Lidové noviny

Burza na startu

Projekt Start je snaha konečně rozhýbat kapitálový trh v Česku

-

Dnes by se měla začít psát novodobá historie pražské burzy. Na trh se totiž chystá vstoupit nejvíce firem od kupónové privatizac­e. Proč se najednou na burzu žene tak vysoký počet emitentů? A to navíc na parket, kde spíše firmy ubývají a nové se na něj zrovna moc nehrnou?

Důvod je prostý. Burza nově nabízí vstup firmám ze segmentu malých a středních podniků (SME), které doposud šanci na realizaci IPO (Initial Public Offering – prvotní nabídka akcií investorům – pozn. red.) neměly. Nový trh Start cílí na společnost­i s valuací od 50 milionů korun. Takovýchto firem je v segmentu SME nespočet, a to navíc finančně zdravých, se zajímavým produktem, a vlastněnýc­h českými majiteli. Prostě mají vše, co mnoho velkých českých firem vesměs postrádá. Především v případě zahraniční vlastnické struktury u nás nenajdete mnoho firem, které by měly ambici, motivaci či důvod na burzu vstoupit.

Firmy by od trhu Start měly očekávat financován­í pro rozvoj nebo i možnost exitu stávajícíc­h majitelů. A zrovna generační obměna je v posledních letech velkým tématem. Navíc se dá IPO realizovat za nižších nákladů pro firmu a za nižších požadavků na účetní standardy či finanční reporty. Trh má tak všechny ingredienc­e pro to, stát se oblíbenou kapitálovo­u platformou. A zájem firem vidíme již nyní. Letos by se na trh mohlo podívat odhadem pět až šest firem.

Skutečný obraz ekonomiky?

Trh Start tak může být do budoucna jediným skutečným obrazem českého průmyslu a celé ekonomiky, která velkým dílem právě závisí na segmentu malých a středních firem. A to jak z pohledu hrubého domácího produktu či exportu, tak i daní a zaměstnano­sti.

Investoři, kteří si léta stěžují na nízkou nabídku investic v české koruně, tak mohou zaplesat radostí. Dnes mají možnost stát se akcionáři rovnou tří ryze českých firem s různými příběhy a z různých od- FRANTIŠEK BOSTL větví. Konkrétně se jedná o výrobce obuvi Prabos ze Slavičína, radotínsko­u firmu Primoco UAV vyrábějící drony a do třetice o výrobce náplní do 3D tiskáren společnost Fillamentu­m. Každá z nich nabízí něco jiného.

Prabos je tradičním výrobcem pracovní, vojenské a volnočasov­é obuvi, který působí ve Slavičíně již od roku 1860. Boty Prabos znají po celé Evropě a mezi klienty patří kromě Armády ČR i bundeswehr, Škoda Auto, ČEZ či U.S. Steel. Jako jediná z firem nabízí vysokou dividendu, která je mezi českými investory vyhledávan­ým artiklem. Analytici navíc očekávají její růst, jakož i růst ceny akcií vzhledem k nízkému ocenění. Firma ale zase nenabízí raketový růst, jejž mohou najít investoři u dalších.

Primoco UAV chce stavět unikátní bezpilotní letoun, který může nalézt využití napříč různými odvětvími. Například při hlídání hranic či kontrole plynovodů. Firma cílí hlavně na klienty v Rusku a na Blízkém východě. Nabízí ambiciózní byznys plán, který by i při částečné realizaci znamenal značný úspěch.

Fillamentu­m pak oslovuje investory oblastí 3D tisku, ve které působí jakožto výrobce náplní. Společnost sídlí v Hulíně a orientuje se především na trh USA a západní Evropy. Podobně jako Primoco UAV nepatří mezi nejlevnějš­í akcie na trhu, ale nabízí dynamický růst a silný příběh. Investory vyhledávaj­ící dynamickou investici tak dokáže oslovit.

Porodní bolesti

Na trh Start se však dívám i kriticky. I přesto, že jeho myšlenka vznikala roky, až nyní se jej podařilo spustit. Nemyslím si však, že spuštění a fungování Startu bude bez porodních bolestí a tvrdé práce. České SME firmy jdou na burzu poprvé, a investoři se tím pádem s takovýmto typem investice setkávají také prvně. Musíme tedy jistě dát trhu čas, aby si našel své místo v portfoliíc­h.

Začátky tak mohou být těžší, ale to zažívá kdejaký projekt. Důležitý je fakt, že ochota českých firem podílet se na zisku s burzovními investory je, a na burze se tak rýsuje trh, který by jí mohl najít smysl existence pro následujíc­ích 25 let. Těch prvních 25 let se totiž na burze nepodepsal­y příliš lichotivě.

Především členové pražské burzy v čele s investiční­mi bankami a obchodníky s cennými papíry by se měli alespoň nyní spojit v dobře fungující mašinu, která kapitálový trh podpoří a zajistí dlouhodobo­u perspektiv­u nejen pražské burze, ale především jim samotným. Pražská burza totiž už pro trh nemůže udělat víc. Teď je to na lidech a firmách, které na burze obchodují. To oni dnes rozhodnou o tom, jestli se pokusíme společně znovunasta­rtovat kapitálový trh, nebo jestli se má smysl o to alespoň pokoušet.

 ?? Zakladatel investiční­ho fondu New Age Fund ??
Zakladatel investiční­ho fondu New Age Fund

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia