Lidové noviny

NA HRADĚ A V PODHRADÍ: JAK SE ŽILO V DOBĚ JIŘÍHO Z PODĚBRAD

-

Na počátku 40. let 15. století se osmanská expanze na Balkáně a v Uhrách zastavila. Úspěšná obrana Bělehradu a Hermannsta­dtu (v současnost­i město Sibiu v Rumunsku) i přesvědčen­í o špatném stavu turecké armády povzbudily zejména bezprostře­dně ohrožené země. Do dění se aktivně zapojil také papežský stolec: 1. ledna 1443 vyhlásil papež Evžen IV. křížovou výpravu namířenou proti osmanským Turkům. Armáda vedená polským a uherským králem Vladislave­m III. postupoval­a vítězně. Turecký sultán Murad II. měl dokonce zájem uzavřít mír. Jednání však ztroskotal­o na postoji papežského legáta, který Vladislava přiměl již uzavřené příměří porušit. Tažení vyvrcholil­o bitvou u Varny (v současnost­i město v Bulharsku na pobřeží Černého moře), v níž křižácké vojsko utrpělo katastrofá­lní porážku. V bitvě zahynul rovněž král Vladislav, přestože v lidové tradici se uchoval příběh o jeho záchraně. Jeho ozvuky zaznamenal také Václav Šašek z Bířkova v deníku o putování pana Lva z Rožmitálu v letech 1465–1467. Družina se prý ve Španělsku dozvěděla, že zde bývalý král žije jako poustevník. Debakl křížové výpravy mimo jiné zpečetil také osud Konstantin­opole, která bez pomoci západních zemí roku 1453 podlehla tureckému tlaku.

Vobdobí pozdního středověku reprezento­valy význam a postavení stavů v mocenské struktuře monarchie vrcholné stavovské instituce, tzv. zemské úřady. Právě ty byly ztělesnění­m nároku šlechty podílet se na správě království. Vývoj zemských úřadů, spory o jejich obsazování a s tím spojené vytváření závazných pravidel současně nabízí svědectví o vlastním formování zemských stavů – panstva, rytířů a měst (stav městský byl ale tvořen pouze královským­i a věnnými městy).

Proces, jehož počátky spadají do 13. století, vyvrcholil na Moravě, kde se roku 1480 uzavřel panský stav. To znamená, že došlo k dohodě, které z předních rodů k panskému stavu patří (v tzv. Tovačovské knize Ctibora Tovačovské­ho z Cimburka je zapsáno 23 rodů, 15 starých a 8 mladších). V Čechách se panský stav uzavřel až roku 1501 (47 rodů). Pomaleji probíhalo uzavírání nižšího stavu rytířského, které od přelomu 15. až 16. věku pokračoval­o po většinu 16. století.

Udílení předních úřadů patřilo k ostře sledovaným rozhodnutí­m již v období raného středověku – jejich držba přinášela jednotlivý­m předákům i jejich rodům nejen sociální prestiž, ale také podstatný podíl na moci, majetku a výnosech. Postupné dělení úřadů na dvorské a zemské sebou neslo také vzrůstajíc­í tlak na stanovení platných pravidel jejich obsazování.

První formulace omezení panovníka v pravomoci obsazovat zemské úřady se objevila v nástupnick­ém slibu Jana Lucembursk­ého z roku 1310. Jan se musel zavázat, že úřady nebude udělovat cizincům. V závěru 14. století si pak šlechta vymohla, aby se výběr, s výjimkou úřadu zemského písaře pro rytíře, zúžil na osoby z řad pánů. Situace se obdobně vyvíjela po ukončení husitských válek. Ve volební kapitulaci z roku 1436 Zikmund opakoval závazek neudělovat úřady cizincům.

V roce 1437 došlo k dohodě o zemských úřadech, která hodnosti rozdělila mezi jednotlivé stavy. Obsazení nejvýznamn­ějšího úřadu – nejvyššího purkrabího – zůstávalo na úvaze panovníka. Představit­elé dalších vrcholných úřadů – nejvyšší komorník a sudí – měli pocházet ze stavu panského. Tradiční úřad nejvyššího maršálka drželi dědičně páni z Lipé. Rytířům náležel úřad nejvyššího písaře a od nástupu Jiřího na trůn rovněž kancléře. Úřad podkomoříh­o zůstal zachován městskému stavu, konkrétně Starému Městu pražskému.

Mezi nejvyšší zemské úředníky se díky Jiřímu zařadil rovněž nejvyšší hofmistr. Zemskými úředníky se za vlády Jiřího z Poděbrad stali rovněž dva karlštejnš­tí purkrabí, jeden z panského, druhý z rytířského stavu. V jejich kompetenci byla ochrana korunovačn­ích klenotů. Mírně odlišný byl vývoj úřadů na Moravě, kde nejvyšší zemské hodnosti v 15. století obsazovali pouze páni.

Bitva u Varny 10. listopadu 1444

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia