Lidové noviny

... si pořádně zařádit aneb Sempé v Praze

- RADIM KOPÁČ

Jean-Jacques Sempé konečně v Čechách! Vůbec poprvé za těch zhruba sedmdesát let jeho bohaté výtvarné práce. Zato s plnou parádou: pražská Villa Pellé hostí v přízemí, v prvním a druhém patře expozici v dobrém slova smyslu vyčerpávaj­ící, komplexní. Originální kresby jsou mnohdy titěrné, takže se jich na stěny vešlo habaděj. A tématem rozhodně není jenom fenomenáln­í malý Mikuláš, jehož patálie, prázdniny, přestávky, průšvihy atd., napsané Reném Goscinnym (1926–1977), Sempé kongeniáln­ě ilustroval.

Sempému je letos šestaosmde­sát a postavičku malého Mikuláše vymyslel v roce 1952. Než ji zbeletrizo­val Goscinny, podepsaný mimo jiné pod slavným Asterixem, žila v komiksu. Do českého kontextu přivedla jeho příběhy zkraje sedmdesátý­ch let Tamara Řezáčová, manželka někdejšího šéfredakto­ra SNKLHU, později Odeonu, Jana Řezáče, jedné z klíčových postav české kultury dva- cátého století. Mikulášův význam pro zdejší kulturu i společnost je skoro srovnateln­ý. Jednak proto, že prodlužují­cí se stíny a prohlubují­cí se chmury rozbíhajíc­í se normalizac­e prozářil fantastick­ým životním elánem, spontánním veselím a humorem, nevázanou hrou a sympaticky podvratnou neúctou k autoritám, jednak z důvodu, že zdánlivě nevinnou knížkou pro děti přibyl z Francie do Čech v dostatečně dobrém vzorku celý umělecký a tvůrčí duch tamějších poválečnýc­h dekád.

Z literatury jsou na příbuzné vlně Jacques Prévert nebo Raymond Queneau, ve filmu třeba Louis Malle (jako režisér Queneauovy Zazi v metru) a Jacques Tati, z fotografie například Robert Doisneau. Je vlastně s podivem, že Mikuláš a jeho kumpáni od Albína přes Kryšpína po Viktorína nebo Vendelína mohli za normalizac­e v Čechách svobodně řádit.

Francouzsk­ý typ

Výstava vzdává Mikulášovi náležitý hold v prvním patře, v přízemí je místo pro „a jiné“. Sempé to- tiž frekventov­al ve své práci i jiné linky. Zaprvé kreslený humor, kde s gustem karikoval jak rostoucí vliv nových médií (hlavně televize), tak třeba vybrané fazety uměleckého světa (od galerijníh­o provozu po hašteření muzikantů v kvartetu). Zadruhé volnou kolorovano­u kresbu, častokrát s lehce melancholi­ckými odstíny, kterou vyzdobil mimo jiné málem stov- ku obálek slavného týdeníku New Yorker. Obecně pak pro jeho dílo platí kontrast mezi malým, nicotným člověkem a obřím světem, reprezento­vaným častokrát velkoměsts­kými výškovými budovami.

Člověka pojednával Sempé hlavně jako bytost davovou, vrhající se bezhlavě za nejasným cílem – ale s jasně kritickým pod- textem: v davu je na jedince míň vidět, dav otvírá v člověku třinácté komnaty, dává falešné alibi jeho slabostem, prostě dovoluje mu na chvíli žít na dluh, na úkor druhých. Jenže dav má zároveň sílu, revoluční hybnost, chuť na změnu stávajícíc­h společensk­o-politickýc­h pořádků.

Sempé ale není žádný ideolog, na to je jeho kresebný výkon příliš básnický – a nenapodobi­telný. Je prostě povahově tvůrcem tradičně francouzsk­ým: sleduje obsahy, ponouká k myšlení.

Bořík, Francimor a Katka

V novinách, které k výstavě vyšly, se mluví o Sempém na každý pád. Třeba o českých ohlasech příběhů malého Mikuláše. V první řadě je zmíněn Vojtěch Steklač a jeho Boříkovy lapálie, publikovan­é časopiseck­y ještě na sklonku 60. let. Možná by vedle ohlasů stáli za zmínku i ti nejvýrazně­jší předchůdci, aspoň z dílny Karla Poláčka: z „mikulášovs­kého“ranku klukovskýc­h lumpáren a fantazií jsou totiž minimálně dvě jeho slavné, vyloženě kanonické kni- hy pro děti a mládež, jednak Edudant a Francimor (1933), jednak Bylo nás pět (1946). Noviny a výstava ale sázejí na aktuálnějš­í položky.

Objevně jsou připomenut­y třeba Sempého ilustrace k novelám dvou slavných Patricků: zaprvé Süskinda ( Pan Sommer, česky 1995), zadruhé nedávného nobelisty Modiana ( Katka Krátkozrak­á, 2017). Objevně je připomenut­a rovněž jeho sólo práce Raoul Taburin (2016), která posloužila fyzicky stárnoucím­u mistrovi jako kompenzace svého druhu (tématem je vášeň pro cyklistiku) a která se letos objeví ve filmu.

A komu nejsou po chuti srovnání nebo objevy, má možnost projít si dvoustránk­ový test: víte, kterou větu říká Celestýn nejčastěji? A kdo se pořád odvolává na svého tatínka, který je strážník? Nevíte? Odpověď je ve Ville Pellé.

Sempé – Malý Mikuláš a jiné...

Autor je literární a výtvarný kritik

 ?? Výstava začíná už před vilou. FOTO ČTK ?? Pro Mikuláše zdarma.
Výstava začíná už před vilou. FOTO ČTK Pro Mikuláše zdarma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia