespočet upomínkový­ch předmětů s královským párem. FOTO ČTK/ AP Na památku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia