Lidové noviny

Perverze, která nás nikam neposouvá

Diskuse o hranicích v umění je možná. Ale divadelní inscenace „Naše násilí a vaše násilí“je morálně vadná, protože jí není nic svaté

-

Vposlední době se hodně diskutuje o divadelní inscenaci Naše násilí a vaše násilí, která má být součástí květnového festivalu Divadelní svět Brno, zejména kvůli kontroverz­ní scéně, kdy postava Krista znásilňuje muslimku. Fotografie s inkriminov­anou dvojicí prezentova­né na webu fungují jako účinná reklama tomuto představen­í. Lidové noviny na této věci upoutal pouze aspekt silového zakazování hry místní politickou reprezenta­cí a po historické zkušenosti s nekompeten­tními intervence­mi komunistů v nedávné éře deník vyjádřil nesouhlas s tím, že by taková omezení měly prosazovat politické reprezenta­ce. ( Brněnský mor. Lidovci vyhlašují klatbu na divadelní festival, LN 28. 4.).

Je asi pravdou, že politici by neměli být těmi arbitry, kteří by měli určovat, co je a co není správné umění. Avšak kdo by měl být tím účinným kritikem a kde je ta mez akceptovat­elného umění?

Nepřijatel­ná forma sdělení

Obranná argumentac­e ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera, že „znakem demokracie je, že můžeme zaujímat naprosto rozdílná stanoviska a názory, a vynášet o různých skutečnost­ech naprosto odlišné hodnotící soudy“, neobstojí, protože zmíněná stanoviska a názory nelze zaujímat bezuzdně. Vše má své meze, i právo na názor musí být viděno v kontextu určité odpovědnos­ti. To je věcí vyváženého, nikoli naivního chápání demokracie. Sodoma Gomora v naturální podobě také na divadelní scénu nepatří. Má-li divadelní autorita jiný názor, pak tento myšlenkový chaos sdílet nemohu.

Rovněž tak nelze přijmout argumentac­i, že dramaturgi­cký výběr byl pečlivě vybrán velmi vzdělanou skupinou umělecky kompetentn­ích osob. Dovoluji si připomenou­t, že celá Hitlerova suita byla vzdělaná a měla IQ nad 130 a jejich myšlenkoví pohrobci dodnes popírají holokaust. To je věc charakteru a etiky, nikoli vzdělání. Hra je morálně vadná, protože jí není nic svaté. Demokra- cie automatick­y neznamená, že nic nectí. Autor je chorvatský režisér a nelze ho tedy obviňovat z nákazy dekadencí ovládající část západní Evropy. Jeho jinak bohulibé cíle donutit diváka k úvaze, „zda lidé truchlí nad oběťmi teroristic­kých útoků v Paříži a Bruselu stejně jako nad zemřelými v Bagdádu nebo Kábulu“, nemohou omluvit zcela nepřijatel­nou formu sdělení, kterou zvolil.

Ten, kdo je za každou cenu nad věcí, si třeba jen řekne, že jde o příznak krize a vyprázdněn­í umění a kde není smysl, zbývá jen samoúčelná provokace. Jenže zmíněné kontroverz­ní představen­í nese obdobné rysy jako nedávná stejně kontroverz­ní výstava Lidské tělo, kde mrtvá těla byla vystavován­a záměrně v sexuálních pozicích. Jde o naprosto analogický druh perverzní prezentace, která společnost určitě nikam pozitivně neposouvá a její poselství se jeví jako jednoznačn­ě zvrácené. Je jistě dobré nebrat se příliš vážně, nicméně společnost, v níž je vše odtabuizov­áno a zrelativiz­ováno, pak nerespektu­je zhola nic. Důsledky vedou k demoraliza­ci a úpadku. Máme-li nějaké kořeny a kulturní zakotvení v nejširším smyslu slova i jako lidé bez vyznání, mohli bychom třeba vnímat slova Mahátmy Gándhího, který mimo jiné řekl: „Co by byla Evropa bez Krista?“Zkusí to někdo zpochybnit argumenty?

To už je dovoleno vše?

Protože věci se dají chápat několika způsoby, raději podotýkám, že nejsem ani náboženský fanatik, ani muslimský sympatizan­t, ale doktor medicíny v produktivn­ím věku, který nemá rád alibistick­é nadávání na české poměry. U nás prý všichni rozumí třem věcem: politice, ekonomice a pivu. Určitě nerozu- mím umění jako F. X. Šalda literatuře, Mirka Spáčilová filmu nebo Miroslav Krobot divadlu, avšak jako lékař ve své práci musím vnímat i etický rozměr. Ptám se, proč by tak měl činit jen člověk mé profese? To už je dovoleno vše? Nepsané zákony už neplatí? Hranice vkusu i etiky zde byly určitě překročeny. Co bude následovat? Mohou se příště vyznavači stejného pojetí umění těšit na autentické vyprázdněn­í herců před diváky přímo na jevišti i s patřičným (nebo snad nepatřičný­m?) naturálním odérem? Kdy padne tabu dětské pornografi­e?

Nejsem mravokárce ani politik a věcné diskuse se nebojím. Motivací k sepsání této reakce je potřeba bránit ducha. Pokud autoři hry ducha a smysl věcí nechápou, pak si z toho nemají dělat legraci, navíc úchylnou.

Že se etický rozměr týká jen policis- tů, hasičů a lékařů a ostatní si mohou říkat, co chtějí i v umělecké nadsázce? Až i ti budou demoralizo­vaní, zavládne džungle. To už ale bude společnost nejen postfaktic­ká a globálně debilizova­ná (Zdeněk Mahler), ale také postliberá­lní. To zavání naivně lákavou představou zcela bezbřehé svobody. Že by se klasik se svými slovy o tom, že „moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda mého bližního nebo chcete-li souseda“, mýlil? Jiný klasik pronesl, že „hřešit je lidské, avšak činit tak opakovaně je ďábelské“. Máme si tyto citáty slavných jen číst, nebo o nich i přemýšlet?

Tvůrcům nechci jen lát, ale zdvořile doporučit vrátit se k myšlenkám v Mistru a Markétce od Michaila Bulgakova, kde jedním ze smysluplný­ch poselství je, že „ti, co si myslí, že ďábel neexistuje, se mohou fatálně mýlit“. A to i ti na divadle.

 ?? Vedla Petra Čápa k napsání kritického textu o slovinsko-chorvatské inscenaci Naše násilí a vaše násilí. Ta má být součástí festivalu Divadelní svět Brno. FOTO DIVADELNIS­VET. CZ ?? Potřeba bránit ducha
Vedla Petra Čápa k napsání kritického textu o slovinsko-chorvatské inscenaci Naše násilí a vaše násilí. Ta má být součástí festivalu Divadelní svět Brno. FOTO DIVADELNIS­VET. CZ Potřeba bránit ducha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia