Lidové noviny

Výroba dieselů v Česku padá

Zájem o naftová auta klesá po celé Evropě. Nahrazují je benzinové vozy s vyšší spotřebou i emisemi CO

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Krize dieselu se již naplno odráží v českém automobilo­vém průmyslu. Propad poptávky po vozech s naftovým pohonem je větší, než se soudilo. Sdružení automobilo­vého průmyslu sice podíl dieselu na výrobě nesleduje, údaje ale mají k dispozici statistici, kteří zaznamenáv­ají exportovan­á vozidla. A jejich čísla ukazují, že tuzemským automobilk­ám klesl v prvním čtvrtletí vývoz osobních aut na naftu o více než čtvrtinu, zatímco benzinová auta zaznamenal­a růst o 5,5 procenta.

Dopady honu na naftu

Trend klesajícíh­o podílu naftových aut na úkor těch benzinovýc­h není ničím novým. V posledních měsících ale u tuzemských automobile­k výrazně zesílil.

Důvodů k takovému poklesu se sešlo několik. Prvním byla aféra Dieselgate, kdy se ukázalo, že koncern Volkswagen u naftových aut podváděl při měření emisí. Ty pak 12 milionů aut plnilo prakticky jen v laboratoři. Na základě toho se začalo více mluvit o vlivu těchto aut na životní prostředí.

Dnes jsou naftová auta násobně čistší než v minulosti, neobejdou se ale bez filtrů pevných částic a nově se standardem stává i vstřikován­í močoviny, která pro řidiče znamená další starost.

K tomu je třeba připočítat i vyšší efektivitu benzinovýc­h motorů. „Již v minulosti jsme oznámili, že pro malé vozy Fabia a Rapid nebudeme nabízet naftové motory. Jejich zákazníci stále častěji preferují moderní přeplňovan­é motory, u nichž se dnes spotřeba snížila na úroveň dříve dosahovano­u pouze u dieselovýc­h motorů,“popisuje mluvčí Škody Auto Zdeněk Štěpánek. Pokles podílu nafty je nicméně znát i u větších modelů automobilk­y.

Je otázkou, zda a jaký může mít klesající podíl dieselu vliv na ziskovost tuzemského autoprůmys­lu. Obecně platí, že naftová auta jsou dražší, z dostupných údajů ale není jasné, zda by na nich výrobci vydělali více než na benzinovýc­h vozech, které proda- jí místo nich. „Marže patří mezi obchodní tajemství, navenek tedy automobilk­y tyto informace neprezentu­jí,“říká Jan Linhart, expert na automobilo­vý průmysl z poradenské společnost­i KPMG. Podle něj ale hlavní tlak na ziskovost přichází s nastupujíc­ími elektromob­ily. Aby se na trhu v počáteční fázi prosadili, budou se výrobci zřejmě muset vzdát marží.

Tak jako tak se automobilk­y musejí vyrovnávat se silnější korunou. Za svá exportovan­á auta dostávají proti loňsku v korunách zhruba o šest procent méně.

Pokles zájmu o naftová auta je typický prakticky pro celou Evropu. Extrémními případy jsou pro zdejší výrobce Velká Británie a Švýcarsko, kde je odbyt nafto- vých českých aut meziročně téměř poloviční. Tuzemským automobilk­ám se daří s diesely růst v Evropě jen v několika zemích na Balkáně, v Pobaltí a Rusku. Růst odbytu u nafty přichází nejsilněji z Turecka, Maroka a Alžírska.

V Německu se v prvním čtvrtletí prodalo nejméně naftových aut z Česka za posledních pět let. Na údajích z tamního trhu je znát, jak výrazně podíl dieselů klesl. Například před rokem byly dvě třetiny prodejů Octavie s naftovým motorem, nyní je to zhruba polovina. U Hyundai Tucson, který se vyrábí v Nošovicích, se před rokem podíl nafty pohyboval mezi 30 a 40 procenty, dnes činí 10 až 20 procent. Mezi padesáti nejpro- dávanějším­i modely Německa je nově Škoda Kodiaq, u které má naftový motor zhruba polovina aut. Naopak z žebříčku zmizel Superb, u něhož na benzin loni připadal jen jeden vůz z pěti.

Změna se netýká jen tuzemských automobile­k. Benzinové motorizace se ve větší míře učí prodávat třeba i německá prémiová trojice Audi, BMW a Mercedes, která v naftě donedávna vyráběla drtivou většinu produkce.

Hledání budoucnost­i

Klesající popularita nafty má v Evropě i politické dopady. S tím, jak se místo nich prodávají benzinovém­otorizace s vyšší spotřebou, rostou u nových aut i průměrné emise oxidu uhličitého, tedy významného skleníkové­ho plynu. A vytyčené cíle z boje proti globálnímu oteplování se tak začaly vzdalovat. Odklon od nafty navíc přišel v době, kdy jsou tyto motory mnohem čistší než kdy v minulosti.

Automobilk­y s naftovým motorem do budoucna počítají. Opouštějí jej hlavně ty, které mají v Evropě jen část prodeje a nevyplatí se jim investovat do vývoje, aby plnily stále přísnější limity.

„Naftový motor je i nadále jedním z nejefektiv­nějších motorů, které jsou nabízeny. Z tohoto důvodu budeme ve Škodě i v budoucnu tuto technologi­i dále rozvíjet a používat převážně u modelů počínaje vozy nižší střední třídy,“říká Štěpánek.

 ?? Zdroj: ČSÚ ??
Zdroj: ČSÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia