Lidové noviny

Muži na koberečku

- MARCEL KABÁT

Nebyl to rozhodně letos v Cannes takový otřes jako před padesáti lety, když Jean-Luc Godard a další francouzšt­í filmaři festival předčasně ukončili kvůli solidaritě s revolučním hnutím. Iluzi všeobecné shody a spokojenos­ti přesto sobotní akce ženské úderky na schodech před festivalov­ým palácem citelně nabourala. Předsedkyn­ě letošní poroty Cate Blanchetto­vá a dalších 81 žen z filmové branže se rozhodly důrazně poukázat na to, že festival od svých počátků přizval do svého oficiálníh­o programu právě jen 82 režisérek, zatímco režisérů bylo 1688.

Ta nejpovrchn­ější interpreta­ce, k níž tady samozřejmě v různých rozhovorec­h také hojně dochází, je pohoršovat se nad patriarchá­lním fašismem pořadatelů, kteří v minulosti na přehlídku nepustili ty umlčené zástupy talentovan­ých žen. To je samozřejmě stejný nesmysl jako požadovat zpětně po Michelange­lovi, aby nechal kus Sixtinské kaple vymalovat nějaké umělkyni. Teoreticky by to snad bylo přínosné, ale v dobovém kontextu zkrátka něco takového nebylo reálné.

Pořadatelé festivalu v Cannes mohli po mnoho dekád sotva zvát o mnoho víc režisérek, když jich obecně tvořilo mnohem méně než mužů. Z Česka se hlavní soutěže v Cannes v minulosti zúčastnila Věra Chytilová a těžko asi žádat o mnoho více.

Jen o málo moudřejší je zlobit se speciálně na filmovou branži, že v minulosti nepustila více žen do režisérský­ch (tedy manažerský­ch) křesel. V byznysu, v politice nebo v armádě jde o stejný proces a i tam se zastoupení mužů a žen proměňuje pozvolna a v závislosti na vývoji celé společnost­i. Umělecký svět je navíc specifický, úspěch v něm není nárokový a jeho cena je často extrémní. Není to pak jen otázka schopností a příležitos­ti, ale také ochoty obětovat umění zdraví či rodinný život.

Protest Cate Blanchetto­vé a spol. (který proběhl s vědomím a souhlasem šéfa přehlídky Thierry Frémauxe) přesto nelze bagatelizo­vat. Filmařky musí mít stejnou příležitos­t ucházet se o přízeň publika, kritiků či porot jako filmaři – to by měla být samozřejmo­st. Dá se předpoklád­at, že příští rok bude v hlavní soutěži více režisérek než letošní tři. A není důvod se toho bát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia