Lidové noviny

Prabos a spol. jdou na Start

- PATRIK KOZLÍK

PRAHA Žižkovská televizní věž se dnes stane kulisou pro novou etapu pražské burzy. Vlastníci společnost­í Fillamentu­m, Prabos a Primoco se tam dozvědí, kolik na novém trhu Start Market od investorů obdrží peněz. Na pořadu dne budou prezentace, ukončení úpisu, stanovení ceny a zveřejnění výsledků – vše během šesti hodin.

Takzvaný Start Day se uskuteční čtyřikrát do roka. Investoři tak nebudou moci se získanými podíly obchodovat celoročně, jak je zvykem na hlavním trhu. „Podle mě si kupují podíl ve firmě s výhledem na pět let, až potom ho prodají. Rozhodně trh není určený k tomu, aby investoři prodávali akcie každý kvartál,“řekl pro Lidovky.cz Miroslav Frayer, akciový analytik Komerční banky.

Malé, ale dynamické

Pražská burza prezentuje Start Market jako trh pro menší a inovativní společnost­i. „Je to malý trh pro menší, ale dynamické firmy. Jde tedy o jakéhosi křížence mezi „venture capital“(financován­í inovačních projektů, které má za cíl rozvoj společnost­i – pozn. red.) a burzou. Investován­í je závodem o nalezení nejlepších investic. V tomto závodění je však venture capital notoricky rizikový,“uvedl Jan Pravda, investor a řídící partner Pravda Capital.

Na novém trhu se vlastníci firem nemusejí zatěžovat administra­tivní činností tolik jako na hlavním trhu, což znamená menší náklady. Pro investory je ale Start Market rizikovějš­í. „Přece jenom, když máte podíl ve firmě, která je na hlavním trhu, musí společnost plnit přísnější regulaci v podobě pravidelné­ho zveřejňová­ní informací. Na Start Marketu je naplánovan­á regulace jednou za čtvrt roku,“vysvětluje analytik Frayer.

Zatím se na Start Marketu budou obchodovat tři firmy – obuvnický Prabos, výrobce bezpilotní­ch letadel Primoco a dodavatel náplní do 3D tiskáren Fillamentu­m. První trojice zřejmě předurčí, jak rychle po Start Marketu zatouží i další společnost­i. „Myslím si, že to pro ně dopadne dobře a naláká další firmy ke vstupu na trh. Pokud se to nepovede, bude příchod nových firem horší,“uvedl hlavní ekonom společnost­i Cyrrus Lukáš Kovanda.

Pravda upozorňuje, že zkušenosti hovoří neúprosně. „Málokomu se podaří být nadprůměrn­ý. Statistiky také říkají, že investoři sami nedokážou rozlišit dobrou a špatnou investici, o celkovém úspěchu tedy hodně rozhoduje to, co se nabízí. Pražská burza by tak měla být při výběru firem velmi kritická. Fandím ale každé inovaci, o kterou se Petr Koblic (generální ředitel pražské burzy – pozn. red.) pokusí,“dodává.

Společnost­i Prabos, Primoco a Fillamentu­m dnes zažijí premiéru na novém trhu pražské burzy.

Odkladiště byznys plánů?

Podobným příkladem pro malé a dynamické firmy je takzvaný new connect trh na varšavské burze. „Před lety jsem se díval na tento trh a zdálo se mi, že je to odkladiště byznys plánů, které nikdo nechce. Teď, když se dívám na výsledky indexu new connect, je to katastrofa, která jako by potvrzoval­a můj narativ z roku 2010. Od roku 2007 se trh dostal až na minus 75 procent, přitom index hlavního trhu varšavské burzy byl v plusu o 20 procent. Porazit new connect lepší kvalitou je pro pražskou burzu fantastick­ou příležitos­tí. Doufejme, že se jim to podaří,“uzavřel Pravda.

Na Start Market mohou vstoupit firmy s hodnotou od milionu do 80 milionů eur. Komentář čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia