Lidové noviny

„Chytrá voda“? 600 mililitrů za 30 Kč

-

PRAHA Na český trh přichází „chytrá voda“od Coca-Coly. Jak napovídá její název – Glacéau Smartwater, nemělo by jít o jen tak obyčejnou tekutinu. Opak je ovšem pravdou, alespoň podle zahraniční­ch odborníků. Šestisetmi­lilitrová láhev přitom vyjde zhruba na 30 korun.

Smartwater se vyrábí speciální metodou, kdy se minerální voda pocházejíc­í z anglického města Morpeth mění na páru, která se následně kondenzuje a obohacuje o minerály.

Neupraveno­u vodu ze stejného pramene prodává Coca-Cola pod názvem Abbey Well. Firma pramen využila k vytvoření „chytré vody“tak, že do ní přidá další minerály.

Destilace a následná mineraliza­ce se zdá jako zbytečný proces, produkt spíše připomíná marketingo­vý tah, domnívají se někteří odborníci.

Například dietní konzultant­ka Rebecca McManamono­vá pro list DailyMail uvedla: „Deminerali­zace vody, odstranění minerálů a přidání zpět nemá žádné výhody. Termín Smartwater naznačuje, že je chytré ji pít, nebo že vás udělá inteligent­nější, i když to není výslovné prohlášení Coca-Coly. Ale není tady žádný náznak toho, že by bylo moudřejší tuto vodu pít.“

Zní to vědecky, že?

Coca-Cola vodu Glacéau Smartwater vyloženě neprezentu­je jako nápoj, který by měl mít blahodárný vliv na organismus. Místo toho například uvádí, že díky elektrolyt­ům má jinou chuť.

„Přidávání elektrolyt­ů zní vědecky, že? Někteří lidé, co nemají lékařské ani vědecké vzdělání, si představuj­í, že všechny tyto vědecky vypadající věci musejí být blahodárné. Se zdravím to ale nic neudělá,“dodal nutriční odborníkMi­ke Lean z Glasgow University.

Ve světě není Glacéau Smartwater novinkou. Voda byla představen­a v roce 1996 v USA.

Kromě Česka se Smartwater nově objeví také na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku, Chorvatsku a Rusku.

Zatím vodu Glacéau Smartwater prodává e-shop Košík.cz, kde lahev o objemu 600 mililitrů, tedy o něco více než půl litru, stojí 30 korun. Dalším obchodem, který vodu nabízí, je Tesco. Na jeho stránkách je uvedena cena 32 korun. Lidovky.cz

 ?? Herečka Jennifer Anistonová, známá ze seriálu Přátelé, se stala tváří „chytré vody“od Coca-Coly FOTO ARCHIV ??
Herečka Jennifer Anistonová, známá ze seriálu Přátelé, se stala tváří „chytré vody“od Coca-Coly FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia