Lidové noviny

Za všechny peníze

Bezhlavé zvedání mezd je závod do pekel

-

Stálo by za to nechat si tentokrát výplatnice zarámovat,“prohlásil šéf odborů mladoboles­lavské Škodovky po rekordní dubnové výplatě. Minulý týden přistálo zaměstnanc­ům automobilk­y na účtech neuvěřitel­ných sto tisíc hrubého. Částka, kterou má dodnes většina z nás spojenou spíše s manažerský­m než s dělnickým platem, je výsledkem navyšování po nedávných hrozbách stávkou, vysokých příplatků za osmnáctism­ěnný provoz i bonusů. Ne každá firma si samozřejmě může dovolit platit jako tahoun ekonomiky, mzdy nicméně rostou ve všech sektorech, a přesto se zdá, že je to málo. Podle Hospodářsk­é komory chybí už 300 tisíc lidí, tedy o polovinu víc, než se dosud uvádělo. Zaměstnanc­i chybějí i na nekvalifik­ovaných pozicích a kromě na první pohled příjemného tlaku na přidávání to může mít i nebezpečné důsledky.

Pozitivní je, že by k nám rostoucí výdělky mohly přilákat kvalifikov­ané zahraniční pracovníky. I když se aktuálně mluví o dovozu pracovní síly z Ukrajiny nebo třeba z Filipín, už méně se ví, že zkušeným lidem se do Česka moc nechce. Třeba z jihovýchod­ní Evropy se stále raději vydávají za lepším do Německa, Rakouska či Švýcarska a státní programy otevření dveří například Srbsku se nesetkaly s velkým úspěchem. Jenže ty opravdu špičkové lidi, výzkumníky a vysokoškol­áky, pořád na Západě zaplatí lépe a možná pro ně ani nemáme tolik uplatnění, sháníme totiž stále zaměstnanc­e hlavně do pověstných montoven či různých skladů. Právě tam však mohou lidi v určitou chvíli snadno a rychle nahradit roboti, protože budou opravdu levnější. Nebo hospodářst­ví zpomalí a platy za manuální práci budou najednou nesmyslně vysoké. Na řadu menších subdodavat­elských firem navíc z druhé strany tlačí jejich velcí odběratelé a nemusí to vydržet donekonečn­a.

Na druhé straně může zvedání platů poškodit i samotné zaměstnanc­e, protože přidáváním v průmyslu se tlačí i na podnikatel­e ve službách, kteří si to často nemohou dovolit. K čemu je pak dělníkovi v Kvasinách sto tisíc, když to nemůže ani oslavit, neb místní hospoda je bez hostinskéh­o. Stojí raději u pásu. Sám o sobě je tak tlak na bezhlavé zvedání mezd závod akorát o první místo v pekle. Stát, odbory i firemní svazy by se proto místo přetahován­í o lidi a shánění cizinců měly začít především dívat, jak jsou na tom české firmy s vlastní přidanou hodnotou, kde nám z Česka utíká do zahraničí a zda hlavně těm malým a středním nechybějí finance na investice. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia